Close

Strona 20 z 110 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    Pytanie: Za każdym razem jak obrabiam fotki robię czynność którą chcę używać do każdych zdjęć, tzn. Lens Corrections i odpowiednie opcje z tej zakładki. Jak mogę ustawić Lightrooma, żeby mi Defaultowo wybierał tą opcję do każdego zdjęcia?
    w LR4 można takie coś zrobić wybierając z menu "Edycja cd." , "Nowe Ustawienia" (ctrl+shift+N)

Domyślnie

Pytanie: Za każdym razem jak obrabiam fotki robię czynność którą chcę używać do każdych zdjęć, tzn. Lens Corrections i odpowiednie opcje z tej zakładki. Jak mogę ustawić Lightrooma, żeby mi Defaultowo wybierał tą opcję do każdego zdjęcia?
    Możesz stworzyć sobie preset, który ustawi to co chcesz i dać, aby go wrzucał przy imporcie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Tu jest odpowiedź:
    http://livedocs.adobe.com/en_US/Ligh...A4AFECDC4.html
    http://digital-photography-school.co...-settings.html
    D200 plus graty...

Domyślnie

Hej, dzięki za linki. Żadne z tych czynności mi nie działają. Działa mi to wtedy jak nacisnę RESET. No ale ja chcę, aby on od razu ładował te ustawienia ;/
    "Nikon"

Domyślnie

Ktoś już wcześniej wspominał jak to zrobić.
    Ja czynię tak:

Otwieram LR i ustawiam opcje, które chcę, aby z automatu wczytywały się do każdego zaimportowanego zdjęcia (np lens correction, ustawienia kolorów, itp)
    Następnie tworzę preset (klikasz plusik przy "Presets"):

I w zasadzie gotowe.

Teraz przy imporcie zdjęć, musisz wybrać opcję Apply During Import > Develop Settings i wybrać z rozwijanej listy preset, który przed chwilą zapisałeś.

Po zaimportowaniu zdjęć, masz do każdego zdjęcia przypisane zmiany, które znajdują się w wybranym presecie.

Koniec.
    Ostatnio edytowane przez dem ; 20-08-2013 o 11:45 Powód: literówka

Domyślnie

Dzięki za obszerne wyjaśnienie Z presetu nie korzystałem... tylko z tego co tam było w instrukcjach czyli SET DEFAULT SETTINGS => no to nie działa. Działa gdy nacisnę RESEST, tak jakby nie ładowały się defaultowe ustawienia dla plików. No nic, zrobię tak jak Ty sugerujesz i będzie po zabawie .

Dzięki.
    "Nikon"

Domyślnie

Co Ci nie działa? Ustawiasz zdjęcie jak chcesz, wciskasz "Set default..." i kolejne powinny się już otwierać z zapamiętanymi ustawieniami.

Jak nie działa, to pisz do Adobe. Może to jakiś "bug" w LR5.
    D200 plus graty...

Domyślnie

Dzięki za obszerne wyjaśnienie Z presetu nie korzystałem... tylko z tego co tam było w instrukcjach czyli SET DEFAULT SETTINGS => no to nie działa. Działa gdy nacisnę RESEST, tak jakby nie ładowały się defaultowe ustawienia dla plików. No nic, zrobię tak jak Ty sugerujesz i będzie po zabawie .

Dzięki.
    Działa bez problemów. Tylko ustawienia domyślne ładują się w dwóch przypadkach:
    1) przy imporcie bez przypisania presetu
    2) przy resecie.

Jeśli miałeś zdjęcia już zaimportowane, to ich ustawienia są do nich przypisane. Nie ważne co i jak zmienisz w domyślnych czy presetach - zdjęcia mają już swoje własne ustawienia.
    To raczej zupełnie logiczne...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie Sync i Auto Sync

O wiele prostsze przy już zaimportowanych zdjęciach jest ich "zsynchronizowanie" w dowolnym momencie z jakimś zdjęciem, które nam odpowiada. Zaznaczamy sobie wszystkie zdjęcia (Ctrl-A) lub część z nich (Shift, Ctrl-click - standardowe skróty). Wówczas zamiast przycisku "Previous" pojawia się "Sync..." i można zsynchronizować wszystkie do obecnie wybranego. W wybranym zakresie.
    Jest jeszcze ciekawsza opcja. Przy zaznaczeniu wciskamy Ctrl (Mac), wówczas "Sync..." zmienia się na "Auto Sync" z małym przełącznikiem po lewej. Używając go możemy włączyć i wyłączyć automatyczną synchronizację *kolejnych* zmian, które przeprowadzimy. A zatem przy włączonym Auto Sync zmiana np. ekspozycji na obecnym zdjęciu zmieni ją na wszystkich zaznaczonych. Tak samo inne suwaki, zastosowanie presetów itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Działa bez problemów. Tylko ustawienia domyślne ładują się w dwóch przypadkach:
    1) przy imporcie bez przypisania presetu
    2) przy resecie.

Jeśli miałeś zdjęcia już zaimportowane, to ich ustawienia są do nich przypisane. Nie ważne co i jak zmienisz w domyślnych czy presetach - zdjęcia mają już swoje własne ustawienia.
    To raczej zupełnie logiczne...
    1 pytanko... zrobiłem test. Zmieniłem nazwę katalogu, i dałem synchronize, aby jeszcze raz zaimportowało, no nowy katalog. I na tym nowym też nie działało ;/ Chyba, że to musi być konkretnie katalog i fotki które nigdy nie były w LR?
    "Nikon"

Strona 20 z 110 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów