Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 86

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Ja wiem, że i 400 i 750 to kilkaset złotych, jednak to zdecydowanie nie to samo. Nie znalazłem żadnego nowego dwudyskowego NASa za mniej niż 650 zł.
    No pacz Pan, a ja całkiem niedawno kupiłem kilka Iomeg dwydyskowych nowych po trzysta cośtam.

Żaden nie jest, bo o ile nie ma własnej karty wi-fi, to żeby był dostępny w sieci, trzeba go podłączyć do routera (zostańmy już przy tej nazwie). Patrzymy na to z dwóch przeciwnym punktów widzenia: dla Ciebie NAS jest niezależny, bo potrzebuje tylko numer IP z routera i będzie działać, dla mnie bez routera jest tylko wolnostojącym klockiem z dyskami, do którego bez routera nie ma dostępu.
    Każdy NAS ma własną kartę sieciową i jest niezależny od routera. Router można wyłączyć a NAS będzie działał. proponuję nie mieszać i nie mylić podłączenia do sieci, które przecież być musi i podłączenia do routera.

W ogólności masz rację. W szczególności niekoniecznie. Kubuntu, którego używam, obsługuje btrfs od 4 lat, a Novell Suse SLES11 domyślnie używa tego systemu plików.
    Suse to taki w ogóle ciekawy wynalazek. Jak się Panu raz czy dwa rozsypie dysk z danymi to sięgnie Pan po rozwiązania sprawdzone. Dobrze radzę.

Ot, taka ciekawostka.
    Warto wiedzieć czego się możemy spodziewać. Kupując pierwszego NASa, podobnie jak każdą inną rzecz, z którą nie mieliśmy do tej pory do czynienia, nie bardzo wiemy jak to będzie. A może być tak, że 45GB film z Bluray będzie się na niego kopiował 3 dni i 3 noce. Kwestia potrzeb i możliwości sprzętu. Jeśli sprzęt będzie niefunkcjonalny, jak te nieszczęsne Netgeary to się z nich nie korzysta lub korzysta mało. Trudno czekać 2 godziny na skopiowanie kilku zdjęć.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Żaden nie jest, bo o ile nie ma własnej karty wi-fi, to żeby był dostępny w sieci, trzeba go podłączyć do routera (zostańmy już przy tej nazwie). Patrzymy na to z dwóch przeciwnym punktów widzenia: dla Ciebie NAS jest niezależny, bo potrzebuje tylko numer IP z routera i będzie działać, dla mnie bez routera jest tylko wolnostojącym klockiem z dyskami, do którego bez routera nie ma dostępu.
    Nie koniecznie do routera, może być do switcha, ewentualnie podpiąć do komputera bezpośrednio ethernetem ,etc.

Możesz wyjaśnić, czy chodzi o ten sam komputer, bo już nie rozumiem, gdzie co jest? Masz NAS zrobiony z komputera z linuksem, w którym są dyski SSD, czy SSD jest w komputerach używanym do pracy, a w NAS są dyski WD? Koszt takiego urządzenia to 1,5 tys. zł z dyskami, czy bez? WD RED 2 TiB to ok. 420 zł, razy dwa ~ 850 zł, w sumie ponad 2300 zł. To ma być budżetowe rozwiązanie?
    Mam NASa za 1.5k:

Pentium G2030
    Gigabyte GA-H77M-D3H
    Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz Cl9
    Corsair CX430M
    Intel SSD/330 MLC 60 GB
    CoolerMaster Elite 342 Black
    Karta sieciowa Intel Pro1000 dual port ( uzywana na allegro, pci-e )

i do tego 2 dodatkowe dyski WD RED, których ceny nie pamiętam.

Cena samego NASa może być sporo mniejsza - zamiast 8GB RAM ( ja potrzebuję na dodatkowe aplikacje do testów ) włożyć 2GB, nawet 1GB jeżeli ma to być jedynie prosty NAS. Można kupić Mobo na B75 ( jeżeli nie chcesz mieć większej ilości portów SATAIII, etc ), tanszy zasilacz( aczkolwiek tego bardoz nie polecam ) i zamiast SSD za 320PLN wstawić Jakiś zwykły HDD.
    A możliwości rozbudowy, ilości dysków, konfiguracji i instalacji oprogramowania są nieporównywalnie większe.
    Koszta prądu zapewne też - trzeba się liczyć z obciążeniem ~50W stałym.

Dla mnie to jest dość budżetowe rozwiązanie, bo nie wisi za nim macierz dysków serwerowych za 20k...

Budżetowe jest podpinanie dysków twardych z biedronki, w kieszeniach z tesco, przez USB2 do mydelniczki którą dostało się od ISP. I szczerze nie polecam tego rozwiązania - prędkości które można otrzymać są, umówmy się, dość mierne.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 25-08-2013 o 23:36
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

A czytałeś po co mi ten NAS? Nie do sporadycznego użytku.
    Dysk mozna podlaczyc, na tak dlugo jak sobie zechcesz.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Warto wiedzieć czego się możemy spodziewać. Kupując pierwszego NASa, podobnie jak każdą inną rzecz, z którą nie mieliśmy do tej pory do czynienia, nie bardzo wiemy jak to będzie. A może być tak, że 45GB film z Bluray będzie się na niego kopiował 3 dni i 3 noce. Kwestia potrzeb i możliwości sprzętu. Jeśli sprzęt będzie niefunkcjonalny, jak te nieszczęsne Netgeary to się z nich nie korzysta lub korzysta mało. Trudno czekać 2 godziny na skopiowanie kilku zdjęć.
    No to jak komputer widzi dyski w takim Nasie?
    W swojej sieci lokalnej? Czy jakos inaczej?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    No to jak komputer widzi dyski w takim Nasie?
    W swojej sieci lokalnej? Czy jakos inaczej?
    Zależy od NASa. Najczęściej właśnie jako dysk sieciowy, sieciowy zamapowany lub może być widoczny dokładnie tak jak lokalny.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

W ogólności masz rację. W szczególności niekoniecznie. Kubuntu, którego używam, obsługuje btrfs od 4 lat, a Novell Suse SLES11 domyślnie używa tego systemu plików.
    Z wiki:
    Cytat Zamieszczone przez wikipedia
    a GPL-licensed experimental copy-on-write file system for Linux. Development began at Oracle Corporation in 2007. It is still in heavy development and marked as unstable. Especially when the filesystem becomes full, no-space conditions arise which might make it challenging to delete files.
    Także, ja bym jescze z btrfs uważał. Swego czasu się interesowałem i nie jestem przekonany do zastosowania tego w systemie produkcyjnym. Nie jestem entuzjastą, który ryzykuje dane wdrażając dość młode rozwiązania.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 26-08-2013 o 00:13
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Witaj. Poczytaj o tym http://www.raspberrypi.org . Jest to najmniejszy komputer. Kosztuje ok 30 euro. Nie ma on dysku twardego, cały system jest na karcie SD. Możesz go podłączyć do TV poprzez HDMI, sam mam dwa takie. Jeden podłączony do routera skrętka i na nim jest server samba (NAS). Możesz się łączyć z nim z kazdego kompa jaki masz, z telefonu z androidem. Wszystko działa na linuxie, okrojony debian. Jak juz skonfigurujesz server, laczysz się z nim za pomocą ssh , nie potrzebujesz TV. Możesz postawić server vnc i z lokalnego kompa laczyc się i używać graficznej powłoki. Dużo na YT jest filmików o tym.

A co najważniejsze minimalny pobór prądu. Zasilany przez ładowarek do telefonów z kablem micro usb
    Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Domyślnie

Jednocześnie, z tego co pamiętam, ma jedynie 10/100Mbps ;P Na serwer plików raspberry się nie do końca nadaje, też ze względu na brak szybkich interface do podpięcia dysków.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

No pacz Pan, a ja całkiem niedawno kupiłem kilka Iomeg dwydyskowych nowych po trzysta cośtam.
    Gdzie? W sieci pod iomega pokazuje się lenowo. Nie mówię, że się nie da, ale jeśli się da, to nie wystarczy napisać "bo ja kupiłem". To jak SOA nr 1: "u mnie działa".

Każdy NAS ma własną kartę sieciową i jest niezależny od routera. Router można wyłączyć a NAS będzie działał. proponuję nie mieszać i nie mylić podłączenia do sieci, które przecież być musi i podłączenia do routera.
    To łopatologicznie. Mam trzy komputery, jeden "kabelek z internetem", nie mam routera. Jak udostępnić NAS tym komputerom nie używając wi-fi?

Suse to taki w ogóle ciekawy wynalazek. Jak się Panu raz czy dwa rozsypie dysk z danymi to sięgnie Pan po rozwiązania sprawdzone. Dobrze radzę.
    Ja się nie upieram przy tym Netgear. Ale nie podchodzę też do niego, jak pies do jeża, bo zrobił coś, czego inni jeszcze nie.

Na czym polega niefunkcjonalnośc tego Netgeara? Jakie są inne NASy w podobnej cenie, które są bardziej funkcjonalne (szybsze)? Nie podjąłem jeszcze decyzji co do zakupu, więc nie będzie problemu, jak znajdzie się coś lepszego. Powtarzam, za zbliżoną cenę (+- 20 %).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Jednocześnie, z tego co pamiętam, ma jedynie 10/100Mbps ;P Na serwer plików raspberry się nie do końca nadaje, też ze względu na brak szybkich interface do podpięcia dysków.
    No coz, jest dla mnie dobra alternatywa, niskie zuzycie pradu i dziala bez problemow, rozumiem ze autorowi watku chodzi jednak o szybkosc, tutaj Raspberry PI nie popisze sie za bardzo. Jednak uwazam, ze jest warty uwagi, moze ktos mniej wymagajacy znajdze zastosowanie.
    Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Domyślnie

Ew można rozważać czy przyszłością NASów jest chmura.
    Masz na mysli LogiLink wifi, czyli bezprzewodowa chmura NAS?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów