Szukaj
Miałem LR4 i postanowiłem zainstalować LR5.
W 4 miałem już utworzone katalogi,sporo zdjęć po edycji.
Jak prawidłowo zainstalować 5 ,żeby nie utracić całej pracy ,którą wykonałem w LR4?
Czy odinstalować 4 i dopiero zainstalować 5 , czy zostawić 4 i jako ścieżkę instalacji 5 podać katalog 4( tak zrobiłem i nie widzi mi katalogu stworzonego w LR4)
W LR4 miałem utworzony osobny katalog ze zdjęciami( całe archiwum) dla LR i nie chciałbym znów wrzucać wszystkich fotek od nowa.....
Reasumując: jak bezpiecznie dokonywać updata na wyższą wersję ,zachowując poprzednie ustawienia i całą pracę......?
po co odinstalowywać LR4? LR 5 to beta dopiero.
Jak? Przeczytać "release notes" przed instalacją.
LR5 nie otworzy katalogu LR4. Dlaczego? Bo NIE. Bo potem rzesza ludzi takich jak Ty będzie się żalić na forach, że ich katalog szlag trafił.
To jest Beta, nie upgrade. W żadnej becie nie było i nie ma możliwości importu katalogu z poprzedniej wersji. Kropka.
Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.
Dziękuję za odpowiedz. Zastanawiam się nad zmianą LR3 na LR4. Jedyne czego mi tak naprawdę brakuje to lokalnej zmiany WB. Ale chyba mój komputer nie poradzi sobie z płynną pracą nowej wersji (laptop i3 2,4GHz, dysk hdd, 8 Gb ram), dodam że pracuje na rawach małych ~12 MPix (~10-12 Mb). Na LR3 sporadycznie potrafi zwolnić. Czy przy przejściu na nowszą wersję odczuję znacząco różnice?
Niestety przy mojej konfiguracji sprzętu LR4 nie działa zbyt dobrze, widoczne opóźnienia w pokazywaniu efektów suwaków, przy eksporcie komunikaty o małej ilości pamięci. Dokupię ramu i przejdę na x64, może wtedy będzie lepiej. Dobrze że istnieje wersja demo, inaczej żałowałbym poważnie przejścia na LR4. Co mnie zachwyciło w nowej wersji to genialne usuwanie aberracji.
Skontaktuj się z nami