Close

Strona 5 z 23 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 225

Domyślnie

Kolego pamiętaj że:
    RAW to +10 punktów do prestiżu
    szkło bez zoomu następne +10 pkt.
    przesłona poniżej 2.8 kolejne +10 pkt.
    manualne szkło bez AF i jasnym światłem to pewnie ze 20 pkt.
    matryca FX +10
    tryb M +10
    tryb A +5
    tryb S +4
    Z kolei:
    JPG -10 z prestiżu
    kitowy obiektyw -10
    programy tematyczne -20
    tryb P -5
    Live View gdy nie robi się z pozycji żaby -20
    aparat w małej torebce a nie na szyi -5
    automatyczne ISO (używane poza zdjęciami lotniczymi i sportem halowym) -10
    Jak wyjdzie 50-60 to jesteś PROFI jak jak na minusie to kup se kompakta.
    A tak na poważnie to po jaką zarazę Nikon władował procesor EXPEED oraz wywalił kupę pieniędzy i poświecił czas swoich naukowców na stworzenie oprogramowania aparatu PICTURE CONTROL dla sowich modeli D300 i D700? Chyba nie po to aby walić same RAWy? Rawy nie potrzebują aż tak potężnych procesorów aby je przetwarzać (to oczywiście część prawdy bo i tak ingerują w rawy). Gdyby nikon chciał zrobić aparat tylko dla rawowców to by zrobił tak jak Sigma z modelami SD9, SD10 gdzie był tylko wyłącznie rawy (akurat u sigmy brało się to nie ze względów profesjonalistów ale ekonomi). A i tak sądzę że Nikon stworzył taki sprzęt właśnie dla pasjonatów fotografii - wszystkie analogi. Tam są najprawdziwsze „RAWy”.
    Ja używam JPG automatycznego ISO programu P i zoomów powyżej F 3.5 w swoim kompakcie D300 czyli mam -25 pkt. a więc jestem amatorem i moje zdanie się nie liczy.
    Ale korektorzy i poloniści na pewno policzą ile brakuje przecinków oraz ile jest błędów.
    Ostatnio edytowane przez foveon ; 25-04-2013 o 12:50
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

hehe bingo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    Ja używam JPG automatycznego ISO programu P i zoomów powyżej F 3.5 w swoim kompakcie D300 czyli mam -25 pkt. a więc jestem amatorem i moje zdanie się nie liczy.
    Nie, no, nie przesadzaj. Powinieneś tylko kupić sobie prawdziwy kompakt
    Tak jak pisałem wcześniej z d300/s można wydobyć bardzo dobrej jakości jpg. Trzeba tylko przysiąść nad ustawieniem puszki jak się nie chce później obrabiać wszystkich rawów. Jeśli dobrze sobie to wszystko poustawiamy, to w większości przypadków, w zdjęciach typu "u cioci na imieninach" ta jakość będzie więcej niż dobra. Warto jednak robić jpg+raw. Karty nie są jakieś drogie, a zdjęcia z d300/s nie ważą tyle , co przy nowych matrycach z d600, czy d7100. Także rawa zawsze dobrze mieć na wszelki wypadek.

Domyślnie

witam

polecam super opisik

http://www.kenrockwell.com/nikon/d30...guide/d300.pdf

super ladnie wszystko opisane co jak ma byc lub jakie sa zalecenia pana Kena
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

Dzięki Panowie za konkrety ; ... uspokoiliście mnie a już myślałem że D300 nie robi jpeg-ów , a w najlepszym razie robi ale takie że od razu można , a nawet TRZEBA je wydupczyć do kosza ..... oczywiście żartuję ale takie właśnie można odnieść wrażenie jak się trochę poczyta to forum , hehehe - co za przerost treści nad formą u niektórych "fachowców" ..... szok.

(Jakby się kto pytał to zwykle robię Jpeg+RAW , ale RAWy wykorzystuję może w 0,005% - tylko wtedy gdy mi na kadrze wybitnie zależy.)

foveon ; tyś mi choopie wyjął te słowa z ust
    a'propos punktacji : mi czasami wychodzi +55 a czasami -80 ; co to może znaczyć ? aż się boję pomyśleć

Pozdrowienia ;
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 25-04-2013 o 16:47

Domyślnie

a mi sie wydaje ze szanowne grono kolegow to w 80% tutaj to zyje z fotografowania i uwazaja ze kazdy kolejny posiadacz body pro to bedzie stanowil zagrozenie na rynku

ale tak wcale nie jest przynajmniej jesli chodzi o mnie bo akurat tak sie sklada ze hobbystycznie buduje motocykle tzn przerabiam org Harleye i potrzebuje nauczyc sie robic dobre fotki zeby ladnie wyeksponowac wszelkie wdzieki zeby motorek dobrze sie zaprezentowal

jak by ktos mial pytania co do przerobki lub budowy Harleya to serdecznie sluze rada i 10 letnim doswiadczeniem w tym temacie
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

Mój prawdziwy niemiecki szwagier co to bangla tylko po niemiecku i nosi bawarskie skórzane spodnie oraz głośno wypuszcza powietrze z żołądka po złocistym trunku kupuje i to mówię całkiem serio, używany sprzęt między innymi dla tego ponieważ uważa że już jest odpowiednio skonfigurowany przez poprzedniego właściciela. Na szczęście to canoniaż ostatnio chwalił się jakim 7D czy D7. I ma tu zapomniałem dodać punktacje osłonę w kształcie tulipana (+5 Pkt.) oraz grip (+5 Pkt.) w którym i tak ma jeden akumulator.
    Ja mam natomiast ustawione jak w reklamie wyświetlaczy sony xperia max saturacji max wyostrzenia i się okazuje że wszystkie kity zasługują na osłonę tulipanowe (będą się kręcić jak wiertła do ropy).
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Zawsze mnie fascynuje po co ludzie kupują dobrej klasy lustrzanki żeby walić foty w jpgach, pozbywając się podstawowej zalety lustrzanki czyli zapisu wysokiej jakości obrazu w formacie RAW bo nie mają czasu na obróbkę?
    Cytat Zamieszczone przez ars Zobacz posta
    Mam dokładnie identyczne przemyślenia.
    Cytat Zamieszczone przez Jacek z Nikonem też Zobacz posta
    Dokladnie tak samo chcialem skomentowac pierwszy post, da sie tu dawac plusy?
    Nie rozpędzajcie się tak.
    Cytat Zamieszczone przez radius_bo Zobacz posta
    Dla kogoś kto chce piękne zdjęcia od razu w JPG. Warto zrobić fotkę RAW + JPG, następnie proponuję obrobić pierwszy plik i porównać z drugim. Można też dojść do takiej perfekcji w ustawianiu parametrów aparatu, że JPG będą nas satysfakcjonować. W niektórych typach fotografii nie ma na to czasu niestety.

Robienie w JPG lustrem określiłbym raczej jako kupno ZX10R i jazdę do 50 km/h. Jak ktoś chce nic nie stoi na przeszkodzie. Jego kasa - jego wybór. Tylko po co ZX10R? Wystarczy ZX6R - i to z dużym naddatkiem, i też fajnie wygląda
    dwa akapity i dwa przeciwstawne tłumaczenia. To dla robienia w jpg nie mam kupowac lustra? A jak chcę robić sport na 500/4 i mieć dobre wysokie ISO to mam kompakt kupić?

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    Gdybys zajmowal sie reporterka np.mecze itp. gdzie nalezy w miare szybko wyslac zdjecie do gazety, moglbys powiedziec ze nie ma czasu na rawy. W innym przypadku nie rozumie takiego dzialania i wedlug mnie jest to tylko tlumaczenie wlasnej niewiedzy.
    Napiszę odwrotnie. Uważanie, że fotografowanie w RAW daje coś więcej ( w całkiem wielu przypadkach) jest nieznajomością tematu albo nie posiadaniem umiejętności konfigurowania aparatu. Czyli - wiele osób pracuje w RAW bo nie ma umiejętności, wiedzy itd.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Nie ma jednego dobrego ustawienia Picture Control.

Dlatego jest kilka profili od nikona (standard, naturalny, żywy, itp), aby w zależności od warunków dobrać sobie odpowiedni.
    Poza tym każdy ma swoje gusta i co innego uważa za dobre. Ja używam Żywy (Vivid) lub Standardowy ze zwiększoną ostrością ok 1-2, ale bardzo rzadko to wykorzystuję, bo 99% zdjęć robię w RAW.

Poza tym, ustawienie profilu, chyba jest mniej ważne niż poprawne ustawienie balansu bieli.
    To co uzyskuje się ustawieniami profilu może w większości później uzyskać ustawieniami kontrastu, jasności i nasycenia na komputerze i zajmuje to dosłownie chwilkę. Przy czym można to zrobić już na JPEGach.
    Źle dobranego balansu bieli na JPEGach już nie naprawisz, a automatyczny balans bieli słynie z tego, że dużo rzeczy może zakłócić jego działanie - jak na przykład trawa w kadrze (czy ogólnie dużo zieleni) .
    Dokładnie.

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    Kolego pamiętaj że:
    RAW to +10 punktów do prestiżu
    szkło bez zoomu następne +10 pkt.
    przesłona poniżej 2.8 kolejne +10 pkt.
    manualne szkło bez AF i jasnym światłem to pewnie ze 20 pkt.
    matryca FX +10
    tryb M +10
    tryb A +5
    tryb S +4
    Z kolei:
    JPG -10 z prestiżu
    kitowy obiektyw -10
    programy tematyczne -20
    tryb P -5
    Live View gdy nie robi się z pozycji żaby -20
    aparat w małej torebce a nie na szyi -5
    automatyczne ISO (używane poza zdjęciami lotniczymi i sportem halowym) -10
    Jak wyjdzie 50-60 to jesteś PROFI jak jak na minusie to kup se kompakta.
    A tak na poważnie to po jaką zarazę Nikon władował procesor EXPEED oraz wywalił kupę pieniędzy i poświecił czas swoich naukowców na stworzenie oprogramowania aparatu PICTURE CONTROL dla sowich modeli D300 i D700? Chyba nie po to aby walić same RAWy? Rawy nie potrzebują aż tak potężnych procesorów aby je przetwarzać (to oczywiście część prawdy bo i tak ingerują w rawy). Gdyby nikon chciał zrobić aparat tylko dla rawowców to by zrobił tak jak Sigma z modelami SD9, SD10 gdzie był tylko wyłącznie rawy (akurat u sigmy brało się to nie ze względów profesjonalistów ale ekonomi). A i tak sądzę że Nikon stworzył taki sprzęt właśnie dla pasjonatów fotografii - wszystkie analogi. Tam są najprawdziwsze „RAWy”.
    Ale korektorzy i poloniści na pewno policzą ile brakuje przecinków oraz ile jest błędów.
    z tego wynika, że ja mam +5 (-10 za jpg i + 10 za FX i + 5 za A)
    i też się nie liczy co mówię
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Mi wyszło +29.
    Fajna ankieta

A no jeszcze +10 za manualny ale tylko z tymi manualnymi jasnymi stałkami bez af i przy portrecie
    Czyli +39
    Wypas.

Policzyłem -10 za jpg ale czasem używam raw, jak wiem że mi się będzie chciało posiedzieć nad zdjęciami czyli jak mi na nich bardzo zależy.
    Ostatnio edytowane przez RAF7705 ; 26-04-2013 o 04:12
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Napisał 6868
    Gdybys zajmowal sie reporterka np.mecze itp. gdzie nalezy w miare szybko wyslac zdjecie do gazety, moglbys powiedziec ze nie ma czasu na rawy. W innym przypadku nie rozumie takiego dzialania i wedlug mnie jest to tylko tlumaczenie wlasnej niewiedzy.
    Napiszę odwrotnie. Uważanie, że fotografowanie w RAW daje coś więcej ( w całkiem wielu przypadkach) jest nieznajomością tematu albo nie posiadaniem umiejętności konfigurowania aparatu. Czyli - wiele osób pracuje w RAW bo nie ma umiejętności, wiedzy itd.
    Możesz mi napisać, w którym miejscu tak twierdze ?

Strona 5 z 23 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów