Close

Strona 493 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3934434834914924934944955035435939931493 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 921 do 4 930 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    No wiesz, gdyby ustawić przysłonę na wysokich wartościach to chyba musiałabym ustawić EV też na wysokich.
    Czy tylko mnie się wydaje, że koleżanka myli wartość EV z korekcją EV albo robi inne niepojęte mumbo-jumbo?
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

No wiesz, gdyby ustawić przysłonę na wysokich wartościach to chyba musiałabym ustawić EV też na wysokich. Ale może Ty jesteś taki mistrz, że udałoby Ci się opanować gubienie światła przez RX.

http://www.kurs-fotografii.com.pl/symulator-aparatu/

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

... Ty jesteś taki mistrz, że udałoby Ci się opanować gubienie światła przez RX. Ja to tylko amatorka, pozdrawiam Cię - tak wiesz - bez sarkazmu. Bawcie się dobrze
    Mów mi mistrzu
    Na serio, ja to jestem małe miki przy większości tu obecnych. Dla mnie fotografia, to hobby, pasja i zabawa...

pozdrawiam Cię - tak wiesz - bez sarkazmu
    Również pozdrawiam, baw się dobrze i niech aparat nie psuje Ci tej zabawy...

Co do nauki obsługi aparatu i parametrów... często piszesz z sensem, ale niestety wygląda na to, że jeszcze się uczysz i dobrze byłoby zacząć od podstaw, to Ci wyjdzie tylko na dobre. Nikt za Ciebie tych zdjęć nie zrobi. Nie zrażaj się... poczytaj, a zrozumiesz dlaczego nikt Ci nie podpowiada co masz zrobić z zepsutym aparatem, że robi nie takie zdjęcia jak Ty oczekujesz...

gavin - ten CameraSim - genialne. Lepsze od niejednej książki. Tylko niestety trzeba znać zależności i o co w nich chodzi...

Znalazłem też na naszym forum trochę informacji... EV, histogram jest tego więcej, trzeba tylko jak zwykle poczytać i poszukać...
    Ostatnio edytowane przez matys ; 07-06-2013 o 13:40
    .

Domyślnie

Ale w pełnym słońcu afrykańskim robiłam zdjęcia zazwyczaj na przysłonie 3.5, zarówno na ekranie i w kompie byłaby ciemnica na wyższych wartościach.
    Może przez pomyłkę robiłaś w trybie M zamiast A i czas się nie dobierał?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

ma ktoś do sprzedania ECU1? Potrzebuje w ciągu najbliższych 2tyg nabyć.

Domyślnie

Tama, mam dla Ciebie radę rodem z Windowsa. Obawiam się, że coś tam pozmieniałaś w ustawieniach i nie możesz dojść do tego co. Zrób reset tego aparatu do ustawień fabrycznych. Po resecie nie zmieniaj nic w ustawieniach. Potem spróbuj zrobić zdjęcia w trybie auto. Jak chcesz zmieniać przysłonę to użyj trybu P. Napisz czy się poprawiło. No i może wrzuć jakieś zdjęcie, nawet nie udane.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

@Ropusz, już nie chce mi się wdawać w te dyskusje, niektóre teksty jakoś mi nie pasują ale pokażę Tobie o co mi chodzi. Wiem co pozmieniałam i jest teraz ok (moim zdaniem). Używam trybu A-preselekcji przysłony. A te ciemne są w auto ze względu na dużą korekcję drgań, opcja wybór sceny (wiatrzysko). Myślę, że mała wartość przysłony w takim słońcu wcale zdjęć nie popsuła, więc nie rozumiem tych drwin wczorajszych. Jak ktoś ma sobie po mnie jechać to niech sobie daruje. 3 komplety porównawcze i 4 zdjęcia z niskim f.
    https://picasaweb.google.com/1184107...-krdCSpJCm5gE#

Domyślnie

Nie wiem za bardzo o co chodzi, ale widzę że aparat na tych "jasnych" zdjęciach nie mógł już skrócić czasu - 1/2000s to max dla rx100. Vide - przysłona była za bardzo otworzona.

Dlaczego robisz w trybie A? W małomatrycowych kompaktach mija się to z celem, ręczne ustawianie przysłony nie jest kreatywne (nie ma żadnego większego wpływu na obraz).
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 08-06-2013 o 14:17

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Mariusz, w tym temacie nikt nie wie, o co chodzi, z tym, że koleżanka nie wie inaczej niż pozostali i stąd ten brak płaszczyzny porozumienia.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Tama,

Nikt tu nie drwi, tylko próbuje pomóc. Nie jesteśmy tu po to, żeby się z innych nabijać.

Ale, wybacz szczerość i brutalność, ale wydaje mi się, że gdybyś nieco podbudowała swoją wiedzę o technice fotograficznej (migawki, przysłony, ISO, EV, redukcja drgań, itd.), umiałabyś lepiej wytłumaczyć, w czym tkwi problem. Bo wszyscy zgadują, próbują podpowiedzieć coś tak albo inaczej, ale nie udaje nam się. Np. piszesz: "A te ciemne są w auto ze względu na dużą korekcję drgań, opcja wybór sceny (wiatrzysko)". Nie rozumiem, i nie mogę się domyślić, co ma ciemność do auto (i co miało być "automatyczne"?) ze względu na dużą korekcję drgań. Jak auto miało korygować drgania? Co ma do tego wybór sceny? Używasz za dużych skrótów myślowych, byśmy mogli się domyśleć, o co chodzi. Napisz po kolei, powoli i dokładnie, "jak krowie na rowie", co robisz, jak co ustawiasz - to wtedy będziemy mieli dane do tego, żeby Ci pomóc. Nikt Ci skutecznie nie pomoże jeśli TWÓJ przekaz jest słabo zrozumiały. A naprawdę chcemy pomóc!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 493 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3934434834914924934944955035435939931493 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów