Close

Strona 495 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3954454854934944954964975055455959951495 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 941 do 4 950 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Kurde ja też nie bardzo mogę skumać co koleżanka miała na myśli
    Na zdjęciach z linka nie widać tej czerni, która ogarnęła LCD. Może to wyświetlacz automatycznie przyciemnił się co by obraz do kadrowania był widoczny dla operatora, a biorąc pod uwagę warunki oświetleniowe miał prawo solidnie się przyciemnić ?!
    Tak czy inaczej za MariuszemJ trzeba przyznać, że w tak dobrych warunkach tj. dużej jasności fotografowanej sceny jednak najbezpieczniej jest użyć priorytetu czasu !
    Nie widzę żadnego wytłumaczenia jakie znaczenie w problemie niejasno opisanym przez koleżankę ma ta funkcja "drżące ręce" ? Może koleżanka coś tam przestawiła niechcąco albo przypadkiem pogrzebała w ustawieniach ? Reset ustawień na pewno nie zaszkodzi.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Bawiłem się ostatnio przez vhwilę w Euro NEXami i zwróciłem uwagę, że mają strasznie głośne migawki. Nie wiem jak inne bezlusterkowce ale trochę to denerwujące. W moim D40 jest dużo ciszej.

Domyślnie

D40 to w ogóle jest prawie niesłyszalny.
    Nie zapomnę jak kumpel (ma jakąś Alfę) przyłożył D40 do oka, nacisnął spust i ze zdumieniem na twarzy zapytał, czy on na pewno zrobił zdjęcie...
    NEX faktycznie, trochę głośniejszy, ale do wytrzymania.
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Wysłałem nexa na wycieczkę, z personelem niezbyt kumającym fotosprawy. Właśnie selekcjonuję zdjęcia. Uwaga - ustawienia kolorów nie mają znaczenia dla raw i jpegów w "zielonym", ale mają niestety dla panoram. Pamiętajcie przed przekazaniem.

BW przymusowe

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Co do migawki to jest podobno norma zabraniająca robienia aparatów z bezgłośną migawką dla 'bezpieczeństwa' nieświadomie fotografowanych

Tama - ustawienie programu 'korekcja drgań' (przynajmniej w nexie więc pewnie w rx też) służy do zdjęć NOCNYCH!! Aparat tam wszystko sam dobiera, ISO na 6400 żeby czas był jak najkrótszy, przysłona minimalna i wali najszybciej jak może 5 fotek które składa w jedną nieporuszoną i odszumioną... Nie ma to żadnego sensu w wypadku wiania wiatru. Teraz masz dwie drogi ale zakładam że jak nas pytasz to nie chcesz ustawić programu na 'auto' tylko się czegoś nauczyć;] Jaki jest powód włączenia 'korekcji drgań' podczas robienia zdjęć? Aparat ma stabilizację obrazu. Czy mimo tego wychodzą poruszone zdjęcia? Jeśli tak to skróć czas. Jak się nie da to podbij ISO i wtedy skróć czas. A najlepiej daj ISO na auto to do twoich ustawień czasu i przysłony aparat sobie sam dobierze ten parametr.

Domyślnie

Samsungi NX10/11/100 mają zaskakująco głośną migawkę, biorąc pod uwagę to, że nie ma klapiącego lustra. D200 jest znacznie cichszy, choć przecież ma lustro.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Dziś widziałem w Saturnie NEX-6 za 3400. Za każde 500 dają 50, to tak jakby kosztował 3100. Jak ktoś na niego zbiera to chyba cena niezła.

Domyślnie

Poniższego posta zamieściłem w wątku o czyszczeniu matryc, ale temat jest w dziale o Nikonach. Może się komuś przyda do NEXów:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=60409

Ryzykując okrutnie /chociaż z przodu matrycy to tylko szkiełko/ założyłem na szpatułkę wykonana ze starej karty telefonicznej chusteczkę z Lidla "W5 Brillen Putztuch" - koszt chyba za dwadzieścia szt. około 5 zł. Przeprowadziłem najpierw próby na filtrze polaryzacyjnym, że nie zostawia żadnych śladów. Efekt znakomity, żadnych plamek, a miałem dwie dość duże. Jak widać, wszelkie te środki na Allegro od 39 do 190 zł /bez wysyłki/ są przereklamowane i przewartościowane.
    Aparat to Nex-6.

Domyślnie

Ok,

Zrobiłem krótki film Nexem 6. Całość nakręcona Fujanem i składane w Sony Movie Studio Platinium 12 [najtańszy soft jaki znalazłem :P i wspiera QuickSync] :
    Niestety na razie tylko na FB : https://www.facebook.com/photo.php?v=10200141069517245

Generalnie ISO1600 to nie jest optymalna czułość do kręcenia video ale w ramach eksperymentu i nauki montażu, to myślę że nie jest tak najbardziej tragicznie.

Domyślnie

Na moje oko to bardzo fajnie zmontowane.

Strona 495 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3954454854934944954964975055455959951495 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów