Szukaj
MariuszJ, a nie myślałeś o innym skadrowaniu tego zdjęcia, ciaśniej i w pionie? Zrobiłem to na swój użytek - też wygląda pięknie, choć zupełnie inaczej!
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/
Dzięki chłopaki za pochwały, szczególnie że one od gości których zdjęcia podziwiam. Może usnę dzisiaj...Puch24 - pewnie wiele można jeszcze by było tu wymyślić, ale po "publikacji" - to dla mnie już po baletach, poszło i zaklepane "as-is"
W temacie 50-tek. Podpisuje się obiema rencami pod opinią - nie pamiętam tylko czyją - chyba Ikita: jeżeli masz kupować nudne, zwyczajne 50-tki, zamiast wydawać kasę na przejściówki czy czyszczenie z grzyba i męczyć się z MF - nabądź po prostu SEL50/1.8. Bardzo dobre szkło, z AF-em, stabilizacją, pewnie i tak krótsze od wszystkich starych 50-tek na przejściówkach.
Jeżeli 50-tka ma dodać jakąś jakość do Twoich zdjęć, to musi mieć to, co Woyt określił jako "z bokehem choć trochę wariackim a nie mydlano-kremowym", ja wolę słowo prostsze określenie "odjazd". Helios daje Ci odjazd prawie za darmo. Szkła 1.2 - w swojej większości - również. Ale np. z Takumarem się nie polubiłem... ja już to widziałem... setki razy.
No Mariu, szacun brachu! Extra foto!
Mały budżet: przejściówka m39-NEX + Industar 61 (52-55/2./Jupiter-8 (50/2)/Jupiter-9 (85/2)
Zalety: mała przejściówka, małe obiektywy, niezbyt wysokie ceny (Industar 30-40 zł, Jup 8 50-80 zł, Jup 9 250-350 zł)
Wady: duży rozrzut jakościowy szkieł (mniejszy w Industarach, ale one są przeciętne optycznie), spora minimalna odległość ostrzenia
Średni budżet: przejściówka Konica AR-NEX + Hexanon 50/1.7 lub 1.8, Hexanon 57/1.4, Hexanon 100/2.8
Zalety: ciągle mała przejściówka (acz większa niż m39), umiarkowane ceny (50/1.7 można kupić za ok. 100 zł, kolejne są już droższe), obiektywy dobre optycznie i w lepszym stanie technicznym. Jest też naleśnik 40/1.8 - bardzo fajne szkiełko, jak się trafi dobrą sztukę. 50-tki też nie są wielkie.
Wady: nieco wyższe ceny szkieł i droższa przejściówka, mniejsza dostępność szkieł (100/2.8 szczególnie).
Średni budżet: przejściówka Minolta MD + Rokkor 50-55/1.7, Rokkor 58/1.4, Rokkor 85/2
Zalety: szkiełka dobre optycznie i w rozsądnych jeszcze cenach (50/1.7 można wyrwać za 80 zł, 58/1.4 za nieco ponad 200 zł, 85/2 na pewno powyżej 500 zł). Rokkorów 50/1.7 jest dość sporo na rynku.
Wady: przejściówka większa od Koniki AR, szkiełka też nieco wieksze (ale niewiele). 58/1.4 pojawia się od czasu do czasu na Alle, 85/2 bardzo rzadko.
Średnio wysoki budżet: przejściówka Nikon F-NEX + Nikkor 85/2
Zalety: pomimo sporej przejściówki zestaw nie jest wielki, bo ten Nikkor to małe, lekkie, przyjemne optycznie szkiełko. Cena też nie zabija (ok. 400 zł).
Wady: z jakimiś 50-tkami zestaw będzie większy, niż w AR czy MD (większa przejściówka, mniej więcej takie same szkła).
Średnio wysoki budżet: przejściówka m39-NEX + Voigtlander Color Heliar 75/2.5
Zalety: niewielkie rozmiary i waga, szkło fajne optycznie
Wady: cena (choć da się trafić Heliara <1000 zł), spora minimalna odległość ostrzenia (1.5 m)
Wysoki budżet: przejściówka Leica M-NEX + Voigtlander Nokton 50/1.1, Heliar 75/1.8
Zalety: bardzo dobrze optycznie, niewielkie rozmiary szkieł i przejściówki
Wady: wysokie ceny (używki to ok. 2.500 zł)
Bardzo wysoki budżet: przejściówka Leica M-NEX + Noctilux 50/0.95 lub Apo-Summicron 90/2
Zalety: świetna jakość optyczna, stosunkowo nieduże rozmiary, +100 do lansu
Wady: obiektywy są dość drogie...
EDIT: tak długo pisałem, że milion odpowiedzi się pojawiło w wątku
Mariusz: fajne foto![]()
RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/
Niech ktoś to kompendium Michała przyklei... bo zaraz zginie...
Jeszcze co nieco o m42 i Canon FD warto by napisać - to jednak najpopularniejsze mocowania.
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 24-07-2013 o 21:50
Ano to moja opinia, e50 uważam za optymalne jak się chce dobrą 50tkę![]()
Ale co ciekawe chciałem posprzedawać te inne a wciąż mam jak dobrze liczę jeszcze 4 (+porst 55/1.2+2 makrówki ale to inne kategorie). Co jakiś czas nachodzi ochota na odrobinę szaleństwa...
e50
Skontaktuj się z nami