Szukaj
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Hmm? A po polsku?
Za pośrednictwem routera? Może za pośrednictwem lodówki? Co to znaczy za pośrednictwem routera?
Traktować urządzenie jako domową sieć multimedialną? Że co? Odkąd to urządzenie jest siecią?
Jak dla mnie to jest po prostu jakaś marketingowa nazwa na mydelniczkę od wszystkiego, która ma zintegrowane wiele urządzeń...
d70s + N18-70 + N55-200
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Ale po cholerę utrudniać sobie życie? Większość z nas ma w domu router, czy to ADSL czy inny wyposażony w kilka gniazd sieciowych. Wpinasz w takie gniazdo NAS i po sprawie, nawet bez zbędnych konfiguracji, gdyż w wiekszości NAS pobiera adres z DHCP. Ty proponujesz zakup kolejnego routera/homestation/czy innego cuda, do którego jeszcze potrzeba podpiąć dysk twardy na USB... litości, nie wynajdujmy ponownie koła.
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
No ale przeciez do NAS tez trzeba podpiac dysk prawda? I tez trzeba kupic NAS.. ja zaproponowalam tylko najprostrza rzecz i na pewno tansza i bez zadnych konfiguracji rowniez, podpina sie jaki kolwiek dysk na USB2 lub USB3 i po sprawie..
Nie uwazam zeby to bylo swietne rozwiazanie, ale do sporadycznego uzytku dziala, to ok.
W wielu przypadkach NAS występuje z dyskiem, np produkty firmy Buffalo. Po drugie, wolałbym by dysk był podłączony przez SATA niż przez USB (ale to może ja jestem nie teges).
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
Niekoniecznie najprostszą. Wymiana "routera" to konieczność rekonfiguracji. Ponadto dysk w kieszeni ma słabe chłodzenie i jest jeden, czyli kłopot z zabezpieczeniem danych z niego. NAS to prostsza forma serwera plików i jak na razie nie wymyślono niczego prostszego i tańszego. Ew można rozważać czy przyszłością NASów jest chmura.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Ja wiem, że i 400 i 750 to kilkaset złotych, jednak to zdecydowanie nie to samo. Nie znalazłem żadnego nowego dwudyskowego NASa za mniej niż 650 zł.
Nie musi być SD213j, tyle że to jest najniższy model Synology, inne są droższe.
Żaden nie jest, bo o ile nie ma własnej karty wi-fi, to żeby był dostępny w sieci, trzeba go podłączyć do routera (zostańmy już przy tej nazwie). Patrzymy na to z dwóch przeciwnym punktów widzenia: dla Ciebie NAS jest niezależny, bo potrzebuje tylko numer IP z routera i będzie działać, dla mnie bez routera jest tylko wolnostojącym klockiem z dyskami, do którego bez routera nie ma dostępu.
W ogólności masz rację. W szczególności niekoniecznie. Kubuntu, którego używam, obsługuje btrfs od 4 lat, a Novell Suse SLES11 domyślnie używa tego systemu plików.
Ot, taka ciekawostka.
Ostatnio edytowane przez Jarkod ; 25-08-2013 o 23:19
Możesz wyjaśnić, czy chodzi o ten sam komputer, bo już nie rozumiem, gdzie co jest? Masz NAS zrobiony z komputera z linuksem, w którym są dyski SSD, czy SSD jest w komputerach używanym do pracy, a w NAS są dyski WD? Koszt takiego urządzenia to 1,5 tys. zł z dyskami, czy bez? WD RED 2 TiB to ok. 420 zł, razy dwa ~ 850 zł, w sumie ponad 2300 zł. To ma być budżetowe rozwiązanie?
A czytałeś po co mi ten NAS? Nie do sporadycznego użytku. Chcę tam przenieść folder ze zdjęciami, które lokalnie obrabiam w Lightroomie na jednym komputerze, a na drugim w AFS. Dodatkowo folder z muzyką i filmami oraz kopie zapasowe folderów użytkowników. Transferu dużego raczej nie będzie (może oprócz początkowego tworzenia kopii zapasowych, potem przyrostowe przez rsync), za to ciągły. Do tego nie nadaje się dysk podpięty do routera. Tym bardziej, że większość routerów ma USB 2, a nie USB 3. Może są z wersją 3, ale jaka cena?
Skontaktuj się z nami