Szukaj
Mów mi mistrzu![]()
Na serio, ja to jestem małe miki przy większości tu obecnych. Dla mnie fotografia, to hobby, pasja i zabawa...
Również pozdrawiam, baw się dobrze i niech aparat nie psuje Ci tej zabawy...
Co do nauki obsługi aparatu i parametrów... często piszesz z sensem, ale niestety wygląda na to, że jeszcze się uczysz i dobrze byłoby zacząć od podstaw, to Ci wyjdzie tylko na dobre. Nikt za Ciebie tych zdjęć nie zrobi. Nie zrażaj się... poczytaj, a zrozumiesz dlaczego nikt Ci nie podpowiada co masz zrobić z zepsutym aparatem, że robi nie takie zdjęcia jak Ty oczekujesz...
gavin - ten CameraSim - genialne. Lepsze od niejednej książki. Tylko niestety trzeba znać zależności i o co w nich chodzi...
Znalazłem też na naszym forum trochę informacji... EV, histogram jest tego więcej, trzeba tylko jak zwykle poczytać i poszukać...
Ostatnio edytowane przez matys ; 07-06-2013 o 13:40
.
ma ktoś do sprzedania ECU1? Potrzebuje w ciągu najbliższych 2tyg nabyć.
Tama, mam dla Ciebie radę rodem z Windowsa. Obawiam się, że coś tam pozmieniałaś w ustawieniach i nie możesz dojść do tego co. Zrób reset tego aparatu do ustawień fabrycznych. Po resecie nie zmieniaj nic w ustawieniach. Potem spróbuj zrobić zdjęcia w trybie auto. Jak chcesz zmieniać przysłonę to użyj trybu P. Napisz czy się poprawiło. No i może wrzuć jakieś zdjęcie, nawet nie udane.
@Ropusz, już nie chce mi się wdawać w te dyskusje, niektóre teksty jakoś mi nie pasują ale pokażę Tobie o co mi chodzi. Wiem co pozmieniałam i jest teraz ok (moim zdaniem). Używam trybu A-preselekcji przysłony. A te ciemne są w auto ze względu na dużą korekcję drgań, opcja wybór sceny (wiatrzysko). Myślę, że mała wartość przysłony w takim słońcu wcale zdjęć nie popsuła, więc nie rozumiem tych drwin wczorajszych. Jak ktoś ma sobie po mnie jechać to niech sobie daruje. 3 komplety porównawcze i 4 zdjęcia z niskim f.
https://picasaweb.google.com/1184107...-krdCSpJCm5gE#
Nie wiem za bardzo o co chodzi, ale widzę że aparat na tych "jasnych" zdjęciach nie mógł już skrócić czasu - 1/2000s to max dla rx100. Vide - przysłona była za bardzo otworzona.
Dlaczego robisz w trybie A? W małomatrycowych kompaktach mija się to z celem, ręczne ustawianie przysłony nie jest kreatywne (nie ma żadnego większego wpływu na obraz).
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 08-06-2013 o 14:17
Mariusz, w tym temacie nikt nie wie, o co chodzi, z tym, że koleżanka nie wie inaczej niż pozostali i stąd ten brak płaszczyzny porozumienia.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Tama,
Nikt tu nie drwi, tylko próbuje pomóc. Nie jesteśmy tu po to, żeby się z innych nabijać.
Ale, wybacz szczerość i brutalność, ale wydaje mi się, że gdybyś nieco podbudowała swoją wiedzę o technice fotograficznej (migawki, przysłony, ISO, EV, redukcja drgań, itd.), umiałabyś lepiej wytłumaczyć, w czym tkwi problem. Bo wszyscy zgadują, próbują podpowiedzieć coś tak albo inaczej, ale nie udaje nam się. Np. piszesz: "A te ciemne są w auto ze względu na dużą korekcję drgań, opcja wybór sceny (wiatrzysko)". Nie rozumiem, i nie mogę się domyślić, co ma ciemność do auto (i co miało być "automatyczne"?) ze względu na dużą korekcję drgań. Jak auto miało korygować drgania? Co ma do tego wybór sceny? Używasz za dużych skrótów myślowych, byśmy mogli się domyśleć, o co chodzi. Napisz po kolei, powoli i dokładnie, "jak krowie na rowie", co robisz, jak co ustawiasz - to wtedy będziemy mieli dane do tego, żeby Ci pomóc. Nikt Ci skutecznie nie pomoże jeśli TWÓJ przekaz jest słabo zrozumiały. A naprawdę chcemy pomóc!
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami