nex f3 + Minolta MD Macro 50 mm F/3.5 ISO800
Szukaj
nex f3 + Minolta MD Macro 50 mm F/3.5 ISO800
Witam, nie wiem już komu ale muszę podziękować za dobre rady co do obsługi mojego RX, dałam radę w koszmarnie mocnym słońcu, czyli kontrast na 0, komp. eks. na conajmniej +0,3 ale niestety nie da rady pracować z nim na przysłonie powyżej 4.5 bo zaraz robi się ciemnica.
Zastanawiam się czy NEX-y też tak są "wrażliwe" na zmianę przysłony. Lustrzanka nigdy tak nie reagowała na jej przymykanie, więc może powiecie mi jak NEX-y dają radę z wysoką wartością f? Do krajobrazów bardzo by mi się wysokie f przydało.
Pozdrawiam![]()
Pewnie chodzi o to, że na ekranie robi się ciemnica, i nie można dobrze celować, bo aparat symuluje, jak będzie wyglądało zdjęcie przy takich ustawieniach. A nie można tej funkcji wyłączyć w menu?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Pracuję na trybie przysłony, tylko na wietrze włączam auto-korekcja drgań i zaraz jest ciemno. I jeszcze jedno, auto mają do bani te RX, robiłam wszystkie zdjęcia na "chmurkę". Wrzucę po południu coś na Picasa, w męskim temaciei "pochwalę" się moimi kolorami. Poza tym nasycenie i ostrość ustawiłam na maxa. Ale w pełnym słońcu afrykańskim robiłam zdjęcia zazwyczaj na przysłonie 3.5, zarówno na ekranie i w kompie byłaby ciemnica na wyższych wartościach. Ponadto, ustawiłam jasność ekranu na -1, bo bardzo fałszuje RX tą jasność. Czyli na ekranie pięknie a w kompie ciemno.
Tzn. priorytetu przysłony czy automatyki przysłony? Dlaczego po korekcie drgań miałoby robić się ciemno? Nic nie rozumiem!
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Tama, ogarnij się, przeczytaj instrukcję aparatu...
1) Lustrzanka pewnie nie reagowała, bo zazwyczaj wizjer jest tam optyczny.
2) Po co przyciemniłaś ekran, i czy na pewno ekran. Jeżeli ekran, to bez sensu. W pełnym słońcu włącz opcję słoneczny dzień lub coś w tym stylu, żebyś widziała co się dzieje.
3) Włącz opcję symulowania ustawień (wyświetlanie podglądu na żywo, czy jakoś tak)
4) Zacznij pracować z włączonym histogramem na ekranie oraz właściwą kompensacją EV. Nie będziesz miała problemów z jasnością zdjęć.
To jest wątek sony, ale NEX nie RX, nie mamy pod ręką instrukcji 1 lub 2 + LINK
Ostatnio edytowane przez matys ; 07-06-2013 o 11:56
.
Wiem, że wątek NEX, przecież już nie pytam o inny sprzęt, dzisiejsze moje pytanie dotyczyło NEXa jak mnie pamięć nie myli.
Przyciemniam ekran bo inaczej mi fałszuje, ustawiłam tak jak mam później wynik na ekranie komputera.
Zawsze tylko priorytet przysłony.
Korekcja drgań to już tylko w auto, więc nie mam możliwości zmiany ustawień (przysłony czy EV). Na pewno w NEXach też jest taki odpowiedni wybór sceny.
Matys, w lustrzance nie korzystałam z wizjera optycznego. Ale nawet na bardzo wysokiej przysłonie nie było znacznej różnicy w jasności obrazu. Jak sami tu piszecie, w NEXach jest podobnie. No wiesz, gdyby ustawić przysłonę na wysokich wartościach to chyba musiałabym ustawić EV też na wysokich. Ale może Ty jesteś taki mistrz, że udałoby Ci się opanować gubienie światła przez RX. Ja to tylko amatorka, pozdrawiam Cię - tak wiesz - bez sarkazmu. Bawcie się dobrze![]()
Skontaktuj się z nami