Drażni mnie to, że trzeba się naklikać tym przyciskiem, żeby dojść do ustawień tego, co się chce zmienić.
Szukaj
Drażni mnie to, że trzeba się naklikać tym przyciskiem, żeby dojść do ustawień tego, co się chce zmienić.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Ja się już przyzwyczaiłęm przynajmniej do tego na naleśnikach.
W trybie M np. bardzo uprzyjemnia zmianę przysłony - iFn obrót pierścieniem i spust migawki.
Czas na bazowym kółku a ISO ma Auto więc nie potrzeby klikania tym przyciskiem.
Należy tylko zostawić IFn w odpowiedniej opcji.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tak naprawdę to trzeba mieć obydwa + 16/F2,4.
A kolejność zakupu adekwatna do priorytetów potrzeb.
U mnie było to tak: 30-16-45. Na szczęście nie kosztowało to dużo![]()
OK namówiłeś mnie na 10/3,5
Nigdy oczkiem się nie bawiłem i widzę tu pole do nowych odkryć (wrzucisz jakieś fajne okrągłe focie?)
Reszta wykracza poza segment naleśników.
Zabawa w tele chyba lepiej wychodzi jednak w lustrzankowym Nikonie czy Canonie
Owszem 50-150/2,8 jest super ale kosztowny no i NX1 by się do niego przydało mieć.
Co do macro gdzie nie mam doświadczenia (takie cuś robię kompaktem) to się zastanawiam czy lepiej nabyć 60/F2,8 czy do 45 pierścienie pośrednie?
Jeden klik na wejście.
Pokrętłem na zmianę parametru.
Drugi klik na przejście z przesłony do ISO...
Pokrętłem zmiana ISO.
To raptem 2x użycie przycisku żeby obskoczyc wszystko. XD
Dla mnie to niedużo. Chyba, że wybrałeś więcej parametrów do zmiany za pomocą przycisku. Wtedy rzeczywiście będziesz go używał kilka razy. Na priorytecie przysłony, którego używam w 90%, mam ustawione tylko te 2 parametry. W 90% tylko nimi operuje.
No i cała zabawa odbywa się naprawdę szybko. Te rozwiązanie naprawdę sobie chwalę.
Pozdrawiam
ja mam chyba wszystkie szkla systemu NX (no dobra nie mam dwoch dla mnie niepotrzebnych) i w zadnym nie uzywam tego przycisku iFn. jest mi zupelnie zbedny.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Może masz rację...
Korzystam z tego, ale czasami...
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Dziękuję wszystkim za ich opinie na temat 30 mm i iFn. W sumie zakres 30 mm mam w 18-55 tylko jasność nie ta. Robiłem kiedyś Canon'em 550D + stałka 50 mm i powiem, że była to przyjemność. Może zamiast 30 kupić 45 2/3D?
pzdr zyggy
NX300, 12-24, 18-55, 50-200, 30, EOS 550D, i trochę gratów
Skontaktuj się z nami