Close

Strona 442 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3423924324404414424434444524925429421442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 411 do 4 420 z 23962

Wątek: Sony NEX

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Wiem, że te góry są okropne ale nie dałam rady inaczej, wcale nie takie ostre jednak bo musiałam je później mocno wyostrzać, tam naprawdę nie było tak szaro-buro. Na zdjęciu z palmami w serii ze skałami, wręcz wszystko bure: niebo, palmy.
    Góry fioletowe ale na oryginale też jakieś dziwne, niebieskawe?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    Wiem, że te góry są okropne ale nie dałam rady inaczej, wcale nie takie ostre jednak bo musiałam je później mocno wyostrzać, tam naprawdę nie było tak szaro-buro. Na zdjęciu z palmami w serii ze skałami, wręcz wszystko bure: niebo, palmy.
    Góry fioletowe ale na oryginale też jakieś dziwne, niebieskawe?
    Obstawiam, że jest to do zrobienia z RX100 - trza w nastawach lekko obniżyć kontrast, podbić nasycenie, może lekko ocieplić tintą.

Domyślnie

Mam porównanie RX100 z NEXem 6 (wcześniej z 5N) i użyty w tych samych warunkach nie zachowuje się jakoś specjalnie inaczej. Jeżeli zastanawiasz się nad NEXem do celów wycieczkowo-wyjazdowych i chcesz go używać wyłącznie z PZ 16-50 to taka zamiana może nie mieć zbyt wielkiego sensu. W JPG różnice będą pomijalne. Co prawda PZ jest trochę szerszy ale w połączeniu z nexowym body gabarytowo staje się nieco większy.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Czornyj, w skali -3/+3, kontrakst, nasycenie, ostrość ustawione zostały na +2, co tu podbijać? Przy obniżeniu kontrastu, robi sie blado.

Uel, a może Ty po prostu potrafisz ujarzmić RX?

Domyślnie

Ja tam się za bardzo nie znam, ale kontrast podbity już w puszce to chyba daje czarne cienie i białe światła, czyli pewnie mało co do uratowania.
    A to zalinkowane zdjęcie to jest tak trochę pod światło co raczej nie sprzyja dużej ilości kolorów, bo widać sporo cieni. Mniejszy kontrast a większa korekcja na plus EV chyba by dała lepsze efekty...
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta

Uel, a może Ty po prostu potrafisz ujarzmić RX?
    A masz jakieś zdjęcia zrobione w umiarkowanym świetle? Też wychodzą (jak to wcześniej opisywałaś) ciemne/blade/nieostre...? Jeżeli tak to może masz jakiś nietrafiony egzemplarz. Mój RX działa tak samo jak inne aparaty. W niektórych warunkach żadnym aparatem nie zrobisz udanego zdjęcia bez pewnych korekt - tutaj automatyka zawiedzie. Próbowałaś korekcji EV jak sugeruje MiQ27?

Domyślnie

Tak sobie myślę, że jak słońce wali w pionie z góry i są ostre cienie (a są) to zmiana aparatu tu nie pomoże. Niebo wyszło ładnie niebieskie ale piasek jest za ciemny na moje oko. Nie wiem czy w aparacie była korekta ekspozycji. Ja bym ją zrobił. Niestety sporo aparatów w wyniku takiego zabiegu straci niebo i wyjdzie białe. Wydaje mi się, że zmiana RX100 na NEX niewiele zmieni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Nex-3 Jupiter 21M
    Najs łan. Poczekaj aż będzie po pełni, wtedy kratery wyglądają ciekawiej.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Potrzebuję mocowanie statywowe do tego szkła. Inaczej wszystko się kolebie.

Strona 442 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3423924324404414424434444524925429421442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów