Close

Strona 22 z 371 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Mekano, napisałem "zdjęcia", ale obejmuje to też oczywiście filmy.
    Nieprawda, zdjecia mozesz robic i nie ma zadnego wplywu czy masz stabilizacje czy nie, natomiast filmy to juz jest roznica.
    Z technik dostępnych amatorom: po prostu trzeba stabilnie trzymać aparat, unikać długich ogniskowych, używać zaimprowizowanych podpórek, używać statywu z głowicą panoramiczną, a nie zwalać wszystko na obiektyw bez stabilizacji. Pozycja "na zombie" przy fotografowaniu albo filmowaniu, z aparatem trzymanym przed sobą w wyciągniętych rękach, to najgorszy z możliwych sposobów fotografowania, dający najgorszą z możliwych stabilizację aparatu.
    Tylko po co sie tak meczyc? Lepiej uzyc obiektywu ze stabilizacja i masz problem z glowy.
    Wtedy nic sie nie trzesie i nic nie drga, a jesli juz to stabilizacja znacznie redukuje ruchy reki, tak ze film sie przyjemnie oglada, a nie trzesie sie jak to jest z obiektywem 20-50 w Samsungu.
    Jak dla mnie problemu nie ma, tyle tylko jesli ktos czyta ten watek i ma zamiar kupic Samsunga z tym obiektywem i ma zamiar krecic nim filmy, to lepiej sie spisze Nex z obiektywem 18-55 czy inny ze stabilizacja.
    Ew. Samsung, ale z obiektywem ze stabilizacja, bo ten 20-50 nigdy nie powinien byl wejsc na rynek.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    Nieprawda, zdjecia mozesz robic i nie ma zadnego wplywu czy masz stabilizacje czy nie, natomiast filmy to juz jest roznica.
    No to już jest oczywista nieprawda albo za duży skrót myślowy!
    Obiektywy ze stabilizacją wymyślono w latach 90-tych na długo wcześniej, niż komuś się śniło, że będzie można filmować aparatem fotograficznym!
    Stabilizowane obiektywy wymyślono więc do robienia zdjęć a nie do filmowania, i zdecydowanie się przy tym sprawdzały (i sprawdzają dotąd)!
    Jakbyś nie wiedziała, wymyślono to po to, żeby można było fotografować przy dłuższych ogniskowych z dłuższymi czasami naświetlania!
    Więc stabilizacja ma ogromny wpływ na możliwość zrobienia zdjęć bez efektu poruszenia aparatem!

Tylko po co sie tak meczyc? Lepiej uzyc obiektywu ze stabilizacja i masz problem z glowy.
    Wtedy nic sie nie trzesie i nic nie drga, a jesli juz to stabilizacja znacznie redukuje ruchy reki, tak ze film sie przyjemnie oglada, a nie trzesie sie jak to jest z obiektywem 20-50 w Samsungu.
    Jak dla mnie problemu nie ma, tyle tylko jesli ktos czyta ten watek i ma zamiar kupic Samsunga z tym obiektywem i ma zamiar krecic nim filmy, to lepiej sie spisze Nex z obiektywem 18-55 czy inny ze stabilizacja.
    Zgoda. Obiektyw ze stabilizacją ułatwia filmowanie. Ale nie jest warunkiem absolutnie koniecznym, czego dowodzą wszystkie filmy nakręcone na świecie przed powstaniem stabilizowanych obiektywów.

Ew. Samsung, ale z obiektywem ze stabilizacja, bo ten 20-50 nigdy nie powinien byl wejsc na rynek.
    A to już Twoje bardzo indywidualne zdanie, bo to jest bardzo dobry optycznie obiektyw, a do tego kompaktowy. Niska cena tego obiektywu pozwala sprzedawać go w kompletach z najtańszymi NX-ami po bardzo atrakcyjnych cenach, z czego sama skorzystałaś!
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 19-08-2013 o 22:40
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Jakbyś nie wiedziała, wymyślono to po to, żeby można było fotografować przy dłuższych ogniskowych z dłuższymi czasami naświetlania!
    Więc stabilizacja ma ogromny wpływ na możliwość zrobienia zdjęć bez efektu poruszenia aparatem!
    ale mowimy o obiektywie 20-50, czyli krotkich ogniskowych, tutaj stabilizacja nie jest szczegolnie potrzebna, ja nie mam problemow zadnych z robieniem zdjec.

Zgoda. Obiektyw ze stabilizacją ułatwia filmowanie. Ale nie jest warunkiem absolutnie koniecznym, czego dowodzą wszystkie filmy nakręcone na świecie przed powstaniem stabilizowanych obiektywów.
    Zgadza sie, "nie jest warunkiem koniecznym", jesli chcesz sie meczyc, czyli uzywac statywu, monopodu, albo za kazdym razem przy filmowaniu z reki niesamowicie uwazac, zeby nie drgac reka..

A to już Twoje bardzo indywidualne zdanie, bo to jest bardzo dobry optycznie obiektyw, a do tego kompaktowy. Niska cena tego obiektywu pozwala sprzedawać go w kompletach z najtańszymi NX-ami po bardzo atrakcyjnych cenach, z czego sama skorzystałaś!
    Tak, bo chcialam miec dodatek do Nexa, zeby nie zmieniac obiektywow, ale wiedzialam ze video ma "skopane", ale nie sadzilam ze powodem bedzie obiektyw, a tu sie okazuje, ze jakosc video ma jak najbardziej akceptowalna, tyle ze no wlasnie, trzeba sie wysilic, nie ma tak dobrze i wygodnie jak krece filmy Nexem, niestety. Troche szkoda, ze Samsung nie wypuscil takiego malego kompaktowego obiektywu ze stabilizacja, jest za to "krowa" 18-55, ciekawe dlaczego w 18-55 dali stabilizacje, a w 20-50 juz nie..
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 19-08-2013 o 23:00
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Oj, już to pisałem. Z pierwszym NX-em, NX10, wypuszczono większy, droższy, i wyposażony w OIS obiektyw 18-55, który dobrze komponuje się z lustrzankopodobnym NX10 (i podobnymi NX5, 11, 20).
    20-50 wypuszczono jako mniejszy, lżejszy, prostszy i tańszy obiektyw, stanowiący komplet do mniejszego, pozbawionego wizjera aparatu NX100, i późniejszego, jeszcze mniejszego, także pozbawionego wizjera NX1000.

Gdyby NX1000 sprzedawano z 18-55, komplet byłby znacznie droższy i bardziej niezgrabny.
    Gdyby 20-50 wyposażono w stabilizację, tak samo: stałby się większy i droższy.

Domyślnie

Gdyby 20-50 wyposażono w stabilizację, tak samo: stałby się większy i droższy.
    Dlaczego wiekszy? To juz Samsung nie potrafi zrobic kompaktowego obiektywy ze stabilizacja? Nex 16-50 ma stabilizacje, a jakos jest maly. Moim zdaniem, mogli dac wybor, mogli zaprojektowac podobny obiektyw ze stabilizacja.

Domyślnie

Może nie umieli, może nie mogli, może nie chcieli. Nie możemy tego wiedzieć, nie będąc "insiderami".
    Może w Sony 16-50 wykorzystano (opatentowane) rozwiązania i technologie, jakich Samsung nie ma? Jakieś patenty, jakieś gatunki szkła, niedostępne dla Samsunga?
    Poza tym, obiektyw 20-50 zaprojektowano z założeniem, że będzie mały i niedrogi, a więc na pewno z góry wykluczono zastosowanie wszelkich wymyślnych i kosztownych technologii i rozwiązań.

Poza tym, niedawno widziałem gdzieś liczby dotyczące produkcji fotograficznej Samsunga. Dział fotograficzny Samsunga to, jeśli dobrze pamiętam, jakieś 0,1% obrotów firmy, to zupełny margines jej działalności. Być może sama firma nie przywiązuje wielkiej wagi do tego działu, i nie inwestuje w bardzo zaawansowane, kosztowne technologie dla niego? I stara się "jechać" na dostępnych środkach.

Pamiętasz jeszcze kasetowe Walkmany? Sony w pewnym momencie zdołało wyprodukować Walkmana, który był wielkości pudełka na kasetę. W przestrzeni o wielkości różnicy pomiędzy kasetą a jej pudełkiem Sony zdołało upchnąć cały mechanizm, elektronikę, zasilanie. Żadna inna firma tego nie powtórzyła. Dlaczego? Albo nie miała niezbędnej technologii, albo uznała, że nie warto, że nie ma to uzasadnienia. A tanie walkmany innych firm miały wielkość 3-4 kaset! Zastosowanie najprostszych technologii bardzo obniżało cenę, ale zwiększało wymiary. To kwestia dostępnych technologii, możliwości firmy, a nawet gdy są możliwości - to kwestia wyboru ekonomicznego.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 20-08-2013 o 00:31

Domyślnie

Dobra, bo krytykuje Samsunga niepotrzebnie, mimo wszystko to bardzo fajny aparat, mimo ze ma wady (ale jaki aparat tych wad nie ma), to warto jest go wziac bo zdjecia mozna nim robic doskonale. Ten kto ma Samsunga, to na pewno wie, ze to swietny sprzet, tylko trzeba sie do niego przyzwyczaic i zaakceptowac jego funkcjonowanie.

Tu jest filmik znaleziony na youtube, stabilizacja on i off: http://www.youtube.com/watch?v=0GO_-I9L9eM
    Filmik z wylaczona stabilizacja pokazuje sie jak trzesaca galarata, po wlaczeniu stabilizacji wszystko wyglada tak jak powinno byc.

A jeszcze jedno, korzystacie ze zmian parametrow na obiektywie? Oczywiscie kto ma obiektyw z iFN..

Domyślnie

Zgoda, stabilizacja ułatwia filmowanie, ale nie można twierdzić, że jej brak jest jakąś wadą obiektywu. To kwestia naszej oceny i wyboru, a nie wada obiektywna.

Ja korzystam - czasem - z iFn - jak kiedy, jak mi wygodnie. Rzadziej z NX100, bo on ma dwa koła nastawcze - górne, które nastawia czas naświetlania, i tylne, które nastawia przysłonę. Oba koła mają też inne, uzupełniające się funkcje, przy obsłudze menu, przeglądaniu zdjęć, itd.
    Częściej używam iFn z NX10/11, które mają tylko jedno pokrętło na korpusie. Przy ręcznym ustawianiu parametrów wygodniej jest korzystać z iFn.

Domyślnie

Zgoda, stabilizacja ułatwia filmowanie, ale nie można twierdzić, że jej brak jest jakąś wadą obiektywu. To kwestia naszej oceny i wyboru, a nie wada obiektywna.
    Jasne ze, to nie jest wada obiektywu, bo do zdjec jak najbardziej sie nadaje.. ale jesli chodzi o filmy, to podstawa w filmowaniu jest obiektyw ze stabilizacja, jesli jej brak, to obiektyw jest niestety lekko ulomny, nagrywajac film, ma byc stabilnie z reki i stabilizacja ma w tym pomagac, redukujac ruchy drgan, niestety jak stabilizacji brak, obraz skacze bo nie sa redukowane ruchy i drgania, swietnie to widac na przykladzie powyzej.

Domyślnie

Samyang VDSLR w jaki stopniu są ułomne? Nie dość, że nie posiadają stabilizacji, to nie są zoomami i nie maja autofocusa.

Strona 22 z 371 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów