Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zwola79 Zobacz posta
    czyli jedyny logiczny powód nie używania błysku to - che być bezszelestny
    Może lubię światło zastane? Fakt, mało w tym logiki
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glowa Zobacz posta
    Można, co nie znaczy, że używanie lampy to zło. Ja wprawdzie nie znam się na tego typu fotografii, ale kiedyś oglądałem stronę www, na której fotograf (jakiś zagraniczny) wyjaśniał, jak należy używać lampy w poszczególnych sytuacjach. I wszystko dobrze wyglądało. Poza tym skoro lampa to takie zło, to dlaczego jednak, kiedy oglądam tv, to widzę jak wielu fotoreporterów nadal jej używa. Ba, na filmie "Świadectwo" o Janie Pawle II widać jak oficjalny fotograf papieski błyska chyba jakimś Metzem-młotkiem. Ale widocznie on nie jest topowym fotografem (pomijam fakt, że nie chodziło o zdjęcia na ślubie).
    Chłop o niebie baba o chlebie.
    Gdzie ja napisałem, że lampa to absolutne zuo ??
    Można używać lampy, owszem. Pytanie tylko po co, jeśli możesz podkręcić ISO, otworzyć przysłonę i robić w zastanym, nie zwracając na siebie uwagi, otrzymując naturalne zdjęcia.
    Sam jeszcze do niedawna tłukłem wszystko z lampą, nawróciłem się jakieś 3 śluby temu, i od tamtej pory stwierdziłem, że moje zdjęcia są ciekawsze i przyjemniejsze dla oka.
    Idź na kurs diecezjalny dla kamerzystów/fotografów ślubnych, tam od razu Ci powiedzą, że się lampy w kościele nie używa. Choć oczywiście respektowanie tego przez fotografów to inna kwestia.
    Popraw mnie jeśli się mylę, ale papież zmarł w roku 2005, gdy w Nikonie (nie znam Canonów) mieliśmy raptem tylko D200 (i odmiany D2 w zaporowych cenach), gdzie max używalne ISO oscylowało w okolicach 800-1000.

Cytat Zamieszczone przez zwola79 Zobacz posta
    Light means everything
    Flash light is not the only light You may use.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Można używać lampy, owszem. Pytanie tylko po co, jeśli możesz podkręcić ISO, otworzyć przysłonę i robić w zastanym, nie zwracając na siebie uwagi, otrzymując naturalne zdjęcia.
    Zdjęcie z lampą jest nienaturalne? Czym się różni światło z żarówek dominujące w kościele od światła błyskowego? Oczywiście różni się, ale i jedno i drugie jest światłem sztucznym, a mam wrażenie, jakbyście traktowali je jak światło naturalne. Osobiście wolę zdjęcia z lampą i nie uważam, że są one nienaturalne.

Idź na kurs diecezjalny dla kamerzystów/fotografów ślubnych, tam od razu Ci powiedzą, że się lampy w kościele nie używa. Choć oczywiście respektowanie tego przez fotografów to inna kwestia.
    Nie muszę iść na żaden kurs, bo co wolno w kościele, a czego nie wolno wiem doskonale. Zakaz używania lampy dotyczy zazwyczaj zabytkowych świątyń.
    Sony A7II, Sony 35 1.8, Sony Zeiss 55 1.8. N50/1.8D, Było: Zenit ET, H58/2, D90, N18-105VR, D610, S24/1.4, N35/1.8G ED, N85/1.8G, SB-700.

Domyślnie

Czym się różni światło z żarówek dominujące w kościele od światła błyskowego?
    Wiesz, jeśli nie rozróżniasz światła żarowego z sufitu od światła błyskowego emitowanego równolegle do osi optycznej aparatu, to wybacz, ale ja Ci tutaj nie pomogę.

Nie muszę iść na żaden kurs, bo co wolno w kościele, a czego nie wolno wiem doskonale. Zakaz używania lampy dotyczy zazwyczaj zabytkowych świątyń.
    Jeśli chcesz się zająć ślubami na poważnie to Cię zmartwię, ale musisz, bo się srogo zdziwisz, jeśli pewnego dnia ksiądz zabroni Ci fotografować na ślubie, ponieważ nie będziesz miał ważnego zezwolenia z kurii, do czego będzie ów ksiądz miał pełne prawo.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Zdjęcie z lampą jest nienaturalne? Czym się różni światło z żarówek dominujące w kościele od światła błyskowego? Oczywiście różni się, ale i jedno i drugie jest światłem sztucznym, a mam wrażenie, jakbyście traktowali je jak światło naturalne. Osobiście wolę zdjęcia z lampą i nie uważam, że są one nienaturalne.

zakaz głównie dotyczy danej części mszy świętej , gdzie wielki pobożny nie życzy sobie przechadzania się z aparatem przed amboną kogokolwiek i o tym mówią na spotkaniu przed ślubem z mediami. z drugiej jednak strony nie należy się bardzo przejmować. fotograf bierze za focenie a ksiądz za sakrament i obie strony nie wchodzą sobie w droge. proste.
    D300s[SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

Wiesz, jeśli nie rozróżniasz światła żarowego z sufitu od światła błyskowego emitowanego równolegle do osi optycznej aparatu, to wybacz, ale ja Ci tutaj nie pomogę.
    Dlaczego nie zacytowałeś dalszej części mojego wpisu? Przecież wyraźnie napisałem, że się różni. Poza tym nie pisałem, że należy błyskać lampą na wprost.

Jeśli chcesz się zająć ślubami na poważnie to Cię zmartwię, ale musisz, bo się srogo zdziwisz, jeśli pewnego dnia ksiądz zabroni Ci fotografować na ślubie, ponieważ nie będziesz miał ważnego zezwolenia z kurii, do czego będzie ów ksiądz miał pełne prawo.
    Skąd przypuszczenie, że miałbym się fotografią zajmować zawodowo? Raczej zatem się nie zdziwię, a poza tym mam inny dokument wobec którego świadectwo ukończenia kursu wygląda mizernie. Ale nie przeczę, że osoby zajmujące się fotografią ślubną, powinny uzyskać minimum wiedzy o liturgii i prawie Kościoła.
    Sony A7II, Sony 35 1.8, Sony Zeiss 55 1.8. N50/1.8D, Było: Zenit ET, H58/2, D90, N18-105VR, D610, S24/1.4, N35/1.8G ED, N85/1.8G, SB-700.

Domyślnie

.Można używać lampy, owszem. Pytanie tylko po co, jeśli możesz podkręcić ISO, otworzyć przysłonę i robić w zastanym,
    Bo zastane może być nie z tego kierunku jaki chcesz. Bo robiąc pod światło będziesz miał sylwety, więc niektóre kierunki będa dla ciebie w praktyce "zakazane".

.. od światła błyskowego emitowanego równolegle do osi optycznej aparatu, to wybacz, ale ja Ci tutaj nie pomogę.
    1. Kto każe błyskać na wprost?
    2. Błysk na wprost słabszy od zastanego jest dobry.
    3. Można mieć lampę zdjętą z body (CLS)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Może mi ktoś wyjaśnić, co to znaczy zestaw "do kotleta". Stwierdzenie pojawia się w kilku wątkach, nawet w tych niezwiązanych z kulinariami.

A co do kłótni. Bez przesady... ale w dość ciemnej sali przy tańcach hulańcach na szybko bez lampy bądź w plenerze w słoneczny dzień to się nie da. Ostatnio w słoneczny dzień pstrykam, nie mam blendy, a nawet gdybym miał to nie ma mi kto trzymać.. zatem przeważnie doświetlam przód tak na -2, -3 EV, mowa o wbudowanej lampie.

Ja przymierzam się do lampy bo nie wyobrażam sobie ślubniaków w 100% bez błyśnięcia... to samo plener w serii przodem błyśnięty w słoneczny dzień. Lampa daje spore możliwości...
    "Nikon"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    Może mi ktoś wyjaśnić, co to znaczy zestaw "do kotleta". Stwierdzenie pojawia się w kilku wątkach, nawet w tych niezwiązanych z kulinariami.[...]
    Ślubniaki
    O fotografach ślubnych mówi się czasem kotleciarze.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    Może mi ktoś wyjaśnić, co to znaczy zestaw "do kotleta".
    Oznacza właśnie to, czym zamierzasz się zająć

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów