WojtehP miał na myśli to, że bardzo szybko robi się tam ciemno. Proste dla każdego... no prawie dla każdego
Jasne, nad Afryką Słońce dostaje przyspieszenia tj. Ziemia w Afryce obraca się szybciej ... No i narodził nam się nowy Kopernik
Szukaj
WojtehP miał na myśli to, że bardzo szybko robi się tam ciemno. Proste dla każdego... no prawie dla każdego
Jasne, nad Afryką Słońce dostaje przyspieszenia tj. Ziemia w Afryce obraca się szybciej ... No i narodził nam się nowy Kopernik
no właśnie ... im bliżej równika tym szybciej ...
Tak sami szybko jak u nas wiosną i jesienią. Ale i tak w Afryce nie robi się tak szybko ciemno jak u nas w zimą ... co nic , ale to nic nie ma wspólnego z szybkością zachodu słońca, asystencie nowego Kopernika.
Ale co szybciej?
I jeśli już to wcześniej byłoby tu lepszym określeniem, bo szybkość ruchu Słońca (obrotu Ziemi) jest wszędzie taka sama. Więc czas, w którym Słońce zachodzi za horyzont jest taki sam w każdym punkcie Ziemi (poza biegunami, gdzie czasami wcale nie zachodzi czy też nie wschodzi).
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 12-07-2013 o 12:03
Przecież tak jest. Nad afrką w równonoc słońce robi łuk 90 stopni (od zenitu do horyzontu) w 6 godzin, średnio 15 stopni na godzinę, prędkość kątowa jest właściwie taka sama przez cały dzień.
W Warszawie w równonoc kąt padania promieni zmienia się o 38 stopni w 6 godzin, średnio trochę ponad 6 stopni na godzinę, przy czym im bliżej horyzontu tym kąt zmienia się wolniej. Zimą kąt zmienia się dużo wolniej, latem szybciej.
Z czego się śmiejecie? Z siebie się śmiejecie.
Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 12-07-2013 o 12:07
a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l
Na równiku prędkość liniowa wywołana obrotem Ziemi wynosi około 1667 km/h, zmniejsza się ona w miarę oddalania się od równika i na biegunach wynosi 0 km/godz. Stąd gwałtowność zachodu słońca w okolicy równika. To podstawy astronomii.
M.in ze względu na wysoką prędkość liniową kosmodromy budowane są blisko równika.
przecież mówiłem - no fakt może mówcą nie jestem najlepszym ... w afryce jest jasno i ciemno
nie napisałem nigdzie ze doba jest krótsza ale ze jest tylko jasno lub ciemno brak praktycznie fazy przejściowej - warto nieraz się przyznać do gafy
Skontaktuj się z nami