Szukaj
sezrG ; a zadaj sobie trud i doczytaj mój post nr 25 do końca ; w ostatnim zdaniu masz wytłuszczoną czczionkę napisane o co chodzi - włacz swą artystyczną wyobraźnię , dołóż doświadczenie i poradź coć fajnego
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 24-04-2013 o 15:25
Zadałem sobie trud, przeczytałem i odpisałem przecież na toMoja artystyczna dusza podpowiedziała mi, że najlepszy będzie profil czarno-biały. Czy to nie jest fajna porada?
Chodzi mi o to, że nie ma czegoś takiego jak fajny/ładny/śliczny/uniwersalny profil prosto z puszki. To zawsze będzie coś subiektywnego zależnego od oczekiwań. Pytać łatwo, ale może warto sobie zadać trud i odpowiedzieć na pytanie - czego mi brakuje. Wtedy będzie łatwiej odpowiedzieć.
Nie ma jednego dobrego ustawienia Picture Control.
Dlatego jest kilka profili od nikona (standard, naturalny, żywy, itp), aby w zależności od warunków dobrać sobie odpowiedni.
Poza tym każdy ma swoje gusta i co innego uważa za dobre. Ja używam Żywy (Vivid) lub Standardowy ze zwiększoną ostrością ok 1-2, ale bardzo rzadko to wykorzystuję, bo 99% zdjęć robię w RAW.
Poza tym, ustawienie profilu, chyba jest mniej ważne niż poprawne ustawienie balansu bieli.
To co uzyskuje się ustawieniami profilu może w większości później uzyskać ustawieniami kontrastu, jasności i nasycenia na komputerze i zajmuje to dosłownie chwilkę. Przy czym można to zrobić już na JPEGach.
Źle dobranego balansu bieli na JPEGach już nie naprawisz, a automatyczny balans bieli słynie z tego, że dużo rzeczy może zakłócić jego działanie - jak na przykład trawa w kadrze (czy ogólnie dużo zieleni) - i zdjęcia będą miały mniej zieleni i więcej magenty.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
kolejne pytanko
w D5000 byla opcja automatycznej korekty geometrycznej objektywu
w D300 tego nie ma ??
Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny
Archibald6803 fajne kolory, czy dobry jpg, to pojęcie względne. Jeden lubi kolory bardziej nasycone, drugi stonowane. Jeden będzie wyostrzać, drugi woli zdjęcie bardziej miękkie. Dlatego jest trochę profili do wgrania i trzeba trochę posiedzieć, żeby sobie to sprawdzić, ewentualnie zmodyfikować i samemu ustawić, to co Ci się najbardziej podoba. Akurat d300/s ma duży zakres regulacji i można uzyskać naprawdę dobry jpg.
Ja zawsze robię raw+jpg. Jeśli robię fotki rodzinne, towarzyskie, to zazwyczaj jpg wystarcza, ale zawsze mam w zapasie raw jakbym chciał coś poprawić.
Jak ktoś chce to mam sporo profili. Poza standardowymi typu portret, land scape, mam ruwnież fuji velvia i parę innych.
Napisz na pw i podaj maila, to ci podeślę.
Jedyne co mogę poradzić, to zrobić serię zdjęć w różnych warunkach (pomieszczenie, krajobraz, portret itp.) z różnymi profilami i ustawieniami. Wybrać wg. siebie najbardziej odpowiadające i przypisać do ustawień osobistych.
Nie rob z tego takiej wielkiej tajemnicy
Wystarczy tylko użyć googla.
Dla leniwych.
Jeżeli masz jeszcze jakieś inne, proponuje tu je podlinkować, mogą być przydatne
Ustawienia wg.KenRockwell
Ostatnio edytowane przez 6868 ; 25-04-2013 o 09:02
Skontaktuj się z nami