Close

Strona 21 z 110 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Dobra, nagrałem film jak to u mnie się dzieje: http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/lightroom.avi

Może coś gdzieś źle robię, no nie wiem, nie działa, sami zobaczcie.
    "Nikon"

Domyślnie

OK Twój problem jest specyficzny. Miałem o tym wspomnieć, ale myślałem, że to wiesz. W opcjach jest takie ustawienie, by zmiany w pewnych zakładkach dotyczyły wyłącznie wybranego ISO. Jest to w zakładce Presets (globalnych preferencji) i nazywa się "Make defaults specific to camera ISO setting". Chcesz mieć odznaczone. To raz. dalej - JPEGi i RAWy są traktowane inaczej. Kalibracja pewnych rzeczy dla JPEGów nie jest dostępna (kolor, balans bieli, presety aparatu, szkieł w zależności od EXIFa pewnie itd). Proponuję moje rozwiązanie z synchronizacją podane wcześniej, albo uwzględnienie tego co w tym poście.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 21-08-2013 o 21:18

Domyślnie

Alleluja !!! Dzięki. Kurde no fakt... JPG brałem, a nie RAW ;/ sorka, nie zauważyłem . Ale działa, aż mi ciężko uwierzyć w to

Jeszcze jedna rzecz. Teścik pomiędzy ViewNx2 a Ligtroom, szybkość przybliżania plików 1:1 => ViewNx2 ok 0.3s , Lightroom 10s ;/ dziwne
    http://projekt.vipserv.org/nikoniarz...slightroom.avi

Może kojarzysz, albo ktoś kojarzy dlaczego tak?
    "Nikon"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    Jeszcze jedna rzecz. Teścik pomiędzy ViewNx2 a Ligtroom, szybkość przybliżania plików 1:1 => ViewNx2 ok 0.3s , Lightroom 10s ;/ dziwne
    http://projekt.vipserv.org/nikoniarz...slightroom.avi

Może kojarzysz, albo ktoś kojarzy dlaczego tak?
    LR renderuje plik wykorzystując dane RAW i ustawienia wywołania. VNX tylko powiększa wygenerowany wcześniej 8 bitowy obraz (można powiedzieć że coś jak JPEG'a).
    I drugą sprawą jest to, że LR działa znacznie wolniej niż VNX czy nawet ACR, które to wykorzystuje GPU do renderowania, a LR tylko CPU.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki za pomoc i info. NO nic trzeba jakiegoś i7 kupić, nie ma innego wyjścia
    "Nikon"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    LR renderuje plik wykorzystując dane RAW i ustawienia wywołania. VNX tylko powiększa wygenerowany wcześniej 8 bitowy obraz (można powiedzieć że coś jak JPEG'a).
    I drugą sprawą jest to, że LR działa znacznie wolniej niż VNX czy nawet ACR, które to wykorzystuje GPU do renderowania, a LR tylko CPU.
    Ale przecież LR także korzysta ACRa i to ten moduł jest odpowiedzialny za wywoływanie RAWów. Z tego co zauważyłem, to nie potrafi on wykorzystać wszystkich potoków - albo jest ograniczony do 6, albo korzysta tylko z rdzenie fizycznych a nie wykorzystuje HT.
    Czy ACR w PS działa inaczej ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Podobno tak
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Ale przecież LR także korzysta ACRa i to ten moduł jest odpowiedzialny za wywoływanie RAWów. Z tego co zauważyłem, to nie potrafi on wykorzystać wszystkich potoków - albo jest ograniczony do 6, albo korzysta tylko z rdzenie fizycznych a nie wykorzystuje HT.
    Czy ACR w PS działa inaczej ?
    LR i ACR wykorzystują tylko te same algorytmy do przetwarzania obrazu, ale to nie ten sam moduł.
    Zaczynając już od pewnych niezgodności - tak niestety i ACR nie czyta idealnie tego co zapisał LR i na odwrót, kończąc właśnie na samej implementacji wykorzystania CPU i GPU.

Te same zdjęcie w ACR wczytuje się 2-3s w LR 10s.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Na słabszych komputerach ten problem jest jeszcze bardziej widoczny; Ostatnio miałem okazję spędzić dwa tygodnie urlopu przy stacjonarnym PC z Xeonem, SSD, 16Gb RAM i Windows 8. Lightroom5 działał tam jak "normalny" program - dajmy na to, Photoshop*. Każde poruszenie dowolnym suwaczkiem było natychmiast widoczne. Po powrocie do domu, gdy zasiadłem do mojego lapka z C2D, W7 na SSD i 3Gb RAM - zapłakałem. Myślałem, że mi się komputer zepsuł :-/

--
    * - Photoshop na tamtym potworze uruchamiał się i działał błyskawicznie. LR również uruchamiał się błyskawicznie, ale w bezpośrednim porównaniu działa wyczuwalnie wolniej niż Photoshop.
    Trochę bloguję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    LR i ACR wykorzystują tylko te same algorytmy do przetwarzania obrazu, ale to nie ten sam moduł.
    Zaczynając już od pewnych niezgodności - tak niestety i ACR nie czyta idealnie tego co zapisał LR i na odwrót, kończąc właśnie na samej implementacji wykorzystania CPU i GPU.

Te same zdjęcie w ACR wczytuje się 2-3s w LR 10s.
    a dlaczego tak się dzieje? ACR jest modułem PS i gdy otwieramy w ACR rawa to acr działa na "miniaturze" a nie na pełnym pliku (zrobionym przez siebie ale w pełnej rozdzielczości) jak LR.

Cytat Zamieszczone przez Bielack Zobacz posta
    Na słabszych komputerach ten problem jest jeszcze bardziej widoczny; Ostatnio miałem okazję spędzić dwa tygodnie urlopu przy stacjonarnym PC z Xeonem, SSD, 16Gb RAM i Windows 8. Lightroom5 działał tam jak "normalny" program - dajmy na to, Photoshop*. Każde poruszenie dowolnym suwaczkiem było natychmiast widoczne. Po powrocie do domu, gdy zasiadłem do mojego lapka z C2D, W7 na SSD i 3Gb RAM - zapłakałem. Myślałem, że mi się komputer zepsuł :-/

--
    * - Photoshop na tamtym potworze uruchamiał się i działał błyskawicznie. LR również uruchamiał się błyskawicznie, ale w bezpośrednim porównaniu działa wyczuwalnie wolniej niż Photoshop.
    wyjaśnienie wyżej.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Strona 21 z 110 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów