Close

Strona 20 z 371 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Dotarły do mnie pierścienie pośrednie Fotga do Samsungów NX.

Komplet składa się z dwóch pierścieni o grubościach 10 i 16 mm. Pierścienie wykonane są z tworzywa i oczywiście mają wszystkie potrzebne styki elektryczne, i porządnie wykonany zatrzask do blokowania obiektywu.

Bagnet wchodzący w otwór w aparacie wydaje się być wykonany z aluminium, ale nie dam głowy, czy nie jest to srebrzony plastik - choć w dotyku ma chłód metalu w porównaniu z plastikiem.
    Od strony mocowania dla obiektywu jest (chyba) metalowy pierścień, ale zaczepy bagnetu trzymające obiektyw są czarne i wykonane z tworzywa, stanowią chyba część pierścienia.

Ogólnie do wykonania nie mam zastrzeżeń.

Przy pierwszych próbach "wyszła" ważna sprawa. Samsungi NX mają wewnątrz bagnetu mechaniczny czujnik zamontowania obiektywu - dlatego bez obiektywu albo jakiegoś pierścienia czy adaptera wyświetlany jest jedynie komunikat "Lens detached / Obiektyw odłączony" i nie można zrobić zdjęcia ("No lens / Brak obiektywu"). Jeśli przy włączonym aparacie zamontuje się obiektyw (pierścień, adapter), mechaniczny czujnik powoduje, że pojawia się napis "Lens attached / Obiektyw przyłączony".
    Otóż przy próbach z pierścieniami okazało się, że po wciśnięciu tego czujnika prawdopodobnie aparat podejmuje - tylko jednokrotną - próbę odczytania danych obiektywu.
    Jeśli do włączonego aparatu podłączy się pierścień, a potem do niego podłączy się obiektyw, aparat nie jest w stanie prawidłowo odczytać informacji o obiektywie! Nie pojawia się liczba przysłony, nie działa AF ani OIS, ale na ekranie pojawiają się ramki AF, tak, jakby obiektyw jednak był podłączony.

Stąd płynie doświadczenie: przy zakładaniu pierścieni, przy włączonym aparacie, należy NAJPIERW założyć pierścień na obiektyw, a POTEM obiektyw z pierścieniem zamontować w aparacie - tylko wtedy aparat prawidłowo skomunikuje się z obiektywem.
    Jest to trochę niewygodne, jeśli np. nie trafi się z grubością pierścieni, i dokłada się albo zdejmuje drugi pierścień, itd.

Oczywiście problemu można uniknąć, zawsze wyłączając aparat przez zmianą pierścieni czy obiektywu. Po włączeniu aparatu z ostatecznie zamontowanym obiektywem z jednym bądź dwoma pierścieniami wszystko jest w porządku.

A teraz szybkie doświadczenia z obiektywami, które mam, i aparatami NX10/11/100:

2,4/16 - wątpliwa użyteczność. Uzyskuje się ostry obraz przedmiotów w odległości zaledwie paru mm od przedniej soczewki obiektywu. Jeśli zadziała AF, obiektyw uderza o fotografowany przedmiot.

2/30 - znacznie lepiej, ale wychodzi silna krzywizna pola tego obiektywu. Ostry jest tylko środek, brzegi BARDZO rozmyte. Oczywiście domykanie przysłony trochę pomaga.

20-50, 18-55 - przy krótkich ogniskowych z oboma pierścieniami fotografuje się kurz na przedniej soczewce, ale dłuższe ogniskowe całkiem użyteczne.

50-200 - całkiem niezłe makro, z większych odległości.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    50-200 - całkiem niezłe makro, z większych odległości.
    a pokazesz?

Ten obiektyw tez mnie interesuje, czy on sie czyms rozni od starszej wersji bez iFunction?
    To jest nowsza wersja: Samsung NX 50-200mm f/4.0-5.6 ED OIS II iFunction, bo chyba tylko opcja iFN sie dokladnie roznia czy jeszcze czyms?

Czytalam, ze Samsunga tele jest lepsze niz ten od Nex-a, jest ostrzejszy, ale za to wolniejszy AF, nie wiem na ile to jest wiarygodne.. Zastanawiam sie tez czasem, co bym zyskala zamieniajac Nikonowe tele 70-300VR, na jedno z NX lub Nex..

Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

To jest z 50-200 pierwszej wersji, na nx10. Ogniskowa 137 mm (ekw.), iso 400, f5, 1/100 sek.

Domyślnie

Mekano,

Wspomniałem o próbach pierścieni pośrednich z tym obiektywem, a nie o samym obiektywie jako takim.
    O ile wiem, optycznie ani nawet mechanicznie wersje z iFunction i bez niczym się nie różnią; obiektyw bez iFunction ma na korpusie dwa przełączniki: AF-MF, i wyłącznik OIS. Wersja z iFunction pozbawiona jest przełącznika OIS, zamiast niego jest przycisk iFn. OIS włącza się i wyłącza w menu aparatu. Ja mam wersję nową.

Obiektyw jest niezły optycznie, i choć spory, to nadal kompaktowy, choć np. Nikkor 55-200 VR jest podobnej wielkości, a Pentax DA 50-200 jest zauważalnie krótszy! Nie wiem, jak się on ma do NEXowego 55-210.

Domyślnie

No, dobra, Mekano, 5 zdjęć z obiektywu NX 4-5,6/50-200 - czysto "techniczne", próbne, więc proszę nie szukaj w nich "artyzmu".
    Robione NX11. Wszystkie przy przysłonie 5,6. Zdjęcia liści z lampą błyskową.

50-200 przy 50 mm:

50-200 przy 200 mm:

50-200 przy 200 mm, najbliższa możliwa odległość fotografowania:

50-200 przy 200 mm z pierścieniami 10 + 16 mm, największe powiększenie:

50-200 przy 50 mm z pierścieniami 10 + 16 mm, największe powiększenie:
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 18-08-2013 o 08:53

Domyślnie

No dobrze, dziekuje za zdjecia, a czy jest jakas duza, czy zauwazalna roznica spadku jakosci na powiedzmy tak od 120mm-200mm?
    I czy nie mydli w sposob jakos szczegolnie zauwazalny na dlugim koncu?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Spójrz na te zdjęcia powyżej i oceń, czy mydli czy nie mydli.

Moim zdaniem ostrość jest dość równa w całym zakresie ogniskowych i w całym kadrze.

Dłuższym ogniskowym często towarzyszy pewien spadek kontrastu, ale to bierze się także i z tego, że na dłuższych ogniskowych często fotografuje się bardzo oddalone obiekty, i spadek kontrastu spowodowany jest pewną mgiełką atmosferyczną, itd.
    Na zdjęciu stacji benzynowej @200 odległe drzewa są niebieskawe, ale jak spojrzysz na zdjęcie @50, zobaczysz, że są tak samo niebieskawe, i nie jest to wpływ ogniskowej, tylko dużej odległości i bocznego oświetlenia niskim słońcem (zdjęcia robiłem dziś rano).

Domyślnie

Nie wydaje mi sie zeby mydlil, zdjecia widac ze sa ostre, w ogole to jest chyba troche dziwne bo naprawde bardzo szczegolnie lubie ten aparat, a zmiana paramertow nie jest dla mnie uciazliwa, Sony Nex przyjal opinie dobrego bezlusterkowca, a Samsung nie widze by jakos daleko od niego odbiegal.
    I jeszcze jedno, znalazlam filmik, jak wazna jest stabilizacja w obiektywie: http://www.youtube.com/watch?v=YmHic8XSr5g
    Chcesz miec filmik, trzeba podpiac obiektyw ze stabilizacja, chcesz miec galaretke i trzesace sie filmiki, - swietnie to zalatwi brak OIS, typu 20-50mm.. :>

Domyślnie

Dla mnie 50-200 nie mydli, nawet na 300 mm (ekw.). Co do filmowania to kręciłem NX10 z 30 mm i też nie skacze, a przecież 30 mm jest bez stabilizacji. Chyba trzeba szukać przyczyny skakania, gdzie indziej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrawi Zobacz posta
    ...Co do filmowania to kręciłem NX10 z 30 mm i też nie skacze...
    Potwierdzam. NX5 + 30/2.0 nie "skakał", nie "skacze" i nie będzie "skakał".
    No chyba, że filmuję po 5 piwach.

Strona 20 z 371 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów