Close

Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 225

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    Kolego pamiętaj że:
    RAW to +10 punktów do prestiżu
    szkło bez zoomu następne +10 pkt.
    przesłona poniżej 2.8 kolejne +10 pkt.
    manualne szkło bez AF i jasnym światłem to pewnie ze 20 pkt.
    matryca FX +10
    tryb M +10
    tryb A +5
    tryb S +4
    Z kolei:
    JPG -10 z prestiżu
    kitowy obiektyw -10
    programy tematyczne -20
    tryb P -5
    Live View gdy nie robi się z pozycji żaby -20
    aparat w małej torebce a nie na szyi -5
    automatyczne ISO (używane poza zdjęciami lotniczymi i sportem halowym) -10
    Jak wyjdzie 50-60 to jesteś PROFI jak jak na minusie to kup se kompakta.
    A tak na poważnie to po jaką zarazę Nikon władował procesor EXPEED oraz wywalił kupę pieniędzy i poświecił czas swoich naukowców na stworzenie oprogramowania aparatu PICTURE CONTROL dla sowich modeli D300 i D700? Chyba nie po to aby walić same RAWy? Rawy nie potrzebują aż tak potężnych procesorów aby je przetwarzać (to oczywiście część prawdy bo i tak ingerują w rawy). Gdyby nikon chciał zrobić aparat tylko dla rawowców to by zrobił tak jak Sigma z modelami SD9, SD10 gdzie był tylko wyłącznie rawy (akurat u sigmy brało się to nie ze względów profesjonalistów ale ekonomi). A i tak sądzę że Nikon stworzył taki sprzęt właśnie dla pasjonatów fotografii - wszystkie analogi. Tam są najprawdziwsze „RAWy”.
    Ja używam JPG automatycznego ISO programu P i zoomów powyżej F 3.5 w swoim kompakcie D300 czyli mam -25 pkt. a więc jestem amatorem i moje zdanie się nie liczy.
    Ale korektorzy i poloniści na pewno policzą ile brakuje przecinków oraz ile jest błędów.
    Wyszło 30pkt - uff, jeszcze jestem amatorem

Moim zdaniem nawet będąc amatorem warto mieć porządną puszkę. Nie po to aby nią świecić przed 'kompaktowcami'. Sprawa jest znacznie bardziej przyziemna - z lenistwa. Porządna puszka dobrana właściwie do potrzeb. Pozwala skoncentrować się na robieniu zdjęć zamiast na walce z aparatem. Czyli rozpieszcza fotografa jeszcze bardziej powodując u niego wzrost lenistwa..
    D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty

Domyślnie

W ankiecie nędzne +5 (nagrabiłem sobie za jpg-i, ISO i brak pełnej klaty). Jak żyć?
    N

Domyślnie

Ale Wy dajecie z tymi JPG. Jeszcze trochę i napiszecie, że zawodowcy robią w RAW, bo nie potrafią ustawić aparatu. Powinni robić w JPG. Byliby kozakami.
    Ja robię w RAW (jestem totalnym amatorem) dlatego, że nie mam zamiaru wchodzić do menu i przestawiać profili zależnie od fotografowanej sceny.

Hmm... Idę na spacer z rodziną. Teraz zrobię zdjęcie córce. No to zmienię na D2X (fajny kolor skóry) i zmniejszę ostrość.
    Hmm... Następna fotka - zrobię jakiś widok. Teraz zmienię na "Żywy", bo będę miał fajne kolorki i kontrast. Jakbym tak wchodził ciągle w menu i jeszcze mierzył balans bieli białą kartką to bym stracił fajne ujęcia. Dzieci bardzo lubią się przemieszczać i ciężko przychodzi im pozowanie (najwyżej na kilka sekund).

Kto chce robić w JPG niech robi. Ja wolę spokojnie bez ciśnienia przed kompem poprawić to co mi się podoba. Nie traktujcie ludzi, którzy robią w RAW jako tych co robią to dla prestiżu i żeby być bardziej PRO.
    Ostatnio edytowane przez radius_bo ; 26-04-2013 o 11:29
    D7000 | S 18-35 1.8 | N 60 2.8 G | M 48 AF-1 | N SB-600

Domyślnie

witam

mam pytanko czy moze ktos kiedys kupowal taki zestaw i sam montowal

zestaw gum

http://www.ebay.de/itm/300878577156?...=p5197.c0.m619

i tutaj czy to jest org czesc tzn migawka

http://www.ebay.de/itm/260749658134?...84.m1436.l2649

pytam tylko przyszlosciowo bo chialbym zeby D300 zostal ze mna na troche lat

a jak wiadomo potem czesci zamienne zawsze wygasja i cena rosnie

a jak widze sa to podstawowe czesci ktore z biegiem czasu sie wyminie lub nie lepiej zeby nie
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    Możesz mi napisać, w którym miejscu tak twierdze ?
    Zrozumiałem, że ty twierdzisz, że praca w jpg bierze sie z niewiedzy (o zaletach RAW).
    Ja twierdzę trochę na odwrót - że praca w RAW (często) bierze się z (ogólnego) braku wiedzy i umiejętności fotografa. Dopiero wtedy potrafi on sobie radzić z WB, ekspozycją, kontrastem, profilami.

PS - pracuję najczęściej w opcji RAW + JPG (JPG z najwyższa jakoscią, fine) i generalnie wyrzucam potem RAWA, bo jpg mam dobry. RAWa robię jako opcję ratunkową, awaryjną. Bardzo niewiele mam zleceń (i sytuacji zdjęciowych) w których celowo RAW jest nr 1,a jpg jest tylko podglądem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zrozumiałem, że ty twierdzisz, że praca w jpg bierze sie z niewiedzy (o zaletach RAW).
    Ja twierdzę trochę na odwrót - że praca w RAW (często) bierze się z (ogólnego) braku wiedzy i umiejętności fotografa. Dopiero wtedy potrafi on sobie radzić z WB, ekspozycją, kontrastem, profilami.

PS - pracuję najczęściej w opcji RAW + JPG (JPG z najwyższa jakoscią, fine) i generalnie wyrzucam potem RAWA, bo jpg mam dobry. RAWa robię jako opcję ratunkową, awaryjną. Bardzo niewiele mam zleceń (i sytuacji zdjęciowych) w których celowo RAW jest nr 1,a jpg jest tylko podglądem.
    Dokładnie jestem tego samego zdania co Jacek. Nie sztuka robic raw i siedziec przy pc, sztuka dobrze zrobic jpg. A do tego potrzebna jest wiedza i doswiadczenie.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radius_bo Zobacz posta
    ...
    Ja robię w RAW (jestem totalnym amatorem) dlatego, że nie mam zamiaru wchodzić do menu i przestawiać profili zależnie od fotografowanej sceny.

To czy Jesteś amatorem decyduj wcześniejsza ankieta. Żeby robić w RAW i być amatorem to musisz robić ciemnym zumem i np. automatycznym ISO
    D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4

Domyślnie

.......................Praca w RAW (często) bierze się z (ogólnego) braku wiedzy i umiejętności fotografa. Dopiero wtedy potrafi on sobie radzić z WB, ekspozycją, kontrastem, profilami.

D O K Ł A D N I E

RAW dla dobrego zawodnika ma być tylko i wyłacznie OPCJĄ AWARYJNĄ ( nie mówię tu o bardzo , baaardzo wąskiej grupie ludków którzy muszą robić w RAW bo tego wymaga SPECYFIKA ich zarobkowego focenia - np.wysokospecjalizowana moda /Armani itp/ gdzie oddanie kolorów musi być PERFEKCYJNE ).
    Surowy dobry jpeg jest cenniejszy niż 1000 RAWów ; ludzie robiący w RAWach całe imprezy kotleciarskie to wg. mnie totalne NIEPOROZUMIENIE. Emeryci albo partacze niestety.
    Niemniej jestem w stanie zaakceptować jak ktoś obrabia RAWy dla siebie i swojej przyjemności ... No cóż jeden lubi rybki drugi pipki. Mi zawsze jest szkoda na to czasu - wolę wypić pifffko lub iść z dziećmi na spacer niż godzinami obrabiać foty i się wkur...iać.
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 26-04-2013 o 20:59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Surowy dobry jpeg jest cenniejszy niż 1000 RAWów ; .
    Tej skrajności w podejściu nie rozumiem. Dlaczego cenniejszy?
    Ja robię w jpg bo nie widzę powodu komplikowania sobie życia. Jpg jest wygodniejszy po prostu. JPG nie jest lepszy (cenniejszy) - jest taki sam, bo wywołanie RAW doprowadzi w praktyce do JPG. Staram się omijać etap RAW z wrodzonego lenistwa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Zrozumiałem, że ty twierdzisz (...).
    Szef ma zawsze racje, nawet jak jej nie ma
    Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Surowy dobry jpeg jest cenniejszy niż 1000 RAWów ; ludzie robiący w RAWach całe imprezy kotleciarskie to wg. mnie totalne NIEPOROZUMIENIE. Emeryci albo partacze niestety.
    Niemniej jestem w stanie zaakceptować jak ktoś obrabia RAWy dla siebie i swojej przyjemności ... No cóż jeden lubi rybki drugi pipki. Mi zawsze jest szkoda na to czasu - wolę wypić pifffko lub iść z dziećmi na spacer niż godzinami obrabiać foty i się wkur...iać.
    Kazdy ma swoje zdanie, ale nazywanie innych partaczami bo robia w rawach ... hmm ... masz ciekawe podejscie ...
    Powiem tylko, ze z rawa zrobisz jpg, natomiast odwrotnie nie bardzo

Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów