Pięknie gibber! Powiedz, że masz też kadr z tym co po prawej stronie się dzieje. Aż sobie wyobrażam te mgiełki, kontrowe słońce i przestrzeń!
Szukaj
Pięknie gibber! Powiedz, że masz też kadr z tym co po prawej stronie się dzieje. Aż sobie wyobrażam te mgiełki, kontrowe słońce i przestrzeń!
Dawno nie pierdzie(li)liśmy o sprzęcie.
Dlaczego nie podniecają mnie nowe wytwory nexowe?
Ano dlatego, że atakują propozycjami, które będą bezpośrednio konkurować z Fuji-X i górną półką u43 (główny aparat rodzinny/hobbystyczny z dużym uchwytem i ryjem). Nawet jak (kiedyś) dogonią dojrzałością te systemy, pozostaną na tej półce drożsi i mało atrakcyjni.
Półka, która mnie interesuje (dyskretny, mały aparat o wysokiej jakości zdjęć, o wysokiej mobilności) jest świetnie zagospodarowywana przez klasę Ricoh GR/Nikon A, z drugiej strony kanibalizuje ją RX100. Tym niemniej część klientów chce kreatywności wynikającej z wymiennych obiektywów. u43 nie przypuszcza tu jakiegoś spektakularnego szturmu, Samsung z nie do końca wiadomych mi powodów (prawdopodobnie marketingowych) zostaje w tyle i można mieć obawy czy nie znudzi mu się eksploracja tego targetu.
Dlatego ja czekam na zupełnie inne rzeczy niż to, co teraz zaprezentowano. Dla mnie hitem byłby odświeżony E16. Albo E14/4 (coś na wzór pełnoklatkowego Voitka 21/4). 85/2.8 z odwzorowaniem 1:1, ewentualnie zrezygnowałbym tu z makro na rzecz działki światła.
Zaczynam się trochę niepokoić, że nie ma mnie w targecie Sony...
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 27-08-2013 o 09:47
Nie wiem natomiast jak można mieć tylko aparat z ekw 28mm. Nie robić portretów z ładnym bookeh? Wsadzać ciągle aparat ludziom pod nos (który zrobi się na zdjęciu nochalem)? No nie wiem![]()
Toteż to napisałem - niektórym nie wystarczy 28 czy tam jakakolwiek inna wybrana przez Guru ogniskowa. I dla nich nex byłby świetnym wyborem. Tyle, że AD 2013, jeżeli musiałbym zrezygnować z filigranowości i związanej z nią dyskrecji nexa 5-tego, po prostu poszedłbym po sprzęt do Fuji.
55-210 przygarnę i zostanę z 2 e-zoomami które nie nadają się nawet jako przyciski do papierui plasticzaną sigmą, taki ze mnie znafca
![]()
Skontaktuj się z nami