Close

Strona 765 z 2397 PierwszyPierwszy ... 26566571575576376476576676777581586512651765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 641 do 7 650 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    @drdln, czy mógłbyś napisać, jaki jest czas pomiędzy kolejnymi zdjęciami (naciśnięciami migawki) w trybie RAW w RX100 i Neksie? Z testów wynika, że topowe kompakty Nikona, jak P7700 i P330, po zrobieniu zdjęcia zapadają na kilkusekundową śpiączkę, w trakcie której pieczołowicie zapisują zdjęcie na kartę. Jak to wygląda w przypaku Sony?
    Jak wrócę do domu to sprawdzę i dam znać. Dziś przyszła do mnie szóstka. Body jest spore, ale mega wygodne. Póki co ogromny minus za brak aktualizacji firmware'u SEL 35/1,8. Obiektyw działa tylko z CDAF. Z tego co widzę, SEL 10-18 ma tak samo. Jak to możliwe, że takie fajne szkła są tak olewane? Marnowanie technologii.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

A która wersję firmware masz w body? Ja miałem 1.01 i z E20 też mi nie działał hybrydowy AF. Po aktualizacji body do wersji 1.02 zaczął działać, choć samego softu w szkle nie ruszałem, nadal jest 01.
    Zatem to nie olewanie szkieł tylko body musi się unowocześnić.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    A która wersję firmware masz w body? Ja miałem 1.01 i z E20 też mi nie działał hybrydowy AF. Po aktualizacji body do wersji 1.02 zaczął działać, choć samego softu w szkle nie ruszałem, nadal jest 01.
    Zatem to nie olewanie szkieł tylko body musi się unowocześnić.
    Wszystko aktualne. W body 1.02, w obiektywie 1.01, ale nowszego nie ma. W 18-55 jest 1.02 i tam PDAF działa.

Zdyboo, w informacji które znalazłem wynika, że 20/2.8 także nie współpracuje z PDAF. Stałki które to obsługują to chyba tylko Zeiss 24 i SEL 50/1.8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

Kurcze nie dam sobie teraz głowy urwać a i szukać za bardzo nie mam gdzie w pracy, ale prawie pewny jestem, że E35 z PDAF działało praktycznie od samego początku. To własnie na E50 dłuuugo nie było aktualizacji, dopiero jakiś czas temu się pojawiła. Niestety nie mam więc nie pomogę więcej.

Domyślnie

Wyświetla mi siatkę punktów hybrydowego AF, a z tego co zrozumiałem opcja powinna być nieaktywna w przypadku szkła, które nie współpracuje. Nie dam sobie co prawda nic uciąć, ale wydaje mi się, że przed aktualizacją ta opcja nie była w ogóle aktywna.

Poza tym na stronie: http://www.sony.pl/support/pl/produc..._NEX6_V102_WIN
    Znajduje się informacja:
    "Zapewnia obsługę następujących obiektywów zgodnych z funkcją szybkiego hybrydowego AF: SEL1018, SEL35F18, SELP18200, SEL30M35, SEL50F18, SEL18200LE, SEL20F28, SEL1670Z"
    oraz
    " Aktualizacja oprogramowania wbudowanego aparatu może wymagać dodatkowej aktualizacji oprogramowania wbudowanego obiektywów."

Samej aktualizacji do SEL20F28 nie ma jednak, to założyłem, że to szkło, jako względna nowość, wspiera hybrydowy AF od początku.

Sony.com twierdzi to samo.

This utility updates the NEX-6 camera firmware to version 1.02 and provides the following benefits: Improvements over version 1.01:

• Provides support for the SEL20F28 and SEL1670Z Fast Hybrid AF compliant lenses
    • Adds the AF drive system for movies

Note: The AF drive system for movies is added in order to enhance the scalability of future E-mount systems.

Benefits provided by previous updates and included in version 1.02:

• Provides support for the following Fast Hybrid AF compliant lenses:
      • SEL1018, SEL35F18, SELP18200, SEL30M35, SEL50F18, SEL18200LE

Note: When using the SEL30M35, SEL50F18, and SEL18200LE lenses, please update the lens firmware to the latest available version.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 21-10-2013 o 14:15
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Wyświetla mi siatkę punktów hybrydowego AF, a z tego co zrozumiałem opcja powinna być nieaktywna w przypadku szkła, które nie współpracuje. Nie dam sobie co prawda nic uciąć, ale wydaje mi się, że przed aktualizacją ta opcja nie była w ogóle aktywna.
    Zdyboo, faktycznie! Mój błąd. Założyłem, że 35/1.8 wymaga aktualizacji softu, a okazuje się, że wersja 1.01 obsługuje PDAF. Faktycznie, z 35/1.8 opcja PDAF jet w menu widoczna i można wyświetlić siatkę punktów. Po podpięciu E16/2.8 ta opcja w menu nie jest podświetlona.

Inn sprawa, że nie zauważyłem jeszcze żadnej różnicy szybkości w PDAF vs CDAF, ale aparat mam ledwie kilka godzin.

-------------------------------------------------------

Co do szybkości zrzucania zdjęć na kartę, wygląda to następująco (mam możliwość sprawdzenia pod tym względem także RX1R, więc szkoda by było nie skorzystać). Zdjęcia zapisywane były na kartę SanDisk Ultra 30MB/s.

RAW+JPG:
    • RX100 M2: 8 zdjęć w serii po czym się zatrzymuje, następnie robi 1 zdjęcie co 2 sekundy.
    • NEX 6: 9-10 zdjęć w serii (to ostatnie jest wykonane jakieś pół sekundy po pierwszej dziewiątce). Następnie jedno zdjęcie co sekundę.
    • RX1R: 9 zdjęć w serii, następnie 1 zdjęcie co 2 sekundy

Tylko RAW:
    • RX100 M2: 12 zdjęć w serii (prawie 13, to ostatnie ma jakieś pół sekundy opóźnienia), następnie 1 zdjęcie co ok. sekundę.
    • NEX 6: 13 zdjęć w serii (3 ostatnie z jakimś mikrosekundowym opóźnieniem, nie trzymają odstępów idealnie), następnie 1 zdjęcie co sekundę.
    • RX1R: 13 zdjęć w serii, następnie 1 zdjęcie co jakieś 1,5s

Domyślnie

Dzięki a jak to wygląda w przypadku pojedynczego zdjęcia - czy trzeba długo czekać przed następnym naciśnięciem spustu, zanim aparat wróci do życia?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    Dzięki a jak to wygląda w przypadku pojedynczego zdjęcia - czy trzeba długo czekać przed następnym naciśnięciem spustu, zanim aparat wróci do życia?
    W tym powyższym teście OKD trzymałem spust migawki cały czas wciśnięty. Ta pierwsza seria leci z maksymalną szybkością, nie orientuje się dokładnie ile kl/s mają poszczególne aparaty.

W trybie pojedynczego zdjęcia w ogóle nie trzeba czekać Ogranicza cię tylko czas złapania ostrości i szybkość twojego palca

Domyślnie

Hm tylko raz wykorzystałem potencjalne ok. 10kl/s na 5N Jak kolega zarzucał wędkę...

Swoją droga fajny by był bracketing punktu focusa w macro do robienia stackingów (i nie koniecznie nexa bo to chyba każdy system by mógł). Czyli ustawiamy gdzieś punkt focusa a on wali 10-20 fotek przesuwając punkt ostrości powoli przed lub za cel i mamy cały ostry przedmiot i dalej mocno rozmyte tło. Teoretycznie jak są programy które sobie składają stacki to aparat by też mógł tak jak z panoramami... pewnie kwestia czasu

edit: co tak bez fotki...:P (e16 być może z UWA)
    Ostatnio edytowane przez ikit ; 21-10-2013 o 22:33

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

ikit, fajne wakacyjne, jest moc. Ode mnie kilka jesienno cmentarnych

sigma 30

sigma 30

pentacon 50/1.8

pentacon 50/1.8
    .

Strona 765 z 2397 PierwszyPierwszy ... 26566571575576376476576676777581586512651765 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów