Close

Strona 115 z 129 PierwszyPierwszy ... 1565105113114115116117125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 141 do 1 150 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

A czy ktoś próbował "bawić się" piórkiem w LR lub NX2? Odnoszę wrażenie, że w LR lepiej operuje się po suwakach oraz maluje pędzlem. W NX-ie jest nieco gorzej. Muszę chwilę odczekać, aż włączy się suwaczek. Co prawda pióro mam ustawione jako pióro - nie mysz (tablet Wacom Bamboo).
    Jedno co naprawdę przydałoby się w NX to korekcja perspektywy i byłoby idealnie. Tego niestety brakuje.
    W LR5 fajnie wygląda filtr połówkowy i usuwanie całych obiektów. Fakt, że w NX też to jest, ale filtr połówkowy działa na zasadzie maski i krzywych, albo trzeba mieć doinstalowany pakiet Color efex pro3 (filtr graduatet neutral density, którzy świetnie działa).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek z Nikonem też Zobacz posta
    poziomy to uproszczone krzywe, dla kazdego ustawienia poziomow mozna stworzyc odpowiadajace im krzywe (w druga strone juz nie)
    to może wyjaśnię: chodzi mi o poziomy z z edytowalnym automatem jak w PSie, gdzie ustawiam ilośc px które automat "ignortuje" i automatyczne przycinanie góry i dołu histogramu przy kolejnych kanałach. Co to są krzywe to wiem i jak działają w LR też wiem, niestety nie ma automata .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    to może wyjaśnię: chodzi mi o poziomy z z edytowalnym automatem jak w PSie, gdzie ustawiam ilośc px które automat "ignortuje" i automatyczne przycinanie góry i dołu histogramu przy kolejnych kanałach. Co to są krzywe to wiem i jak działają w LR też wiem, niestety nie ma automata .
    ah chodzi Ci o autolevels, w LR jest automatyczna ekspozycja ale chyba bez rozbicia na RGB

Domyślnie

Nie macie o czym gadac, tylko o "Autolevels" i kanałach? Ludzie tu zadają proste pytania? Co gdzie i jak, dlaczego?

Domyślnie

AutoLevels w LR4 chyba nie ma wcale ? Przynajmniej ja się niestety nie doszukałem, dlatego często zdjęcia do końcowego dopieszczenia i tak trafiają u mnie od NX2.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Moment moment. Jeżeli autolevels dostraja kontrast, jasność, cienie i światła, to przecież jest taka funkcja w LR. Nazywa się Auto Tone. W dodatku może być automatycznie aplikowane po eksporcie dla wszystkich zdjęć. Prosiłbym o jakieś precyzyjne wyjaśnienie o co chodzi, może czegoś nie rozumiem. Co konkretnie robi to "autolevels" ze zdjęciem?
    Oczywiście problem może leżeć w czymś innym troszkę - że Auto Tone działa inaczej, może gorzej niż Auto Levels. Ne wiem nie znam. Jednak tu jest jakby kwestia dla programistów by ewentualnie algorytm poprawili, ale narzędzie jest. Chyba. Ja na przykład nie korzystam, bo kompletnie się nie sprawdza, kiedy tylko próbowałem go użyć. Robi po prostu jakieś głupoty i często zbyt mocno rozjaśnia zdjęcie. Trochę wygląda to tak, jakby to był przycisk dla amatorów robiących same cukierkowe zdjęcia, co dziwne, bo jednak LR raczej dedykowany jest hobystom i zawodowcom.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 18-05-2013 o 05:58

Domyślnie

Korzystam czasem i nie do końca z automatu z level, czy poziomów. Rozciągam po prostu każdy kanał z osobna do granic gdzie zaczynają sie pixele. Zwlaszcza odstrony światel. Nie wiem jak to ładnie nazwać, samoukiem. Inaczej, jesli px koncza mi sie np na kanale red na wysokosci 243 to rozciagam je tak by te o jasnosci 243 osiagnely255 itd. W ps mamy do tego edytowalna funkcje auto, czyli możemy zadać ile px może program pominąć ( jakieś małe blyski lamp, odblaski ). W le tego nie ma, a dla mnie by się przydało.

Domyślnie

Nie ma wcale Auto Levels. Jest tylko Auto Tone. I z tego co zauważyłem potrafi "nieźle" rozjaśnić zdjęcie powodując coś przepalonej fotki. Można to zobaczyć jak się suwaczki przesuwają w różne kierunki. Czasami ta opcja fajnie działa na zdjęciach, gdzie jest mało jasnych punktów (np. przy zachmurzonym niebie, w lesie itp.).
    Trochę nie mogę wyczuć pędzla. Lepiej wychodzi lokalna korekta w NX2 za pomoca U-pointów. Łatwiej kontrolować i przesuwać punkt oraz powielić go w różne potrzebne miejsca na zdjęciu. Zawsze można wrócić w historii do tego miejsca i poprawić niepasujące zabarwienia.
    Niestety w LR potrzebna jest wtyczka, która potem robi TIFF-a, a o historii suwaczków U-pointów można zapomnieć. W

Domyślnie

u pointy to banal przy tym co mozna zrobic w LR

Strona 115 z 129 PierwszyPierwszy ... 1565105113114115116117125 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów