Close

Strona 3 z 23 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 225

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Zawsze mnie fascynuje po co ludzie kupują dobrej klasy lustrzanki żeby walić foty w jpgach, pozbywając się podstawowej zalety lustrzanki czyli zapisu wysokiej jakości obrazu w formacie RAW bo nie mają czasu na obróbkę?
    Dokladnie tak samo chcialem skomentowac pierwszy post, da sie tu dawac plusy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek z Nikonem też Zobacz posta
    Dokladnie tak samo chcialem skomentowac pierwszy post, da sie tu dawac plusy?
    No tak nie do końca, jest spora cześć profesji gdzie liczy się szybkość przekazu i tutaj właśnie odgrywa rolę lustrzanka, która robi bardzo dobrej jakości JPG od razu.

Również sporo użytkowników niekoniecznie chce i ma potrzebę poświęcać czas na obróbkę (gdzie również wiedza i kasa na soft potrzebna).

Oczywiście jest sens aby wykorzystywać zalety Lustrzanki+RAW ale nie można dyskwalifikować JPG!
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Smile

panowie jakies takie to rozumowanie jest widze dziwne u szanownych fotografow

czy jak ktos kupuje scigacza ktory zamyka 300 km/h to ma byc kierowca wyscigowym ???

wcale nie
    uzytkuje wedle wlasnych zamilowan i upodoban bez rozwijania 300km/h na drodze

powiem nawet wiecej przez swoje obecne 40 lat przeszedlem juz wiele zamilowan hobbystycznych naprawde wiele i bylem obecny na wielu forach w zaleznosci od trwajacego w danym czasie hobby

i wiedze ze panowie fotografowie to taki naprawde specyficzny gatunek nie chce tu nikogo urazic ale tak widze po roznych postach zawsze z reguly jest negacja i jakies nagatywne nastawienie do ludzi co kupuja inny sprzet lub chca kupic troche bardziej pro

naprawde nie wiem skad takie nastawienie do innych

jesli kogos urazilem to przepraszam
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

Nie miałem D300, ale użytkownicy tego body chcą raczej powiedzieć, że aby wyciągnąć ładną fotkę z tego aparatu trzeba robić w RAW.

Dla kogoś kto chce piękne zdjęcia od razu w JPG. Warto zrobić fotkę RAW + JPG, następnie proponuję obrobić pierwszy plik i porównać z drugim. Można też dojść do takiej perfekcji w ustawianiu parametrów aparatu, że JPG będą nas satysfakcjonować. W niektórych typach fotografii nie ma na to czasu niestety.

czy jak ktos kupuje scigacza ktory zamyka 300 km/h to ma byc kierowca wyscigowym ???

wcale nie
    uzytkuje wedle wlasnych zamilowan i upodoban bez rozwijania 300km/h na drodze
    Robienie w JPG lustrem określiłbym raczej jako kupno ZX10R i jazdę do 50 km/h. Jak ktoś chce nic nie stoi na przeszkodzie. Jego kasa - jego wybór. Tylko po co ZX10R? Wystarczy ZX6R - i to z dużym naddatkiem, i też fajnie wygląda
    D7000 | S 18-35 1.8 | N 60 2.8 G | M 48 AF-1 | N SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radius_bo Zobacz posta
    .............W niektórych typach fotografii nie ma na to czasu niestety....
    dokładnie ;

Ja sporą część zdjęć robię w jpeg właśnie z tego powodu (niestety).
    Nie zarobkuję na foto więc nie mam "ciśnienia" na RAW choć kiedy mogę robię je.

Pytanie do użytkowników D300 : jest dostępny jakiś gotowy profil pod przyzwoity jpeg ? Proszę o poradę bo chyba na parę chwil zaprzyjaźnię się z D300 i przydałoby się takie sprawdzone , akceptowalne ustawienie programowe.
    Jeżeli nie ma gotowego to może ktoś by zechciał doradzić co i jak podciągnąć/obniżyć aby było na surowo prawie ślicznie. Głównie chodzi o bujną przyrodę i groźnych tubylców w jej zakamarkach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    dokładnie ;

Pytanie do użytkowników D300 : jest dostępny jakiś gotowy profil pod przyzwoity jpeg ? Proszę o poradę bo chyba na parę chwil zaprzyjaźnię się z D300 i przydałoby się takie sprawdzone , akceptowalne ustawienie programowe.
    Jeżeli nie ma gotowego to może ktoś by zechciał doradzić co i jak podciągnąć/obniżyć aby było na surowo prawie ślicznie. Głównie chodzi o bujną przyrodę i groźnych tubylców w jej zakamarkach
    Dla mnie jest ślicznie jak zdjęcia bujnej przyrody i groźnych tubylców są czarno-białe więc doradzam nasycenie na zero.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    dokładnie ;

Gdybys zajmowal sie reporterka np.mecze itp. gdzie nalezy w miare szybko wyslac zdjecie do gazety, moglbys powiedziec ze nie ma czasu na rawy. W innym przypadku nie rozumie takiego dzialania i wedlug mnie jest to tylko tlumaczenie wlasnej niewiedzy.

Domyślnie

witam

u mnie widze ze poprzednik wgral dodatkowo prfile

dx2mode 1
    dx2mode 2
    dx2mode 3

czy moze jakis szanowny kolega by troche naswietlil te profile
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

Strzel parę fotek w każdym presecie jaki masz wgrany i po kłopocie, wybierzesz ten który pasuje.
    A do tych co Cię krytykują - ekhm.. Zadał konkretne pytanie - preset do jpg w D300 tak żeby robić "ładne" fotki "rodzinne". I co? Tylu speców od "true art" w RAWach i żaden nie wie hehe.. Specjaliści. To tak jak zapytać majstra czy ten gwóźdź nadaje się do powieszenia obrazka. A jaki gwóźdź? A jaki obrazek? A jakie podłoże? A po jakiej stronie świata? Panowie, luzik, nie każdy kto kupuje D300 ma czas i ochotę rzeźbić w RAWach i to jego sprawa..

Domyślnie

ludzie .... litości .... jak ktoś nie chce pomóc albo nie potrafi to niech lepiej nic nie pisze .... bo się kompromituje na maxa
    Moje pytanie dla wielu jest zapewne proste i banalne JAK BUDOWA CEPA ale dla mnie to w obecnej chwili niemały problem ; spokojnie jednak sobie z tym poradzę bez jakiejkolwiek pomocy ... bez obaw ...( to tylko kwestia czasu )
    Jak mniemam po to jest to forum żeby pytać o rózne duperele i otrzymywać od doświadczonych kolegów konkretne odpowiedzi ( a może się mylę ? ) bo przecież dla wielu ludzi którzy w tym "siedzą" rzetelna odpowiedź to żadem problem - to TYLKO i AŻ kwestia chęci .

Strona 3 z 23 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów