Szukaj
D200 plus graty...
Hej, dzięki za linki. Żadne z tych czynności mi nie działają. Działa mi to wtedy jak nacisnę RESET. No ale ja chcę, aby on od razu ładował te ustawienia ;/
"Nikon"
Ktoś już wcześniej wspominał jak to zrobić.
Ja czynię tak:
Otwieram LR i ustawiam opcje, które chcę, aby z automatu wczytywały się do każdego zaimportowanego zdjęcia (np lens correction, ustawienia kolorów, itp)
Następnie tworzę preset (klikasz plusik przy "Presets"):
I w zasadzie gotowe.
Teraz przy imporcie zdjęć, musisz wybrać opcję Apply During Import > Develop Settings i wybrać z rozwijanej listy preset, który przed chwilą zapisałeś.
Po zaimportowaniu zdjęć, masz do każdego zdjęcia przypisane zmiany, które znajdują się w wybranym presecie.
Koniec.
Ostatnio edytowane przez dem ; 20-08-2013 o 11:45 Powód: literówka
Dzięki za obszerne wyjaśnienieZ presetu nie korzystałem... tylko z tego co tam było w instrukcjach czyli SET DEFAULT SETTINGS => no to nie działa. Działa gdy nacisnę RESEST, tak jakby nie ładowały się defaultowe ustawienia dla plików. No nic, zrobię tak jak Ty sugerujesz i będzie po zabawie
.
Dzięki.
"Nikon"
Co Ci nie działa? Ustawiasz zdjęcie jak chcesz, wciskasz "Set default..." i kolejne powinny się już otwierać z zapamiętanymi ustawieniami.
Jak nie działa, to pisz do Adobe. Może to jakiś "bug" w LR5.
D200 plus graty...
Działa bez problemów. Tylko ustawienia domyślne ładują się w dwóch przypadkach:
1) przy imporcie bez przypisania presetu
2) przy resecie.
Jeśli miałeś zdjęcia już zaimportowane, to ich ustawienia są do nich przypisane. Nie ważne co i jak zmienisz w domyślnych czy presetach - zdjęcia mają już swoje własne ustawienia.
To raczej zupełnie logiczne...
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
O wiele prostsze przy już zaimportowanych zdjęciach jest ich "zsynchronizowanie" w dowolnym momencie z jakimś zdjęciem, które nam odpowiada. Zaznaczamy sobie wszystkie zdjęcia (Ctrl-A) lub część z nich (Shift, Ctrl-click - standardowe skróty). Wówczas zamiast przycisku "Previous" pojawia się "Sync..." i można zsynchronizować wszystkie do obecnie wybranego. W wybranym zakresie.
Jest jeszcze ciekawsza opcja. Przy zaznaczeniu wciskamy Ctrl (Mac), wówczas "Sync..." zmienia się na "Auto Sync" z małym przełącznikiem po lewej. Używając go możemy włączyć i wyłączyć automatyczną synchronizację *kolejnych* zmian, które przeprowadzimy. A zatem przy włączonym Auto Sync zmiana np. ekspozycji na obecnym zdjęciu zmieni ją na wszystkich zaznaczonych. Tak samo inne suwaki, zastosowanie presetów itd.
Skontaktuj się z nami