Close

Strona 120 z 129 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 191 do 1 200 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Naciśnięcie "O" i "T" znam. Ale literki "H" to nie znam. Jak wrócę z roboty to sprawdzę.
    Aha! Może mi ktoś "wyoślić" jak działają pędzle "A" i "B"? Czy są jakieś większe różnice pomiędzy nimi oprócz ustawienia krycia i rozmiaru?
    Przeważnie używam "A". Wydaje mi się, że "B" służy jako dodatkowy. Może się mylę? Gdzieś wyczytałem (nie pamiętam gdzie), że jeden to "pędzel", a drugi to "szczotka"...??????

Domyślnie

W moim lightroomie 4 pod osx zniknął mi pasek z kontrolkami które pozwalają zamknąć, zminimalizować aplikację. Czy ja niechcący użyłem jakiegoś skrótu ? Co zrobić żeby to naprawić ?
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    Naciśnięcie "O" i "T" znam. Ale literki "H" to nie znam. Jak wrócę z roboty to sprawdzę.
    Aha! Może mi ktoś "wyoślić" jak działają pędzle "A" i "B"? Czy są jakieś większe różnice pomiędzy nimi oprócz ustawienia krycia i rozmiaru?
    Przeważnie używam "A". Wydaje mi się, że "B" służy jako dodatkowy. Może się mylę? Gdzieś wyczytałem (nie pamiętam gdzie), że jeden to "pędzel", a drugi to "szczotka"...??????
    To są dwa różne pędzle, żebyś przykładowo wypełnienie obszaru zrobił jednym, a krawędzie innym. I by nie trzeba było jednego w kółko zmieniać i pamiętać wartości dla mazania po krawędziach. Niczym więcej się nie różnią. Natomiast z ALTem (albo pod dodatkowym klawiszem Erase) masz gumkę - to oddzielna funkcjonalność i już nie ma dwóch różnych ustawień. Wymazuje obszar zaznaczony dowolnym pędzlem, czy to A czy B.

Domyślnie

Dzięki za informację. Wieczorem "potestuję".

Domyślnie

Testowałem i działa. Ale niestety nadal nie mam rozwiązanego problemu z zanikaniem "różu" podczas mazania gumką. Zauważyłem, że podczas 1-go zdjęcia zaraz po uruchomieniu LR5 Beta wszystko chodzi jak trzeba, a po chwili, czyli po następnej fotce ta funkcja zaczyna pierniczyć się na dobre. Cholera mnie bierze, bo nigdy nie mogę wyczuć (bez tego różu) co mam usunąć. Pewnie to wina tej Bety lub ja coś źle robię. Chwilę myślałem, że na powiększeniu 1:1 to ma jakieś znaczenie, ale niestety NIE!
    Nawet skrót "H" fajnie działa, ale do momenty, gdy przyłożę się do następnego zdjęcia. Cholera! Nie mam zamiaru za każdym razem uruchamiać LR do 1-go zdjęcia, żeby widzieć wszystkie potrzebne funkcje. To trochę chore. Ale muszę poczekać do wersji FINAL.

Domyślnie

Cholera znów sprawdzałem i wszystko działa. Już nie wiem co myśleć. Może to wina moich "posunięć" podczas obróbki? Jestem zupełnie zdezorientowany. Albo wersja BETA jeszcze nie działa jak należy, aż do "zamknięcia"?
    No dobra nie zanudzam. Może jeszcze coś się nasunie do mojej łepetyny i podzielę się swoimi uwagami.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Beta jest mocno niedopracowana. Jak to Beta. Pamiętaj, że zawsze możesz sobie włączyć/wyłączyć pewne grupy operacji tymi przełącznikami przy zakładkach. Może to rozwiązać pewne problemy - choćby nawet tymczasowo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    Cholera znów sprawdzałem i wszystko działa. Już nie wiem co myśleć. Może to wina moich "posunięć" podczas obróbki? Jestem zupełnie zdezorientowany. Albo wersja BETA jeszcze nie działa jak należy, aż do "zamknięcia"?
    No dobra nie zanudzam. Może jeszcze coś się nasunie do mojej łepetyny i podzielę się swoimi uwagami.
    Pozdrawiam!
    Wyświetlanie maski włączasz/wyłączasz na dole po lewej stronie okna - "Show Selected Mask Overlay" lub naciskając "O".
    Domyślnie podświetla się ona tylko przy najechaniu na pinezkę dla danej maski. Przy czym ustawienie domyślne jest przywracane po każdym uruchomieniu LR.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

No to wyszła wersja finalna LR5. Zassałem i będę sprawdzał triala. Zobaczymy co z tego będzie. Mam nadzieję, że stabilna wersja zostanie taka jak Beta, czyli normalna i bez "zwiechów" oraz różnych niespodzianek. Jeśli będzie "biegać" tak szybko tak Beta, to będę bardzo zadowolony i tym chętniej ją kupię, bo cena zachęca do nabycia tego produktu.

Strona 120 z 129 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów