Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Nie koniecznie do routera, może być do switcha, ewentualnie podpiąć do komputera bezpośrednio ethernetem ,etc.
    W routerze też jest switch, więc to na jedno wychodzi. Podłączenie bezpośrednio do komputera nie jest udostępnianiem, bo inne komputery nie będą w stanie korzystać z NASa. Wiem, można pokombinować, ale to już byłaby sztuka dla sztuki.

Mam NASa za 1.5k:

Pentium G2030
    Gigabyte GA-H77M-D3H
    Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz Cl9
    Corsair CX430M
    Intel SSD/330 MLC 60 GB
    CoolerMaster Elite 342 Black
    Karta sieciowa Intel Pro1000 dual port ( uzywana na allegro, pci-e )

i do tego 2 dodatkowe dyski WD RED, których ceny nie pamiętam.

Cena samego NASa może być sporo mniejsza - zamiast 8GB RAM ( ja potrzebuję na dodatkowe aplikacje do testów ) włożyć 2GB, nawet 1GB jeżeli ma to być jedynie prosty NAS. Można kupić Mobo na B75 ( jeżeli nie chcesz mieć większej ilości portów SATAIII, etc ), tanszy zasilacz( aczkolwiek tego bardoz nie polecam ) i zamiast SSD za 320PLN wstawić Jakiś zwykły HDD.
    A możliwości rozbudowy, ilości dysków, konfiguracji i instalacji oprogramowania są nieporównywalnie większe.
    Koszta prądu zapewne też - trzeba się liczyć z obciążeniem ~50W stałym.
    Jak pisałem, nie mam miejsca na regularny komputer, więc musiałbym szukać rozwiązań zminiutaryzowanych, co pewnie podniosłoby cenę. Wiem, że taki komputer/NAS ma większe możliwości, tylko, czy ja ich potrzebuję?

Dla mnie to jest dość budżetowe rozwiązanie, bo nie wisi za nim macierz dysków serwerowych za 20k...
    Jasne, a D800 jest budżetowym aparatem, bo nie kosztuje tyle co D4.

Budżetowe jest podpinanie dysków twardych z biedronki, w kieszeniach z tesco, przez USB2 do mydelniczki którą dostało się od ISP. I szczerze nie polecam tego rozwiązania - prędkości które można otrzymać są, umówmy się, dość mierne.
    Pogieło Was? Jeden pisze o NASach za kilkanaście tysięcy, drugi o Biedronce. Naprawdę nie widzicie środka? Obaj macie pewnie dużą wiedzę na ten temat, ale jednocześnie nie potraficie wyjść poza własne schematy. Niekoniecznie coś, co jest dobre dla Was, będzie pasować innemu. Pewnie że chciałbym jak najszybszy NAS z hektarami na dyskach, ale po prostu budżet jest jaki jest, i wiem, że za niższą cenę zapłacę w inny sposób. Muszę tylko znaleźć optimum.

Domyślnie

I to jest argument.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cry5t4l Zobacz posta
    Witaj. Poczytaj o tym http://www.raspberrypi.org . Jest to najmniejszy komputer. Kosztuje ok 30 euro. Nie ma on dysku twardego, cały system jest na karcie SD. Możesz go podłączyć do TV poprzez HDMI, sam mam dwa takie. Jeden podłączony do routera skrętka i na nim jest server samba (NAS). Możesz się łączyć z nim z kazdego kompa jaki masz, z telefonu z androidem. Wszystko działa na linuxie, okrojony debian. Jak juz skonfigurujesz server, laczysz się z nim za pomocą ssh , nie potrzebujesz TV. Możesz postawić server vnc i z lokalnego kompa laczyc się i używać graficznej powłoki. Dużo na YT jest filmików o tym.

A co najważniejsze minimalny pobór prądu. Zasilany przez ładowarek do telefonów z kablem micro usb
    Przyszło mi to ma myśl, ale rzeczywiście 100 MBit/s dość mocno ogranicza. Są jakieś obudowy do tego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Przyszło mi to ma myśl, ale rzeczywiście 100 MBit/s dość mocno ogranicza. Są jakieś obudowy do tego?
    pewnie ze sa, http://raspberrypi.rsdelivers.com/pr...r/caseclr.aspx
    Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Domyślnie

Jak dobrze trafisz, to dostaniesz z obudową A dokładniej to RS Components wysyła w plastikowym pudełku, wystarczy wyciąć dziury na przewody (karta SD mieści się w środku). A jak nie, to obudów jest na pęczki na ebayu czy allegro.
    Trzeba tylko pamiętać, że RPi ma ograniczoną wydajność prądową na portach USB (ok. 100mA na port) i bez aktywnego huba będą problemy z zasilaniem.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Ja do raspbbery mam podlaczony dysk z zasilaniem wlasnym. Bo jak mialem dysk tylko z zasilaniem z kabla USB to brakowalo mu zasilania i cykal. A teraz jest gites No ale musze uczciwie przyznac ze plik ok 700MB kopiuje w domu po WIFI ok 3-4 minut wiec, to jest chyba najslabsza strona. Jednak ja otwieram sobie sesje w ssh uzywajac "screen" tworze sesje w tle, kopuje co mam kopiowac, zamykam kompa i samo tam juz mieli.
    Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Domyślnie

Gdzie?
    W TechData.

To łopatologicznie. Mam trzy komputery, jeden "kabelek z internetem", nie mam routera. Jak udostępnić NAS tym komputerom nie używając wi-fi?
    NAS po WiFi to wyjątkowo kiepski pomysł. Bez switcha i kabelka się nie obędzie.

Na czym polega niefunkcjonalnośc tego Netgeara?
    Powolność przede wszystkim. Ja po przetestowaniu Netgearów zrezygnowałem. Nie ma sensu czekać nie wiadomo ile na najprostsze operacje. Kopiowanie przypomina przepychanie plików przez modem telefoniczny.

Jakie są inne NASy w podobnej cenie, które są bardziej funkcjonalne (szybsze)?
    Polecono kilkukrotnie Synology. To dobre NASy i takich można szukać.

Czyli ok 3MB/s czyli tyle ile z reguły idzie po WiFi. Więcej nie będzie, chyba że po dobrym N, ale nie na Raspberry. Kopiowałem na taki komputerek kilkaset MB celem testów. To się nie nadaje na NAS.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-08-2013 o 01:50
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Do pracy bieżącej z plikami raspberry pi się nie nadaje. Jest po prostu wąskim gardłem na drodze dysk - komputer. Tak samo jak Wifi. Nawet n. Transmisja bezprzewodowa nie zastąpi nam jeszcze starego dobrego Gigabitu.

Pogieło Was? Jeden pisze o NASach za kilkanaście tysięcy, drugi o Biedronce. Naprawdę nie widzicie środka? Obaj macie pewnie dużą wiedzę na ten temat, ale jednocześnie nie potraficie wyjść poza własne schematy. Niekoniecznie coś, co jest dobre dla Was, będzie pasować innemu. Pewnie że chciałbym jak najszybszy NAS z hektarami na dyskach, ale po prostu budżet jest jaki jest, i wiem, że za niższą cenę zapłacę w inny sposób. Muszę tylko znaleźć optimum.
    Była rozmowa o normalnych NASach - z dyskami wpinanymi na SATA, dającymi moim zdaniem całkiem niezłe prędkości ( wg wielu testów w internecie i moich skromych doświadczeń z 2 NASami u znajomych ).
    Rozwiązanie w stylu podpinania dysku w obudowie poprzez USB do jakiejś mydelniczki od ISP, czy do raspberry pi moim zdaniem zupełnie nie zda egzaminu do pracy, ze względu na prędkości które można osiągnąć.
    Optimum musisz znaleźć sam - moim zdaniem przy takim budżecie i potrzebach, jakiś synology ds213j czy inny Netgear będzie dla Ciebie dobrą opcją. Co nie znaczy, że nie warto przedstawiać innych możliwości.

Ja np stawiałem rozwiązanie oparte o desktopowe komponenty dla znajomego, który potrzebował 4 dysków 2 TB po sieci, dużej prędkości transferu do kilku komputerów i miał dość ograniczony budżet. Z tego co się orientuję, cały czas to u niego pracuje i jest zadowolony. Przy okazji robi za serwer kilku usług wewnątrz firmy.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta

Polecono kilkukrotnie Synology. To dobre NASy i takich można szukać.
    Nawet najtanszy jest dobry? np. taki: Synology DS112J? Jak sie kopiuje pliki to z jaka mniej wiecej predkoscia na tym?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    Nawet najtanszy jest dobry, np. taki: Synology DS112J? Jak sie kopiuje pliki to z jaka mniej wiecej predkoscia na tym?

Kilka MB/s. W porywach do kilkunastu, ale z górki i przy dobrym wietrze. Wiele też zależy od układu dysków, włączonej kompresji, szyfrowania, deduplikacji.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów