http://www.fotografuj.pl/Article/Wie...page/3#content i na kolejnej stronie jest o sterowaniu przewodowym.
Szukaj
http://www.fotografuj.pl/Article/Wie...page/3#content i na kolejnej stronie jest o sterowaniu przewodowym.
ok coś obczaiłem już, jeszcze takie dwa pytanka
1.Co oznacza że lampa ma zakres zoom np 24-105 mm
2.Niektóre lampy mają wbudowany odbłyśnik i dyfuzor, są one na tyle dobre że nie trzeba kupować oddzielnego dyfuzora i odbłyśnika ? i ten dyfuzor jest na stałe czy się go wysuwa?
Ad 1: W zależności od tego jaka ogniskowa jest wybrana w aparacie, informacja o tym przekazywana jest przez gorącą stopkę do lampy i automatycznie ustawia tę samą wartość - krótka ogniskowa = szerokie pole błysku, długa ogniskowa = wąskie pole błysku. 24 - 105 mm to duży zakres, który "pokryje" kitowe 18-55 bądź 18-105 czyli fotografowana scena będzie poprawnie naświetlona a część błysku się - nazwijmy to prosto - nie zmarnuje.
Ad 2: Większość lamp ma odbłyśnik i dyfuzor. Praktycznie każda "dobrze" wyposażona. To nie jest na stałe, to się wysuwa. Dyfuzor służy do jeszcze większego rozproszenia światła na boki - stosuje się go przy najkrótszej ogniskowej. Odbłyśnik to ta biała karteczka i służy do... Zacznijmy od początku: używając lampy z regulowanym kątem palnika najczęściej kieruje się go do góry by światło odbiło się od sufitu i dawało naturalnie wyglądające oświetlenie. Odbłyśnik odbija część światła i rozjaśnia ewentualne cienie na twarzy fotografowanej osoby.
Oddzielny dyfuzor przydaje się gdy sufit jest zbyt wysoko bądź nie jest biały (kolor sufitu bądź ściany wpływa na kolor światła po odbiciu). Wtedy możemy świecić palnikiem skierowanym w twarz (dyfuzor w sensie, że taki mini softboks jakby). Jeśli chodzi o dyfuzor nasadkę to rozprasza ona równomierne oraz miękkie światło przez co - logicznie ujmując - otrzymujemy równomiernie oświetloną scenę.
Mam nadzieję, że pomogłem. Ktoś coś może dopowiedzieć, poprawić. Nie jestem ekspertem w tych sprawach bo lampę mam dopiero równy tydzień.
a ktoś wie coś może na temat 560 w wersji III?czy ma wspomaganie autofocus? i jaki jest czas synchronizacji jeśli jedną mamy na sankach a wyzwalamy drugą np na statywie?
![]()
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
A odbłyśnik wbudowany w lampę wystarcza i daje dobre efekty czy pasuje lepiej kupić oddzielny?
A odnośnie dyfuzora to z tego co zrozumiałem oddzielny jest przydatny i pewnie też zakupię,a w przypadku wbudowanego dyfuzora,można go używać zawsze czy nie w każdej sytuacji jest przydatny lub źle się spisuje w jakiś sytuacjach?
Oddzielny dyfuzor to koszt kilku zł więc nie zaszkodzi kupić. Sam musisz porobić trochę zdjęć z wbudowanym odbłyśnikiem, z dyfuzorem i się wtedy przekonasz co jest dla Ciebie lepsze. Dyfuzor szerokokątny jak sama nazwa wskazuje służy do używania go gdy korzystamy z szerokiej ogniskowej (w moim przypadku 18 mm). Przy długich ogniskowych używanie go mija się z celem.
Ok a odnośnie odbłyśników, taki wbudowany wystarcza do użytku czy też pasuje kupić oddzielny ?
A lampa Yongnuo Speedlite YN-565EX z jakim czasami migawki współpracuje ?od jakiego czasu do jakiego
Skontaktuj się z nami