Close

Strona 119 z 129 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 181 do 1 190 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Lepiej potestuj LR 5 beta. Za niedługo będzie wchodził na rynek (działa bodajże do końca czerwca), a przy tworzeniu LR 4 programiści byli na bakier z terminem "optymalizacja".
    Przy LR 5 też... jak i chyba nie znają pojęcia kontrola pamięci... przy eksporcie nawet 32GB jest mało, aby LR działał w miarę szybko.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Ok, demon szybkości to to nie jest, ale w porównaniu do 4.0 czy 4.1 jest lepiej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Lepiej potestuj LR 5 beta. Za niedługo będzie wchodził na rynek (działa bodajże do końca czerwca), a przy tworzeniu LR 4 programiści byli na bakier z terminem "optymalizacja".
    a coś wskazuje, że w LR5 nie byli na bakier z tym tematem? poważnie pytam.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    Nic, a wręcz przeciwnie.
    Ma wycieki pamięci, problemy z ładowaniem podglądu zdjęć, znacznie wolniejsza zapisywanie danych do xmp...
    Fakt, jest to beta, ale wg. mnie w większości zastosowań działa gorzej niż LR4.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Po opiniach z wersji beta nie zanosi się na mocne przyśpieszenie programu

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Moim zdaniem 5 beta chodzi nieco szybciej na etapie obróbki niż 4.0 czy 4.1. Ale to subiektywne odczucie - ze stoperem tego nie mierzyłem. Potwierdzam problemy z pamięcią przy eksporcie w 5 beta - niektóre zdjęcia musiałem eksportować 3 razy :/

Domyślnie

U mnie zauważalnie lepiej chodzi LR5.
    Nie testowałem jeszcze eksportu, ale w weekend sprawdzę czy rzeczywiście jest jak mówicie.
    Co do abberacji, to rzeczywiście jest nieźle, a powiedziałbym, że bardzo dobrze. Moim zdaniem (zawsze mi się podobał) filtr połówkowy to strzał w dziesiątkę. Zwłaszcza, że można później poprawić balans bieli, wyostrzanie i odszumianie itp. Naprawdę świetna rzecz.
    W NX2 musiałem tworzyć tzw. maskę, potem kombinować krzywymi i potem jeszcze poprawiać kolory przez dodatkową maskę. Co prawda jest jeszcze zestaw filtrów Color Efex Pro 3 do NX-a, ale... No właśnie. Jest w nim takie coś, co nazywa się bodajże Neutral Density Filter. Jest świetny, ale tylko do położenia filtra i ewentualnego rozjaśnienia, przyciemnienia górnej jak i dolnej części kadru. Działa fajnie.

Domyślnie

A czy ktoś z Was wie co zrobić podczas malowania pędzlem? Chodzi mi o to, że w momencie nałożenia warstwy pędzelkiem pojawia się kropka i różowy zafarb krytej powierzchni. Po naciśnięciu gumki zafarb znika i nijak nie mogę dopatrzyć się różowej powierzchni podczas zmazywania. Ale jak dotknę czarnej kropki to znów się pojawia i tak w kółko. Trochę mnie to denerwuje, bo podczas wymazywania pewnej powierzchni nie widzę zakresu i obszaru kadru, który chcę wymazać. Może ktoś pomóc w tym temacie?

Domyślnie

Nacisnij H

Domyślnie

Kiedyś było to "O" bodajże. Natomiast jeżeli wciśniesz "T", to pokaże się/zniknie pasek u dołu okna edycji, na którym będzie ta opcja do zaznaczenia plus kilka dodatkowych.

Strona 119 z 129 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów