Szukaj
puch24, ja mialam dokladnie to samo.. krece sobie filmik, super jest ostrosc, a za chwili mi ja gubi i probuje szukac na nowo - dostawalam histerii i w niejednym poscie tu na forum zaznaczalam jak to Samsung zle filmuje.
Przeciez skoro ustawil mi aparat ladnie ostrosc, to dlaczego jej sie nie trzyma tylko zaczyna mulic.. "myszkowac" i nie wiadomo co jeszcze.. znow kreci i szuka, przez co film momentami stawal sie zamglony... a po paru sekundach wszystko wracalo do normy i tak w KOLKO.. wsciec mozna bylo sie bardzo szybko, a przestawiajac AF w tryb manualny, czesto nie ma czasu na taka zabawe, wiec tryb manualny u mnie calkowicie odpada..
puch24 nie wiem kiedy to odkryles, ale to tak cena uwaga, ze pomoze wielu osobom tu na forum zdecydowanie.
Ja sadzilam ze nagrywanie filmow tym Samsungiem bedzie jak w Nex, nacisnac czerwony przycisk i juz.. a tu jest jednak zupelnie inaczej, bardzo niewygodnie.
Po pierwsze trzeba przestawic kolko, w tryb filmowania, - to WADA. W Nex nic nie trzeba takiego przestawiac.
Na poczatku tez nic w tym samsungu nie przestawialam, przez co filmy tez mi skakaly jak glupie i nie wiem co jeszcze.. wiec trzeba przestawic to na tryb filmowania, a to jest bardzo niewygodne gdy robimy zdjecia i w tym samym czasie szybko tez potrzebujemy nakrecic krotkie filmiki, - tu rozwiazanie Nex jest o wiele wygodniejsze.
no i niestety przy kreceniu filmikow jak zostalo to odkryte przez puch24, trzeba blokowac AF, to nastepne utrudnienie i niewygoda..
Bo dzis po nowych testach znowu, niby blokada pomogla, nie myszkuje w koncu to duzy plus, ale czasem w sloncu bo wiadomo przy filmowaniu gorzej widac na LCD, przez to ze aparat nie ma odchylanego ekranika, zdarzy sie ze zablokuje sie AF nie na ostrosci, a myslisz ze masz ustawiony af ok, przychodzisz do domu zgrywasz film na komputer i masz niespodzianke... Czy Samsungowi bylo naprawde tak ciezko zaprojektowac to filmowanie zeby dzialalo TAK SAMO jak w Nex? Nastepna sprawa, dzis na probe probowalam z samochodu nakrecic film, - wyszlo w spowolnionym trzesacym sie tempie.. i znowu zonk.. w Nex zaden problem nakrecic z samochodu film, w Samsungu to wielki problem, ale teraz domyslilam sie ze trzeba przestawic w Samsungu x5 czyli opcja na trzesace sie filmiki..
No nic, dzis po testach pomoglo chociaz niegubienie ostrosci na CAF, nie jest to 100 % pieknie, ale daje rade.. jest znacznie lepiej niz poprzednio, bez blokady.. wiec af nie kreci sie jak glupi szukajac ostrosci..
Niestety, ale filmy nadal sie trzesa w tym trybie CAF, niektore tak, niektore nie.. nie potrafie poki co tego opanowac.. ale przynajmniej wiem ze winny jest brak OIS.
To chyba tyle na ten temat filmowania trzesacych filmikow nie da sie rozwiazac poki nie zmienimy obiektywu na taki z OIS, pewnie.. takze filmowanie wole w Nexie bo z reki przynajmniej nic mi sie nie trzesie.
ropusz, ladny kotek i kwiatek.![]()
Ostatnio edytowane przez Mekano ; 10-08-2013 o 23:31
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Samsung NX10 + 2/30:
Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 11-08-2013 o 00:25
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
puch24, kotek jest za zolty i za malo wyrazny, ale poza tym bardzo ladne ujecie..
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
No, jakieś pół włosa na czole jest ostre- to dobra ilustracja małej głębi ostrości, jaką daje 2/30. Kotek leży na żółtym obrusie w świetle sztucznym.
puch24, moim zdaniem nie jest lepiej, zdjecie jest niedoswietlone i za mala ostrosc i balans bieli jest nie taki jak powinien byc. Masz jeszcze inne?
Mam, ale równie do kitu. Nic więcej nie wstawię.
oj to nie o to chodzi czy do kitu czy nie prawda? Nie zniechecaj sie, czy mistrz stal sie od razu mistrzem?
Moim zdaniem, nie wazne co pomysla inni, wazne zeby osiagnac taki poziom, zeby sam ocenic czy twoje zdjecia sie Tobie podobaja i czy sa dobre technicznie, jak sie to osiagnie, wowczas inni nie beda pisac, ze cos jest zle, czy cos nie tak, bo dobre zdjecie zawsze bedzie dobre, oczywiscie moze sie nie podobac w 100%, ale to beda szczegoly kosmetyczne.. mysle ze warto probowac i sie nie zniechecac..
puch24, probuj, probuj.. z checia zobacze nastepne zdjecie kotka..![]()
Witam wszystkich! Widzę że temat NX300 jest na tapecie ale też uczestniczą w dyskusji użytkownicy systemu NX'a mam pytanie do posiadaczy NX1000 generalnie zacny sprzęt w przyzwoitej cenie a ze "stałkami" zdjęcia są bardziej niż dobrej jakości ale do furii doprowadza nie przycisk REC, który co jakiś czas przypadkowo włączam czy można jakoś to ustrojstwo przekonfigurować lub przypisać inną funkcję (w Olympus nie było z tym problemów); jaki polecicie zamiennik baterii - oryginał jak mignie "słaba bateria" jest już za późno tzn. zaraz trafia go !@#$% i już nic nie działa?
Skontaktuj się z nami