Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Domyślnie Zestaw "do kotleta" do oceny

Witam.
    Bardzo prosze o opinie i ew. korekty do zesrawu jak w temacie

Podstawa d600+24-70 2.8+ sb900 (planowany zakup)
    Drugi d90+35 1.8+ nissin 622

Mam jeszcze 50 mm 1.8 i T 70-200 2.8.

Warto go zostawic (tamrona) czy np jakis UWA za niego.

I czy ewent zamiast d600+24-70 kupic d800.

Pięknie dziękuje za pomoc.

Domyślnie

Kup 28 1.8 oraz 85 1.8 zamiast zooma jak masz dwa body.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Jak już co to 2 x FX

Domyślnie

Zamiast SB-900, czyli przestarzałej drogiej krowy, kup SB-700. D800 olej, za drogi, za duża matryca, za wolny. Świetny do filmowania.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Nie kupuj SB 700 jest za słaba kup se używaną SB 800 i ciesz się życiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Nie kupuj SB 700 jest za słaba kup se używaną SB 800 i ciesz się życiem.
    Za słaba do czego? Coś przegapiłem, używając jej na co dzień w różnistych warunkach?
    SB-800... nie wiem co gorsze, SB-900 czy używana SB-800...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Do kotleta 24-70 to ideał. Kotlet lubi zaskoczyć, czasem komuś spadnie, czasem ktoś się przy nim skrzywi Trzeba być gotowym w każdej chwili a ten zoom cię nie zawiedzie. Szybki, pewny, bardzo ostry, choć nie daje tak artystycznych efektów jak stałki. Sb900 używam 2szt i jestem baaardzo zadowolony. Dobra komunikacja. Stosując softboks trzeba się trochę pod niego ustawić ale z parasolką praktycznie 100% reakcji w obrębie 7-8 metrów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    Do kotleta 24-70 to ideał. Kotlet lubi zaskoczyć, czasem komuś spadnie, czasem ktoś się przy nim skrzywi Trzeba być gotowym w każdej chwili a ten zoom cię nie zawiedzie. Szybki, pewny, bardzo ostry, choć nie daje tak artystycznych efektów jak stałki. Sb900 używam 2szt i jestem baaardzo zadowolony. Dobra komunikacja. Stosując softboks trzeba się trochę pod niego ustawić ale z parasolką praktycznie 100% reakcji w obrębie 7-8 metrów.
    No tak myślałem o nim. Niezawodne szkło. Ale do kościoła 2.8? Nie wiem czy da radę :/

Stałka z 1.4 bajka. Tylko nie lubię żonglerki słoikami. Szczególnie gdy mnie czas goni. 2xFF było by idealnym rozwiązaniem ale nie wyrobie się w budżecie więc chyba d90 musi zostać.

Domyślnie

Nie wiem jaki masz system pracy i jakie założenia. Do jakich zdjęć dążysz. Dla mnie w reportażu najważniejsze są emocje dlatego w szybkiej akcji zoom jest niezastąpiony. Reportaż ma także momenty gdzie jest więcej czasu i tam można się skupić na ujęciach bardziej kreatywnych. Wówczas przydaje się szeroki kąt i stałki.
    Nie oznacza to że stałką nie można złapać gestu czy emocji. Można, tyle tylko że jest trochę trudniej. Szczególnie gdy ograniczają ściany, ławki itp. Żonglerka szkłami na weselu to stały element pracy fotografa chyba że masz 2-3 puszki to jeszcze lepiej

Domyślnie

Ja robie 2,8 w Kościele i daje radę naprawdę! A przy tym jest szybki i uniwersalny, a według mnie to podstawa przy kotlecie

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów