Szanowni Koledzy - zastanawiam się nad zakupem drugiego body. Obecnie mam już D7k z obiektywami pod DX, ale szukam czegoś bardziej solidnego do zadań specjalnych - reportaż w terenie, czasem sesje plenerowe, no i żeby pracować na 2 body. Zastanawiam się nad Nikonami D2x i F5.
Do f5 musiałbym dokupić z dwa obiektywy, ale za różnicę w cenie mogę dokupić używany 50 1.8D i jak coś dołoże to jeszcze może jakiś szeroki kąt. Plusem jest dla mnie jakość jaką można uzyskać z małoobrazkowego filmu, pancerność, dobry AF i pewna magia - marzenie z dzeicństwa... Minusem jest to, że nigdy nie fotografowałem analogiem (poza jakimiś turystycznymi zdjęciami z młodości) i nie wiem czy się odnajdę, jak szybko nauczę się wywoływać zdjęcia itd.
Do D2x mam już obiektywy, potrafię obsługiwać cyfrowe lustrzanki, przejście z D7000 byłoby pewnie dość łatwe, ale...! zastanawiam się nad różnicą w jakości obrazka - o ile niższej jakości zdjęcia mogę wygenerować z D2x w porównaniu do D7000 i F5? Czy przy niskim ISO (100-400) różnica jest znaczna? Czy D2x ma jakieś inne wady/zalety/specjalne zastosowanie?
Z góry dzieki za odpowiedź!