Close

Strona 494 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3944444844924934944954965045445949941494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 931 do 4 940 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Byc w takim miejscu i tak popsuc zdjecia?! az niemozliwe..
    Dlaczego nie przestawilas aparatu na tryb zielony? moze lepiej by wyszlo..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Ja to widzę tak: bardzo jaskrawe, równikowe słońce, ciemne okulary (czy może na maxa przyciemnione fotochromy), aparat bezwizjerowy, podgląd zdjęć tylko na wyświetlaczu w w/w pełnym słońcu...
    Do tego nieskalibrowany, nieoprofilowany monitor i możliwości ingerencji w ekspozycję dane przez producenta aparatu.
    Rezultat - nieprawidłowa interpretacja efektów oraz próby obejścia tego, czego obejść się nie da i obchodzić się nie powinno.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Dlaczego robisz w trybie A? W małomatrycowych kompaktach mija się to z celem, ręczne ustawianie przysłony nie jest kreatywne (nie ma żadnego większego wpływu na obraz).
    Dokładnie ja już podczas pierwszego pleneru przestawiłem swoje EX2F na P i łupie fotosy bez stresu, że braknie czasu.

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    Byc w takim miejscu i tak popsuc zdjecia?! az niemozliwe..
    Dlaczego nie przestawilas aparatu na tryb zielony? moze lepiej by wyszlo..
    A które dokładnie zdjęcie jest popsute? Owszem widzę różnice pomiędzy kolejnymi fotosami, ale wszystkie są jak najbardziej poprawne. W każdym razie przepuszczenie ich przez program do obróbki, pozwoli osiągnąć pożądany efekt.

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Ja to widzę tak: bardzo jaskrawe, równikowe słońce, ciemne okulary (czy może na maxa przyciemnione fotochromy), aparat bezwizjerowy, podgląd zdjęć tylko na wyświetlaczu w w/w pełnym słońcu...
    Do tego nieskalibrowany, nieoprofilowany monitor i możliwości ingerencji w ekspozycję dane przez producenta aparatu.
    Rezultat - nieprawidłowa interpretacja efektów oraz próby obejścia tego, czego obejść się nie da i obchodzić się nie powinno.
    Trochę pomaga matowa folia na ekranie aparatu, choć i tak czasem kadruję mocno na czuja wierząc, że starczy MPx na wycinanki. Zwykle mam ciemne bryle na nosie, nie przeszkadzają mi w robieniu zdjęć.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Dokładnie ja już podczas pierwszego pleneru przestawiłem swoje EX2F na P i łupie fotosy bez stresu, że braknie czasu.

A które dokładnie zdjęcie jest popsute? Owszem widzę różnice pomiędzy kolejnymi fotosami, ale wszystkie są jak najbardziej poprawne.

A dlaczego "P" a nie "A" ? Jak sam czas sie dobiera do przyslony w trybie "A", no to chyba lepiej?
    a co do zdjec, to dla mnie piszac popsute, oznaczaja slabe, bez wyrazu..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Dobiera, ale do granic możliwości migawki, w tym przypadku do góry, i potem zostaje tylko prześwietlenie. A w P kolega Foolproof przymknie przysłonę.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    A dlaczego "P" a nie "A" ? Jak sam czas sie dobiera do przyslony w trybie "A", no to chyba lepiej?
    Jak napisał Mariusz przy matrycy 1/1,7" nie ma właściwie operowania GO. Nie ma zatem potrzeby ustawiania przysłony. Jak używałem A, to czasem brakowało czasu i zdjęcie wychodziło przepalone, bo najkrótszy czas 1/2000 s. Chyba, że akurat ustawiona przysłona zapewniała wystarczająco mały otwór, wtedy 1/4000. Na P takie dylematy mam z bani. Liczy się kadr i decisive moment.

a co do zdjec, to dla mnie piszac popsute, oznaczaja slabe, bez wyrazu..
    To chyba nie jest wątek do oceny zdjęć, poza tym to poglądowe fotosy obrazujące zdaniem autorki problem, którego rozwiązania szuka. Ja też poza zdjęciami, które prezentuję mam masę odpadów z każdego pleneru. Ba, czasem nawet prezentuję coś nieco na siłę.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 08-06-2013 o 16:20
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

@Puch24
    Domyślam się, że bajery RX ma podobne do NEX. Przy wietrze gdy ręcę "trzęsą się" włączam opcję "wybór sceny" i wybieram tu opcję "korekcja drgań", działa super ale czas i przysłonę i resztę dobiera sobie aparat sam.

@Mekano - bez komentarza.

W takich warunkach widać tyle na ekranie co przy wyłączonym sprzęcie, wszystko na czuja. A ja naiwna myślałam, że te zdjęcia wyszły mi nienajgorzej

Domyślnie

Tama - a jakie ustawienia dobiera aparat jak ustawisz scenę "korekcja drgań"? Z linkowanej tu instrukcji wynika, że jest to program, który "pozwala robić zdjęcia w pomieszczeniach bez użycia lampy błyskowej, aby zmniejszyć rozmycie obiektu". Nie widzę tu zbieżności ze stosowaniem go w ostrym, afrykańskim słońcu.

Aha, ja w tych zdjęciach nie widzę ułomności aparatu. Światło kiepskie i nie mam na myśli ilości tylko jakość. Spróbuj robić zdjęcia wcześniej lub później niż w samo południe.
    Ostatnio edytowane przez ropusz ; 08-06-2013 o 20:32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Mariusz, w tym temacie nikt nie wie, o co chodzi, z tym, że koleżanka nie wie inaczej niż pozostali i stąd ten brak płaszczyzny porozumienia.
    bullseye

Strona 494 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3944444844924934944954965045445949941494 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów