Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: D2x czy F5

Domyślnie D2x czy F5

Szanowni Koledzy - zastanawiam się nad zakupem drugiego body. Obecnie mam już D7k z obiektywami pod DX, ale szukam czegoś bardziej solidnego do zadań specjalnych - reportaż w terenie, czasem sesje plenerowe, no i żeby pracować na 2 body. Zastanawiam się nad Nikonami D2x i F5.
    Do f5 musiałbym dokupić z dwa obiektywy, ale za różnicę w cenie mogę dokupić używany 50 1.8D i jak coś dołoże to jeszcze może jakiś szeroki kąt. Plusem jest dla mnie jakość jaką można uzyskać z małoobrazkowego filmu, pancerność, dobry AF i pewna magia - marzenie z dzeicństwa... Minusem jest to, że nigdy nie fotografowałem analogiem (poza jakimiś turystycznymi zdjęciami z młodości) i nie wiem czy się odnajdę, jak szybko nauczę się wywoływać zdjęcia itd.
    Do D2x mam już obiektywy, potrafię obsługiwać cyfrowe lustrzanki, przejście z D7000 byłoby pewnie dość łatwe, ale...! zastanawiam się nad różnicą w jakości obrazka - o ile niższej jakości zdjęcia mogę wygenerować z D2x w porównaniu do D7000 i F5? Czy przy niskim ISO (100-400) różnica jest znaczna? Czy D2x ma jakieś inne wady/zalety/specjalne zastosowanie?
    Z góry dzieki za odpowiedź!

Domyślnie

kolego... napisz prosto - chcesz miec pro puszke za malenka kase... a nie bedziesz nam wciskal banialuki o jakosci obrazka z f5 w konfrontacji do d2x bo to jakbys probowal porownywac papieza do kunta kinte...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez De Camtrois Zobacz posta
    Plusem jest dla mnie jakość jaką można uzyskać z małoobrazkowego filmu
    Raczej nie będziesz zachwycony.

Domyślnie

Jesteś pewien tej jakości z małego obrazka? Cyfra pod względem ogólnej jakości jest już mocno z przodu i FX może spokojnie konkurować nawet z filmowym MF.
    Poza tym nie wiem czego brakuje D7k, żeby go zabrać w teren?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

kolego... napisz prosto - chcesz miec pro puszke za malenka kase... a nie bedziesz nam wciskal banialuki o jakosci obrazka z f5 w konfrontacji do d2x bo to jakbys probowal porownywac papieza do kunta kinte...

to jest oczywiste - chciałbym kupić puszkę pro za niewielkie pieniądze - gdybym miał duże pieniądze kupiłbym d3x albo d700, a w analogu kupiłbym leice.
    Nie wiem, czego brakuje D7k w teren, bo tego nie sprawdzałem i właśnie twego sprawdzania wolałbym uniknąć - tzn. wiem już że nie boi się on wilgoci, mrozu itd. Ale mam obawę przed noszeniem go na pasku i obijaniem o biodro, krzesła w tramwaju, raczej nie "rzucę" go na trawie w parku. Jak kupię używane D2x to nie dość, że wiem że to pancerna puszka, to jeszcze używki za te pieniądze nie będzie mi szkoda - i o to chyba głównie chodzi. O jakość z cyfrowego FX nie pytam, wiem że jest świetna, ale mnie na te puszki jeszcze nie stać, a jak będzie mnie stać na puszkę to nie będzie mnie stać na obiektywy, więc na razie o tym nie myślę.
    W każdym razie dzięki za Wasze uwagi!

Domyślnie

skup sie na tym co masz. d7k przetrwa tyle co d2x, da lepszy obrazek a w razie potrzeby jest tak malutki ze zmiescisz go w przedniej kieszeni ciasnych jeansow.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    skup sie na tym co masz. d7k przetrwa tyle co d2x, da lepszy obrazek a w razie potrzeby jest tak malutki ze zmiescisz go w przedniej kieszeni ciasnych jeansow.
    Mam prawie 2m wzrostu i wielkie łapska, więc D7k używam tylko z gripem - razem jest podobnej wielkości co d2x. Do tego mam obiektywy 17-50 i 50-150, więc o "kompaktowości" nie ma mowy i to zreszta nie jest dla mnie problem.

Kolejną cechą, dla której myślę o puszce pro jest AF. Do tego z D7k nie mam większych zastrzeżeń przy w miarę statycznych sytuacjach, ale w ruchu jest taki sobie. Z tego co wiem D2x i F5 wymiatają na tym polu.

Domyślnie

tak naprawde to wszystko o czym piszesz, to szukanie zrgumentow zeby kupic zlom w pewnym sensie da sie to zrozumiec... tyle ze w fotografii nie wazne jest czym tylko jak. a d7k przezyje takie samo traktowanie jak d2x czy f5. bez znaczenia co kupisz. nie bedzie to backupowe body i wczesniej czy pozniej trafi do szuflady albo na gielde/aukcje. bedziesz do tylu o pare groszy.

zamiast kupowac kolejne rupiecie, postaw sobie swinie skarbonke i wkladaj do niej walute i zobaczysz jak szybko bedzie Cie stac na cos rozsadnego. kupowanie dla samej frajdy posiadania... chyba malo sensowne. pamietaj tez, ze jakakolwiek awaria w jednym czy drugim bedzie drozsza niz sam zakup a prawdopodobienstwo ze wystapi jest takie jak to ze wieczorem w tvp1 beda wiadomosci.

powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez R ; 09-05-2013 o 11:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    tak naprawde to wszystko o czym piszesz, to szukanie zrgumentow zeby kupic zlom w pewnym sensie da sie to zrozumiec... tyle ze w fotografii nie wazne jest czym tylko jak. a d7k przezyje takie samo traktowanie jak d2x czy f5. bez znaczenia co kupisz. nie bedzie to backupowe body i wczesniej czy pozniej trafi do szuflady albo na gielde/aukcje. bedziesz do tylu o pare groszy.

zamiast kupowac kolejne rupiecie, postaw sobie swinie skarbonke i wkladaj do niej walute i zobaczysz jak szybko bedzie Cie stac na cos rozsadnego. kupowanie dla samej frajdy posiadania... chyba malo sensowne. pamietaj tez, ze jakakolwiek awaria w jednym czy drugim bedzie drozsza niz sam zakup a prawdopodobienstwo ze wystapi jest takie jak to ze wieczorem w tvp1 beda wiadomosci.

powodzenia.
    Jest w tym bardzo dużo racji i zdrowego rozsądku. Ale w takim razie, czy można powiedzieć, że D7000 jest lepszy, niż F5? Skąd te wszystkie fantastyczne opinie o F5? Nie powiesz chyba, że to przestarzały sprzęt, który można zastąpić kupując budżetową cyfrówkę APS-C. Tym bardziej, że F5 można dziś kupić za niewiele ponad 1000 zł...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez De Camtrois Zobacz posta
    Jest w tym bardzo dużo racji i zdrowego rozsądku. Ale w takim razie, czy można powiedzieć, że D7000 jest lepszy, niż F5? Skąd te wszystkie fantastyczne opinie o F5?
    D7000 zrobisz więcej zdjęć niż 36 w serii
    Jesteś analogowym zapaleńcem, masz ciemnię, robisz tylko B/W, chcesz być bardziej cool bo masz na film - to jedyne co przemawia za F5.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów