ja czekam w LR na stepel taki jak w PS z opcjami krycia... nic wiecej od LR nie chce... moga nawet w zamian wywalic 3/4 zbednych rzeczy.
Szukaj
ja czekam w LR na stepel taki jak w PS z opcjami krycia... nic wiecej od LR nie chce... moga nawet w zamian wywalic 3/4 zbednych rzeczy.
侍
Co to znaczy stempel z opcjami krycia? Kurcze nieznajomość PS czasem mnie dobija, bo nie wiem czego mi brakuje!W LR też jest możliwość zmiany siły krycia stempla przecież - obu: kopiującego i leczącego. Chodzi o warstwę dodatkową, że chcesz krycie stopniować jeszcze dodatkowo? Teoretycznie do tego jest pędzel leczący, że niby to robi automatycznie. W praktyce w LR5 na niekolistych obszarach z mało się nim bawiłem, by stwierdzić na ile dobrze się sprawuje do różnych rzeczy.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 23-05-2013 o 11:29
Próbowałem tę opcję Clone. Ale można powstałe kółeczko przesunąć w inny punkt i dopasować do celu. Fajnie byłoby dodać jeszcze funkcję lassa (czasami wykorzystywałem) i byłoby git.
No właśnie zaznaczanie kształtów obszarów w LR jest co najwyżej średnie. Niby jest maskowanie przy pędzlach, jednak już przy Clone brak - racja. No i nie działa to tak ładnie, nie mówiąc już o automatyce UPointów. Da się, choć trzeba się nawalczyć momentami.
Jednak do klonowania zazwyczaj wystarczy zgrubne zaznaczenie. Problem stanowią krawędzie obszarów, ale to samo chyba będzie w PS-ie. Możliwe, że aktualne algorytmy zostały zresztą z PS zaczerpnięte.
Kółeczko z LR przed 5-ką jest bardzo niewygodne do klonowania. A kółeczko leczące zbytnio rozmywa krawędzie obszarów. Dopiero w LR5 jest szansa, by to fajnie grało.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 23-05-2013 o 11:31
Lr nieźle radzi sobie z abberacją. Można to dostrzec w opcjach korekty obiektywu, który też nieźle poprawia kształt i winietowanie. A najlepszą opcją jest "prostowanie przedmiotu" co w NX możemy tylko pomarzyć. Nie wiem. Każdy ma swoje zalety i wady. Na jednym możemy zrobić to, na innym co innego. Wygląda, że obydwa w pewnym sensie uzupełniają się o szczególne opcje.
ja nie używam PS i generalnie LR spełnia większość moich zachcianek. brakuje U-pointów (albo sprawnie działającego wewnątrz LR pluginu typu viveza), zaznaczania kształtów, składania panoram i warstw.
w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...
No właśnie ten sprawnie działający (w sumie działa) Vivezy.
tylko, że viveza działa jako zewnętrzny edytor - czyli nie zrobisz nic na rawie i to jest kicha
przecież są brushe w LR, po co ta viveza?
bo viveza daje u-pointy, które fajnie działają i mozna pewne rzeczy robić dużo łatwiej niż pędzlem
Skontaktuj się z nami