Close

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 86 z 86

Domyślnie

Miałem to przez router, miałem serwer po to na łobuzów, teraz poszedłem na łatwiznę i mam WD Duo 2TB w raid 1. Dostęp z iDupereli i androida, rownież ftp i dostęp 'z zewnątrz'.
    robak, robak_wroc
    pelny klatek i niepelny klatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    No pacz Pan, a ja całkiem niedawno kupiłem kilka Iomeg dwydyskowych nowych po trzysta cośtam.
    Po trzysta coś tam to ja kupiłem Iomegę czterodyskową...
    http://allegro.pl/nas-iomega-storcen...045649597.html

... a tygodniowego pseudo NAS-a Seagate Central 3TB w cenie samego dysku.
    http://allegro.pl/seagate-central-3t...023612390.html

Iomega jest urządzeniem z 2009 roku ale daje radę. Przy dużych plikach tylko minimalnie odstaje od dużo nowszego Seagate, za to przy wielu drobnych zjada go na śniadanie.

Nie wiem skąd przekonanie o prędkościach NAS-ów bo oba choć mocarzami nie są śmigają na poziomie 60/40 w dość rozległej gigabitowej sieci. W tej samej sieci najlepsza maszyna PC na DSM-ie od Synology śmiga 110/110.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Po trzysta coś tam to ja kupiłem Iomegę czterodyskową...
    http://allegro.pl/nas-iomega-storcen...045649597.html

Iomega jest urządzeniem z 2009 roku ale daje radę. Przy dużych plikach tylko minimalnie odstaje od dużo nowszego Seagate, za to przy wielu drobnych zjada go na śniadanie.
    Miałem do czynienia z kilkoma dokładnie takimi samymi IOmega i wszystkie przestały działać.
    Na gwarancji wielokrotnie były wymieniane całe jednostki albo dyski (Made in Seagate). Strasznie wolne, wieszało się na potęgę.
    Mam jeszcze Seagate BlackArmor 400 i to również kupa złomu. Nie ma tygodnia aby coś nie nawaliło.
    Bardzo często mimo konfiguracji Raid 5, po awariach 1 dysku jednostki traciły dane.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Miałem do czynienia z kilkoma dokładnie takimi samymi IOmega i wszystkie przestały działać.
    Na gwarancji wielokrotnie były wymieniane całe jednostki albo dyski (Made in Seagate). Strasznie wolne, wieszało się na potęgę.
    Mam jeszcze Seagate BlackArmor 400 i to również kupa złomu. Nie ma tygodnia aby coś nie nawaliło.
    Bardzo często mimo konfiguracji Raid 5, po awariach 1 dysku jednostki traciły dane.
    Bo one występują w trzech wersjach (dwóch wersjach sprzętowych), pierwsza i druga są identyczne programowo a druga i trzecia identyczne sprzętowo. W trzeciej dodano chmurę i to właśnie można w drugiej wersji nieoficjalnie dodać przez firmware, które to właśnie od wersji 3 działa dobrze. Jak się wie co kupić to można kupić IX4-200D v2 (v2 wynika z s/n), lub cloud edition, to akurat jest w nazwie więc najprościej poznać. Unikać trzeba jedynki, poza numerem seryjnym jeszcze wgrany zbyt stary firmware może świadczyć o wersji z jaką mamy do czynienia. Chociaż to akurat wiadomo że wszyscy aktualizują.

Ostatecznie nic mi nie wiadomo o padach pierwszej wersji, jedynie to stabilność i szybkość nie powalały...
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 22-03-2014 o 02:40

Domyślnie

Mekano - mam teraz cos podobnego do tego co polecasz - czyli HDD wpiety do routera Cisco (jeszcze pod taka nazwa, teraz to Linksys).
    Niby wszystkie porty LAN to 100/1000, ale USB to 2.0, a zapis duzych plikow to marne 12-13 megabajtow na sekunde. I to przy wpieciu komputera po kablu, po Wi-Fi jest jeszcze gorzej. Routery (nawet te 1 Gb) maja sporo mniejsza przepustowosc niz switche, dlatego polecalbym podpinanie NASow pod dodatkowy 1Gb switch, zamiast do routera. 1 Gb switch ma zwykle przepustowosc ok 2 x 1Gb x liczba portow, podczas gdy router jesli ma 1Gb w sumie to juz dobrze. Tego 1 gb musi podzielic miedzy Wi-Fi, WLAN I inne podpiete urzadzenia.
    Niezarzadzalne switche sa niedrogie, a co do NASa - wolalbym jednak dwudyskowy - nawet gdybym mial poczatkowo wlozyc tylko jeden dysk. W przyszlosci mozna dolozyc drugi. RAID 1 pomaga tylko do pewnego stopnia, bo w przypadku padu kontrolera i tak d.pa blada.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Nadworny melexiarz Awatar foto4deg
    Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

Odkopuję wątek.
    Wydaje mi się, że od dwóch lat mogło się coś zmienić w tym temacie, stąd moje zapytanie

Szukam czegoś na dwa dyski, RAID, transfer w okolicach 30-50 MB/s, aby działało po wi-fi, dyski miały oddzielne zabezpieczenia przed przepięciem itp. NAS ma pełnić rolę back-up dla plików raw i dokumentów firmowych, w przyszłości własnej chmury.

Kasa jaką mogę przeznaczyć to max 1000-1200 pln. Ktoś coś gdzieś?
    Ostatnio edytowane przez foto4deg ; 17-07-2015 o 11:47
    Zdradziłem Nikona na rzecz Sony,ale sentyment o forum pozostał

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów