Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 86

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yanluk Zobacz posta
    Nie ma na mysli chmure z angielskego Cloud Storage.
    Mekano czy ty masz manie wypowiadania sie w kazdym temacie w ktorym wiesz cokolwiek?
    Czasami lepiej jest naprawde po prostu sie nie odezwac, obstawiam ze niektorym tutaj to bys radosc tym sprawila.
    Nie rozumiesz ze twoje wypowiedzi nic nie wnosza, skoro ktos od 10 twoich wypowiedzie wraca do tego samego ze chce nas a nie dysk na USB podpiety do routera, ty dalej swoje?

"Dalej swoje"? Czy ty masz klopoty ze zrozumieniem tekstow, ze nie potrafisz czytac ich ze zrozumieniem?
    Na poczatku tego tematu wspomnialam raz czy nie lepiej by bylo skorzystac z dysku na USB, totez zakonczylam rozmowe na ten temat, a ty po paru dniach odkopujesz watek i sie czepiasz nie wiadomo czego.. jak nie masz wiec, nic do napisania, to proponuje nie nabijac zbedne nic nie wnoszace posty, bo twoj post wlasnie taki jest.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    No ale przeciez do NAS tez trzeba podpiac dysk prawda? I tez trzeba kupic NAS.. ja zaproponowalam tylko najprostrza rzecz i na pewno tansza i bez zadnych konfiguracji rowniez, podpina sie jaki kolwiek dysk na USB2 lub USB3 i po sprawie..
    Nie uwazam zeby to bylo swietne rozwiazanie, ale do sporadycznego uzytku dziala, to ok.
    A czytałeś po co mi ten NAS? Nie do sporadycznego użytku. Chcę tam przenieść folder ze zdjęciami, które lokalnie obrabiam w Lightroomie na jednym komputerze, a na drugim w AFS. Dodatkowo folder z muzyką i filmami oraz kopie zapasowe folderów użytkowników. Transferu dużego raczej nie będzie (może oprócz początkowego tworzenia kopii zapasowych, potem przyrostowe przez rsync), za to ciągły. Do tego nie nadaje się dysk podpięty do routera. Tym bardziej, że większość routerów ma USB 2, a nie USB 3. Może są z wersją 3, ale jaka cena?

Domyślnie

W wielu przypadkach NAS występuje z dyskiem, np produkty firmy Buffalo. Po drugie, wolałbym by dysk był podłączony przez SATA niż przez USB (ale to może ja jestem nie teges).
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Żaden nie jest, bo o ile nie ma własnej karty wi-fi, to żeby był dostępny w sieci, trzeba go podłączyć do routera (zostańmy już przy tej nazwie). Patrzymy na to z dwóch przeciwnym punktów widzenia: dla Ciebie NAS jest niezależny, bo potrzebuje tylko numer IP z routera i będzie działać, dla mnie bez routera jest tylko wolnostojącym klockiem z dyskami, do którego bez routera nie ma dostępu.
    Nie koniecznie do routera, może być do switcha, ewentualnie podpiąć do komputera bezpośrednio ethernetem ,etc.

Możesz wyjaśnić, czy chodzi o ten sam komputer, bo już nie rozumiem, gdzie co jest? Masz NAS zrobiony z komputera z linuksem, w którym są dyski SSD, czy SSD jest w komputerach używanym do pracy, a w NAS są dyski WD? Koszt takiego urządzenia to 1,5 tys. zł z dyskami, czy bez? WD RED 2 TiB to ok. 420 zł, razy dwa ~ 850 zł, w sumie ponad 2300 zł. To ma być budżetowe rozwiązanie?
    Mam NASa za 1.5k:

Pentium G2030
    Gigabyte GA-H77M-D3H
    Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz Cl9
    Corsair CX430M
    Intel SSD/330 MLC 60 GB
    CoolerMaster Elite 342 Black
    Karta sieciowa Intel Pro1000 dual port ( uzywana na allegro, pci-e )

i do tego 2 dodatkowe dyski WD RED, których ceny nie pamiętam.

Cena samego NASa może być sporo mniejsza - zamiast 8GB RAM ( ja potrzebuję na dodatkowe aplikacje do testów ) włożyć 2GB, nawet 1GB jeżeli ma to być jedynie prosty NAS. Można kupić Mobo na B75 ( jeżeli nie chcesz mieć większej ilości portów SATAIII, etc ), tanszy zasilacz( aczkolwiek tego bardoz nie polecam ) i zamiast SSD za 320PLN wstawić Jakiś zwykły HDD.
    A możliwości rozbudowy, ilości dysków, konfiguracji i instalacji oprogramowania są nieporównywalnie większe.
    Koszta prądu zapewne też - trzeba się liczyć z obciążeniem ~50W stałym.

Dla mnie to jest dość budżetowe rozwiązanie, bo nie wisi za nim macierz dysków serwerowych za 20k...

Budżetowe jest podpinanie dysków twardych z biedronki, w kieszeniach z tesco, przez USB2 do mydelniczki którą dostało się od ISP. I szczerze nie polecam tego rozwiązania - prędkości które można otrzymać są, umówmy się, dość mierne.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 25-08-2013 o 23:36
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Nie koniecznie do routera, może być do switcha, ewentualnie podpiąć do komputera bezpośrednio ethernetem ,etc.
    W routerze też jest switch, więc to na jedno wychodzi. Podłączenie bezpośrednio do komputera nie jest udostępnianiem, bo inne komputery nie będą w stanie korzystać z NASa. Wiem, można pokombinować, ale to już byłaby sztuka dla sztuki.

Mam NASa za 1.5k:

Pentium G2030
    Gigabyte GA-H77M-D3H
    Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz Cl9
    Corsair CX430M
    Intel SSD/330 MLC 60 GB
    CoolerMaster Elite 342 Black
    Karta sieciowa Intel Pro1000 dual port ( uzywana na allegro, pci-e )

i do tego 2 dodatkowe dyski WD RED, których ceny nie pamiętam.

Cena samego NASa może być sporo mniejsza - zamiast 8GB RAM ( ja potrzebuję na dodatkowe aplikacje do testów ) włożyć 2GB, nawet 1GB jeżeli ma to być jedynie prosty NAS. Można kupić Mobo na B75 ( jeżeli nie chcesz mieć większej ilości portów SATAIII, etc ), tanszy zasilacz( aczkolwiek tego bardoz nie polecam ) i zamiast SSD za 320PLN wstawić Jakiś zwykły HDD.
    A możliwości rozbudowy, ilości dysków, konfiguracji i instalacji oprogramowania są nieporównywalnie większe.
    Koszta prądu zapewne też - trzeba się liczyć z obciążeniem ~50W stałym.
    Jak pisałem, nie mam miejsca na regularny komputer, więc musiałbym szukać rozwiązań zminiutaryzowanych, co pewnie podniosłoby cenę. Wiem, że taki komputer/NAS ma większe możliwości, tylko, czy ja ich potrzebuję?

Dla mnie to jest dość budżetowe rozwiązanie, bo nie wisi za nim macierz dysków serwerowych za 20k...
    Jasne, a D800 jest budżetowym aparatem, bo nie kosztuje tyle co D4.

Budżetowe jest podpinanie dysków twardych z biedronki, w kieszeniach z tesco, przez USB2 do mydelniczki którą dostało się od ISP. I szczerze nie polecam tego rozwiązania - prędkości które można otrzymać są, umówmy się, dość mierne.
    Pogieło Was? Jeden pisze o NASach za kilkanaście tysięcy, drugi o Biedronce. Naprawdę nie widzicie środka? Obaj macie pewnie dużą wiedzę na ten temat, ale jednocześnie nie potraficie wyjść poza własne schematy. Niekoniecznie coś, co jest dobre dla Was, będzie pasować innemu. Pewnie że chciałbym jak najszybszy NAS z hektarami na dyskach, ale po prostu budżet jest jaki jest, i wiem, że za niższą cenę zapłacę w inny sposób. Muszę tylko znaleźć optimum.

Domyślnie

W ogólności masz rację. W szczególności niekoniecznie. Kubuntu, którego używam, obsługuje btrfs od 4 lat, a Novell Suse SLES11 domyślnie używa tego systemu plików.
    Z wiki:
    Cytat Zamieszczone przez wikipedia
    a GPL-licensed experimental copy-on-write file system for Linux. Development began at Oracle Corporation in 2007. It is still in heavy development and marked as unstable. Especially when the filesystem becomes full, no-space conditions arise which might make it challenging to delete files.
    Także, ja bym jescze z btrfs uważał. Swego czasu się interesowałem i nie jestem przekonany do zastosowania tego w systemie produkcyjnym. Nie jestem entuzjastą, który ryzykuje dane wdrażając dość młode rozwiązania.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 26-08-2013 o 00:13
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

I to jest argument.

Domyślnie

Witaj. Poczytaj o tym http://www.raspberrypi.org . Jest to najmniejszy komputer. Kosztuje ok 30 euro. Nie ma on dysku twardego, cały system jest na karcie SD. Możesz go podłączyć do TV poprzez HDMI, sam mam dwa takie. Jeden podłączony do routera skrętka i na nim jest server samba (NAS). Możesz się łączyć z nim z kazdego kompa jaki masz, z telefonu z androidem. Wszystko działa na linuxie, okrojony debian. Jak juz skonfigurujesz server, laczysz się z nim za pomocą ssh , nie potrzebujesz TV. Możesz postawić server vnc i z lokalnego kompa laczyc się i używać graficznej powłoki. Dużo na YT jest filmików o tym.

A co najważniejsze minimalny pobór prądu. Zasilany przez ładowarek do telefonów z kablem micro usb
    Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cry5t4l Zobacz posta
    Witaj. Poczytaj o tym http://www.raspberrypi.org . Jest to najmniejszy komputer. Kosztuje ok 30 euro. Nie ma on dysku twardego, cały system jest na karcie SD. Możesz go podłączyć do TV poprzez HDMI, sam mam dwa takie. Jeden podłączony do routera skrętka i na nim jest server samba (NAS). Możesz się łączyć z nim z kazdego kompa jaki masz, z telefonu z androidem. Wszystko działa na linuxie, okrojony debian. Jak juz skonfigurujesz server, laczysz się z nim za pomocą ssh , nie potrzebujesz TV. Możesz postawić server vnc i z lokalnego kompa laczyc się i używać graficznej powłoki. Dużo na YT jest filmików o tym.

A co najważniejsze minimalny pobór prądu. Zasilany przez ładowarek do telefonów z kablem micro usb
    Przyszło mi to ma myśl, ale rzeczywiście 100 MBit/s dość mocno ogranicza. Są jakieś obudowy do tego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Przyszło mi to ma myśl, ale rzeczywiście 100 MBit/s dość mocno ogranicza. Są jakieś obudowy do tego?
    pewnie ze sa, http://raspberrypi.rsdelivers.com/pr...r/caseclr.aspx
    Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów