Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Lampy Yongnuo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolbos Zobacz posta
    No lampę mam zamiar kupić w następnym tygodniu i dyfuzor też mi będzie potrzebny.
    To jakie typy dyfuzorów i jakich producentów są najlepsze? jakie polecacie?
    A do czego Ci ten dyfuzor będzie potrzebny?? Bo jak sam piszesz, nie masz zielonego pojęcia o lampach.

Co do dyfuzora - najlepsze, to chyba Sto-Fen Omni-Bounce, cena sztuka ok 100-150zł... Może też kupić takie w cenie ok 20 zł.
    Są jeszcze dyfuzory barwione - aby wyrównać temperaturę lampy i światła żarowego, czy jarzeniowego.

Jest LightSphere
    Jest WhaleTale
    Są softboxy reporterskie (10x15, 17x22, 20x30cm)
    Są octy
    jest cała masa tego...

Który z nich najlepszy - każdy. Wszystko zależy w jakiej sytuacji się w danej chwili znajdujesz i jaki rodzaj światła/efekt na zdjęciu chcesz uzyskać.

A... nie wspomniałem jeszcze o filtrach korekcyjnych do lamp (CTO, CTB, itp). Przy zdjęciach z lampą, jeśli zależy Ci na złapaniu światła zastanego, to są one niemal niezbędne.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

GonzoG weź nie zasypuj go taką ilością informacji bo chłopak zaraz wywali taka listę pytań że jeden post na stronę będzie (bo po co najpierw poszukać i poczytać i dopiero dopytać o szczegóły)

Domyślnie

No ogólnie będę używać lampy do zdjęć z imprez w klubach,do koncertów w pomieszczeniach gdzie jest słabe oświetlenie,przedstawień.

Domyślnie

do koncertów w pomieszczeniach gdzie jest słabe oświetlenie
    Oby Cię z nich nie wyrzucili za błyskanie muzykom po oczkach.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

I jaki typ dyfuzorów do takich zdjęć by się nadawał ?

Domyślnie

Kolbos zadaj sobie trochę trudu i poczytaj o tych dyfuzorach, przy odrobinie wysiłku umysłowego wykumasz jakie każdy z nich ma ograniczenia i po co się go stosuje.
    Dla każdego z podanych przez Ciebie zastosowań potrzebny będzie (o ile będzie potrzebny) inny dyfuzor.
    W klubie np może zdać egzamin stofen, ale może wystarczyć odbłyśnik (karteczka w lampie), albo lepsze efekty da odbicie od ścian/sufitu. Jeśli będą ciemne ściany i sufit lub sufit jest wysoko lub zasłonięty materiałem pomóc może lightsphera.
    Na przedstawieniach jak będziesz błyskał lampą to Cie pogonią.
    Każdy modyfikator zabiera światło, nie wiem jak duża scena i czy będziesz mógł stać przy scenie więc zakładam że pozostanie walenie lampą na wprost żeby coś światła doleciało i wtedy aktorzy nie będą zachwyceni, podobnie na koncertach.
    Weź się chłopie ogarnij i zacznij od czytania bo nawet nie bardzo wiesz o co pytać. Zacznij od http://foto.jasiu.pl/ reszta forum (było kilka wątków o foceniu w klubach) i wujek google. Niestety nikt Ci nie poda gotowych przepisów bo ile imprez i sal tyle różnych rozwiązań a bez podstaw będziesz się miotał nie wiedząc czego można spróbować.

Domyślnie

A takie dyfuzory za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych się do czegoś nadają i są dużo gorsze od tych droższych za stówe lub więcej czy te droższe to tylko przez znaczek firmy są drogie?

Domyślnie

A takie dyfuzory za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych się do czegoś nadają i są dużo gorsze od tych droższych za stówe lub więcej czy te droższe to tylko przez znaczek firmy są drogie?
    Mogą, ale nie muszą (!), dawać inną barwę światła. Gdzieś kiedyś dawno widziałem w necie porównanie różnych dyfuzorów kupnych jak i DIY (np. z opakowania po danone) i coś tam się te zdjęcia różniły. Wiadomo, że jak masz do czego porównać to różnicę widać.
    Jeśli zaś chodzi o rozkład światła to nie ma różnicy w przypadku kupnych, przecież wszystkie są w praktyce jednakowe.

IMHO śmiało kupuj zamiennik za 15 PLN, byle biały
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Ok dzięki
    a odnośnie tych filtrów korekcyjnych, da się je stosować razem z dyfuzorami i czy się stosuje? nigdzie nie znalazłem takiej informacji niestety

Domyślnie

Ok dzięki
    a odnośnie tych filtrów korekcyjnych, da się je stosować razem z dyfuzorami i czy się stosuje? nigdzie nie znalazłem takiej informacji niestety
    Filtry stosuje się zawsze gdy jest taka potrzeba. Nie ma znaczenia czy używasz dyfuzora, czy innego modyfikatora.

Czy da się je stosować z dyfuzorem - to zależy od tego jaki masz dyfuzor i jakie mocowanie filtrów.

Przy tych tanich dyfuzorach i odpowiednio długich filtrach, można użyć dyfuzora do trzymania filtrów.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów