Close

Strona 41 z 193 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1929

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    nie napisałem nigdzie ze doba jest krótsza ale ze jest tylko jasno lub ciemno brak praktycznie fazy przejściowej - warto nieraz się przyznać do gafy
    Już pisałem wcześniej, o specjalnym wyłączniku afrykańskim, co to włącza i wyłącza afrykańskie Słońce nigdy nie zachodzące za horyzont ...

Cytat Zamieszczone przez Gundrum Zobacz posta
    Napisałem ciut wyżej o prędkości kątowe. Przeczytaj, zrozum i nie wykłucaj się więcej.
    Prędkość kątowa Słońca jest stała w każdym miejscu Ziemi i wynosi 360 stopni na 24h (dobę).

pyetya, i vice versa.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 12-07-2013 o 13:46

Domyślnie

Miałeś przeczytać i zrozumieć.
    Prędkość kątowa o której mówiłem to zmiana kąta padania promieni słonecznych do powierzchi ziemi w czasie, czyli prościej zmiana "wysokości nad horyzontem".
    Na równiku 90 stopni w 6 godzin w równonoc, pokonanie ostatnich 5 stopni (zachód) trwa 20 minut.
    W Warszawie 38 sropni w 6 godzin w równonoc, pokonanie ostatnich 5 stopni (zachód) trwa koło godziny.
    Na biegunach w równonoc słońce jest na horyzoncie przez 24 godziny.
    Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 12-07-2013 o 14:01
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Już pisałem wcześniej, o specjalnym wyłączniku afrykańskim, co to włącza i wyłącza afrykańskie Słońce nigdy nie zachodzące za horyzont ...

Prędkość kątowa Słońca jest stała w każdym miejscu Ziemi i wynosi 360 stopni na 24h (dobę).

pyetya, i vice versa.
    Ty to na poważnie, czy dla jaj piszesz? Im bliżej równika, tym proces zachodzenia słońca jest szybszy. Nie masz godzinnego zachodu, tylko pięć minut i bach, ciemno. I mniejsza z prędkościami kątowymi, prędkościami obrotowymi i innym bezsensownym teoretyzowaniem. Wyjechałbyś, zobaczyłbyś.

Domyślnie

pyetya, i vice versa.

cóż, obawiam się że po tym jak zrozumiesz na czym to polega cała przyjemność będzie po mojej stronie

Z mojej strony EOT, ale będę śledził kiedy sobie uświadomisz, że nie masz racji (proponuję proste ćwiczenie matematyczne: weź obwód ziemi na równiku i zwrotniku i policz prędkość z jaką należy się przemieszczać żeby przebyć te odległości w identycznym czasie)
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Domyślnie

Po prostu na równiku Słońce zachodzi pod kątem 90 stopni dlatego bardzo szybko głęboko chowa się za horyzont i po kilku minutach jest ciemno. U nas, np. w lecie Słońce prawie całą noc jest płytko pod horyzontem dlatego jasno jest jeszcze długo po zachodzie.

A RX100 jest świetny

Domyślnie

A co ma wspólnego prędkość liniowa na Ziemi, z ruchem Słońca ... doba jest krótsza (na równiku) Koperniku ?
    Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nikt nigdzie nie napisał, że doba jest krótsza "panie Nobel". Na równiku prędkość liniowa jest większa co je powodem gwałtownych zachodów słońca. I to było przedmiotem dyskusji.

Domyślnie

Sądzę że nie ma co dalej tłumaczyć, kto miał zrozumieć - zrozumiał. Ten do tej pory nie tego nie pojął, pewnie nigdy nie zrozumie.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez volumen Zobacz posta
    Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nikt nigdzie nie napisał, że doba jest krótsza "panie Nobel". Na równiku prędkość liniowa jest większa co je powodem gwałtownych zachodów słońca. I to było przedmiotem dyskusji.
    Dobre, większej głupoty napisanej jak mniemam, przez kogoś, kto chodził do szkoły, nie czytałem. Nie mów tego swojemu nauczycielowi od geografii, bo popełni samobójstwo. Astronomie.

Natomiast dyskusja zaczęła się od wypowiedzi
    Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    ja też w Afryce sa dwie pory dnia - jasno i ciemno
    co jest oczywistą nieprawdą, i z tym stwierdzeniem dyskutowałem.

W okolicach zwrotnikowych bywam często i o różnych porach roku, i czasu na robienie zdjęć o zmierzchu (Słońce nad horyzontem i chwile po schowani się za horyzont) jest naprawdę dużo, nawet dla fotografa z refleksem szachisty.
    W zależności od szerokości geograficznej, czas trwania zmierzchu ulega oczywiście zmianie ale zależy on wyłącznie od nachylenia płaszczyzny orbity Słońca względem płaszczyzny stycznej do punktu Ziemi, w którym się znajdujemy, czego w żadnej swojej wypowiedzi nie zaprzeczałem.
    Sam zachód Słońca, czyli czas od dotknięcia horyzontu do schowania się za horyzont, trwa mniej więcej tak samo, kilkadziesiąt sekund.

Natomiast, to co dla nas mieszkających na północy jest uderzające w krajach południowych, to jest to, że słońce w lecie (i nie tylko) zachodzi szybko tzn. około godziny 18. A dzień, niezależnie od pory roku, trwa mniej więcej tyle co noc.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 12-07-2013 o 15:52

Domyślnie

Jak zwykle u wszystkich słońce zachodzi tak samo tylko na końcu Polski inaczej. Ja sobie nie zdawałem sprawy z tych praw fizyki i dzięki za krótki wykład. Natomiast będąc w Afryce faktycznie coś mi się nie podobało. Jak mówiłem do żony, żeby się ubierała bo idziemy na zachód słońca to jak wyszliśmy przed hotel to faktycznie nie było już co fotografować

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Jak zwykle u wszystkich słońce zachodzi tak samo tylko na końcu Polski inaczej. Ja sobie nie zdawałem sprawy z tych praw fizyki i dzięki za krótki wykład. Natomiast będąc w Afryce faktycznie coś mi się nie podobało. Jak mówiłem do żony, żeby się ubierała bo idziemy na zachód słońca to jak wyszliśmy przed hotel to faktycznie nie było już co fotografować
    Trzeba było nie jeść kolacji, tylko iść na zachód Słońca ...

Strona 41 z 193 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni