Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 86

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    No ale dysk sieciowy mozna miec roznie podpiety, przez urzadzenie dedykowane NAS, lub wlasnie poprzez router na USB.
    Urządzenie wykonane jako NAS nie wymaga routera aby się przypiąć do sieci, choć te prostsze często mają USB i można przypiąć do routera. Tylko po co? Samodzielny NAS jest niezależny od routera. Najtańsze kosztują podobnie jak dyski w kieszeni, występują w wersjach od jednego do kilku dysków i mają dużo większe możliwości zarządzania danymi i udostępnianiem niż routerek z dyskiem USB. Dobre i niedrogie, od ok 400 zł + dyski, robi Synology, można je śmiało polecić. Oczywiście te lepsze, szybsze, przekraczające magiczne kilka MB/s kosztują od 1 tys wzwyż. Z innych firm, Qnap to praktycznie to samo co Synology. Poza tym naprawdę niezłe są Iomega i spokojnie dwudyskowy da się kupić za ok 400 zł. Nie polecam Netgearów. Wolniejszych NASów nie widziałem na oczy. Do firmy testowaliśmy wiele modeli, w tym 4 dyskowe Netgeary z półki średnio-wyższej. Katastrofa. Szybkość kopiowania danych na/z dysku nawet 1,5MB/s. Skopiowanie zrzuconej płyty DVD to godziny kopiowania, a film z BD dni! O deklarowanych 15MB/s można zapomnieć. Takie NASy nadają się tylko na magazyn danych, absolutnie nie do używania jako wspólny zasób sieciowy. Za komfortowy dysk sieciowy pracujący 30-50MB/s trzeba już dać spokojnie kilka tys zł za np biznesowe odmiany Synology albo typowego grupowego Infortrenda. Ew, jak sugerował Kutz, zrobić samodzielnie w oparciu o komputer linuxowy.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 25-08-2013 o 14:55
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Chyba trochę się rozpędziłeś. W temacie wątku pytam o DOMOWY NAS. Czyli raczej do 1 tys zł. Nie wiem, gdzie znalazłeś takie tanie Synology lub Qnap. SD213j, który biorę pod uwagę, kosztuje ok. 750 zł bez dysków. Qnap podobnie. Żaden z nich nie jest niezależny od routera. Zresztą jak miałby być bez karty WI-FI?
    Martwi mnie to , co napisałeś o Netgear, bo z trzech, które wymieniłem, najbardziej odpowiada mi właśnie Netgear ReadyNAS 102. W przeciwieństwie do innych wykorzystuje system plików btrfs, czyli umożliwia tworzenie np. migawek danych, ich przywracanie, albo kopiowanie w inne miejsce bez utraty oryginału, czy kopiowanie przy zapisie. Ogólnie uważany jest za przyszłość systemu plików w linuksie. Domyślnie pierwszy dysk wykorzystuje na dane, drugi na ich zabezpieczenie (nie znam szczegółów), coś jak raid 1, ale nie jest to raid 1.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    To jest taka mala lokalna siec domowa, cos jak domowy serwer usb, w ktorej to podpinajac dowolny dysk pod USB, udostepnia sie dane w swojej sieci, nie wiem na ile to jest bezpieczne, ale wygodne tak, nie trzeba krazyc np. z dyskiem z komputera, by to samo miec np. na innych komputerach w domu, podpinajac dysk pod router, mozna w ten sposob dzielic sie nim i udostepniac dane. Nie traktuje tego jako kopii danych, ale do udostepniania danych jest to po prostu wygodne.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "sieć domowa" w tym kontekście. Mam teraz router, który rozdziela łącze na 3 komputery i kilka urządzeń mobilnych, czyli mam małą lokalną sieć. Ale nie sądzę, żeby była to homestation (nie spotkałem się z takim określeniem). Ale sądząc po Twoim opisie jest to dobre rozwiązanie do udostępniania ad hoc. Na dłuższą metę jest to prowizorka.

Domyślnie

btrfs jest stosunkowo skomplikowanym narzędziem - jak coś jest przyszłością na linuxie, to zazwyczaj oznacza to, że obecnie trzeba na to uważać

DS213j:
    http://www.kitguru.net/site-news/hig...-nas-review/5/

Nie wiem skąd takie niskie wyniki Tom, ale synology który ja testowałem ( nie pamiętam który numer, wszystkie wyglądają podobnie a sprzęt stał w innym pokoju ) uzyskiwał bardzo dobre prędzkości przy duzych plikach i znośne przy małych. Wydajność dużych transferu plików była podobna jak na moim linuxowym NASie.

W życiu się z czymś takim jak "homestation" nie spotkałem. Pewnie znowu wymysł marketingowców.

No ale dysk sieciowy mozna miec roznie podpiety, przez urzadzenie dedykowane NAS, lub wlasnie poprzez router na USB.
    Co to znaczy przez router na USB? To urządzenie które nazywasz routerem, to taka mydelniczka łącząca role kilku urządzeń, włącznie z NAS. Biorąc pod uwagę jakie hardware mają takie mydelniczki, to predkości transferu są dość biedne. Nie mówiąc już o tym jak wygląda transfer po wifi...
    Nazywajmy urządzenia po imieniu. To co nazywacie routerem, to często modem, router, switch, access point i ethernet bridge w jednym.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 25-08-2013 o 16:40
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Chyba trochę się rozpędziłeś. W temacie wątku pytam o DOMOWY NAS. Czyli raczej do 1 tys zł.
    Wcale się nie rozpędziłem. Napisałem przecież, że da się kupić za kilkaset zł.

Nie wiem, gdzie znalazłeś takie tanie Synology lub Qnap. SD213j, który biorę pod uwagę, kosztuje ok. 750 zł bez dysków. Qnap podobnie.
    Musi być konkretnie ten model? Warto zapolować. Da się kupić dobrego domowego NASa za 400 zł, choć oczywiście okazje nie chadzają stadami.

Żaden z nich nie jest niezależny od routera. Zresztą jak miałby być bez karty WI-FI?
    Każdy jest. Niezależny od routera, to znaczy, że nie potrzebuje mechanizmów udostępniania w routerze. Działa sam z siebie i do podłączenia do sieci wymaga tylko wsadzenia kabla.

PS. Choć "router" to zła nazwa. Router to tylko jedna z funkcji urządzenia popularnie zwanego routerem.

Martwi mnie to , co napisałeś o Netgear, bo z trzech, które wymieniłem, najbardziej odpowiada mi właśnie Netgear ReadyNAS 102. W przeciwieństwie do innych wykorzystuje system plików btrfs, czyli umożliwia tworzenie np. migawek danych, ich przywracanie, albo kopiowanie w inne miejsce bez utraty oryginału, czy kopiowanie przy zapisie.
    Proponowałbym operować na systemie plików, który w razie padu NASa da się odczytać w normalnym komputerze.

Domyślnie pierwszy dysk wykorzystuje na dane, drugi na ich zabezpieczenie (nie znam szczegółów), coś jak raid 1, ale nie jest to raid 1.
    Zbędna komplikacja. RAID1 zrobiony np na EXT2/3/4 odczyta się wszędzie. Mniej popularne niekoniecznie.

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Nie wiem skąd takie niskie wyniki Tom
    Może stąd, że chwilowe wysokie transferty, są zwyczajowo, chwilowo. Przez większość czasu w normalnej sieci rzeczywiste transfery mają się słabo do deklarowanych.

Na najszybszych NASach jakie widziałem, z porządnym dwurdzeniowym procesorem idzie do 60MB/s. Problem w tym, że albo były zbudowane na serwerze albo firmowe specjalizowane NASy za minimum kilka tys zł. Ze tak powiem, mało domowe. Huczy, prądu żre. Blisko 100MB/s na budżetowym to ściema jakich mało. Trzeba to, jak pisałem podzielić przez 10. Tyle jest naprawdę w NASach tej kategorii. Może "testerom" pomyliły się jednostki i podali w Mb/s?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 25-08-2013 o 16:44
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Na moim kompie linuxowym, na Celeronie 2 rdzeniowym, mam transfery rzędu 900Mbps dla dużych ciągłych plików. Nic specjalnego w nim nie ma. Koszt urządzenia bez dysków - ok 1.5K. To jest budżetowe rozwiązanie. I jest domowy, bo jest w małej obudowie i stoi w szafie

Nie używam jumbo frames, bo nie wspiera ich sterownik bondingu ( 802.3ad ), mam dyski WD RED 2TB.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "sieć domowa" w tym kontekście. Mam
    teraz router, który rozdziela łącze na 3 komputery i kilka urządzeń mobilnych, czyli mam małą lokalną
    sieć. Ale nie sądzę, żeby była to homestation (nie spotkałem się z takim określeniem). Ale sądząc po
    Twoim opisie jest to dobre rozwiązanie do udostępniania ad hoc. Na dłuższą metę jest to prowizorka.
    Dlaczego prowizorka? HomeStation to domowa stacja czyli multimedialny router, gdzie po podlaczeniu dysku, mozna udostepniac dane w twojej sieci lokalnej, niezaleznie ktory komputer wlaczymy, dane zawsze mamy pod reka, gdzie nie trzeba chodzic i podpinac osobno dysku.

W życiu się z czymś takim jak "homestation" nie spotkałem. Pewnie znowu wymysł marketingowców.

Co to znaczy przez router na USB? To urządzenie które nazywasz routerem, to taka mydelniczka łącząca role kilku urządzeń, włącznie z NAS.
    Chodzi o to, ze jak ktos nie potrzebuje bardziej rozsadnego wyboru typu dedykowany NAS, to zawsze jest tez inne rozwiazanie w stylu homeStation, nazwa jest bardzo popularna, jak widze poza .pl.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

multimedialny router
    Że co?

Chodzi o to, ze jak ktos nie potrzebuje bardziej rozsadnego wyboru typu dedykowany NAS, to zawsze jest tez inne rozwiazanie w stylu homeStation, nazwa jest bardzo popularna, jak widze poza .pl.
    Ja się nie spotkałem nigdzie w anglojęzycznej literaturze z takim określeniem, nawet poza TLD .pl ( bo chyba chodziło Ci o domenę .pl, skoro tak napisałaś? ).
    Co to jest rozsądny wybór? Większość NASów wbudowanych w mydelniczki ma żenującą wydajność.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Że co?
    Taki neologizm.

Już lepiej niech by był ten "homestation". Przynajmniej sugeruje, że to inne urządzenie niż tylko router. Netia takie coś daje do swojej usługi dostępu do Internetu i ma toto wbudowanych wiele funkcji wspomagających sieciowe rozwiązania multimedialne.

Domyślnie

Dla mnie to kolejne sformułowanie stworzone przez marketingowców którzy nie mają podstawowej wiedzy informatycznej.

W tej chwili praktycznie każdy provider daje zabawki z wifi, switchem, modemem, routerem, możliwością podpięcia dysku usb, pseudo vlanami, pseudo QoSem i firewallem. ale jak ktoś chce dostać normalny modem w takim UPC, to musi zrobić 2-3 awantury :] W Orange chcąc założyć internet "biznesowy" z 5 publicznymi adresami IP, nie ma możliwości otrzymania zwykłego mdoemu VDSL. Paranoja.

Swoją drogą, ktoś szukający NASa, żeby móc udostępniać duże/dużo plików nie będzie zadowolony żałosną wydajnością takiego urządzenia. Mi czasem brakuje wydajności jak po gigabicie muszę kopiować dane na kilka dysków sieciowych ( każdy fizycznie jest innym dyskiem ).

Jeszcze jedna uwaga, wszystkie moje NASy na linuxach ( 3 ) mają wstawiony Intel SSD/330 60GB. Nie używam HDD na dysk systemowy, bo po co się ma kręcić przy logach i działaniu usług jak miniDLNA. Stąd cena 1.5k - dysk SSD to ok 300PLN.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 25-08-2013 o 17:31
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów