Close

Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 225

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andi74 Zobacz posta
    zartuje puszka opanowana dzieki poradnikowi Kena

co do pytan to troche by bylo ale zaraz mnie zlinczuja fachole ze smiem pytac

moze jednak zapytam w kontekscie poradnika Kena

1. ISO on preferuje ustawienie iso na maxa czy HI (6400) bo twierdzi ze jest ok na zdjeciach
    2.Generalnie jak czytam namawia do ustawien AUTO niby to juz zaawansowana elektronika a nie aparaty 20 letnie
    chodzi tu o ISO i WB

jakie sa wasze przemyslenia co do WB AUTO w tym aparacie

moj aparacik jak zdejme objetyw do na rancie jest lekko wytarty czy to od czestego zmieniania objektywow ??

chodzi mi o rant zaraz przed lustrem na dole on wylozony jest takim materialem czarnym
    Ken powinien zmodyfikować poradnik i napisać na samym początku dwa podstawowe punkty:
    1. Podczas robienia zdjęć jakimkolwiek aparatem należy używać oczu! Nie żeby patrzeć ale żeby widzieć!
    2. Zaraz po użyciu oczu należy koniecznie użyć głowy. Bez głowy nie da się skomponować kadru i dobrać właściwej ekspozycji.

Co do pytań:
    ad 1. ISO powinno używać się najniższe możliwe (w danych warunkach), pozwala to uzyskać maksymalną jakość rejestrowanego obrazu. Każde ISO wyższe od natywnego powoduje wzmocnienie CAŁEGO sygnału z przetwornika. Wzmacniany jest sygnał użyteczny jak i tło(szum). Czyli jeśli mamy mało światła i ISO pierdylion to stosunek sygnału do szumu jest MAŁY! I pojawiają się 'robaczki'. Zdażają się jednak sytuacje gdy ważniejsze jest zdjęcie (zrobienie go) niż robaczki pożerające jakość naszej fotki. Ostatecznie możesz skorzystać z furtki wypracowanej przez 'profesjonalistów' i zrobić konwersję takiej fotki do B&W.
    ad 2. AUTO (wszelkie) jest fajne bo odciąża fotografa. W typowych warunkach spisuje się typowo (nieźle). W warunkach problematycznych np. dziwne światło, duże kontrasty, szybko poruszające się obiekty - spisuje się gorzej. Często może się okazać, że ISO będzie za wysokie, albo czas za długi. Generalnie WB i AUTO ISO jest niezłe w tej puszce. Bywa jednak, że WB się gubi przy dziwnych źródłach światła - ach te ekologiczne źródła światła posiadające nieciągłe widmo emitowanego światła. AUTO ISO moim zdaniem zawsze trochę zawyża, ponieważ zawsze było odemnie 'mądrzejsze' wyeliminowałem je z gry.

Podsumowując:
    Od tego jest fotograf aby podjął decyzję czego chce. Czy chce aby jego zdjęcia były typowe czy kreatywne bo oczekiwał czegoś więcej i miał swoją wizję. Oczywiście są pewne sytuacje, które można sobie poszufladkować i ułożyć gotowe schematy działań. Jednak często trzeba zrobić od ułożonego schematu odstępstwo.
    D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty

Domyślnie

Ken zrobił to dawno temu, ale komu by się chciało czytać i zrozumieć co pisze...
    The more decades I do this, the more I realize everything in photography comes down to one word: vision.
    http://www.kenrockwell.com/tech/what-is-photography.htm
    oraz masa innych artykułów, nie będących testami sprzętu.

Większość mu głównie zarzuca, że nie opanował kolorów i balansu bieli.
    A on podkreśla bezustannie, że jego wizja to kolory podkręcone na maksa.
    I nie jest w tym sam - profil Vivid i Saturation+3 jest też na stronie Nikona przy artykułach o Picture Control i nie są to zdjęcia Kena
    Akurat wczoraj przeglądałem, bo robię rozpoznanie funkcji w D5100...
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Przyszły chińskie gumy j jebaja. Polecam jakość idealna, z naniesioną taśmą - papierem klejącym. Tylna pod kciuk wyraźnie z innego materiału bardziej czarna. Reszta jak oryginał. Kosztowały 109zł z przesyłką i 2 tygodnie szły.
    No to teraz aparat na pewno robi lepsze fotki
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    Ken nie upadł na głowę. To się odnosi do ustawienia Max ISO dla opcji Auto ISO, a to działa całkiem dobrze w większości Nikonów - jeśli się tego używa. Ja czasem używam bo wygodne, więc nie wiem czy to taki kontrowersyjny pogląd
    Jesli tak - to OK. Niestety kolega Andi74 nie zwraca uwagi na (istotne) niuanse, które zmieniają sens wypowiedzi, bo napisał jedynie to:
    Cytat Zamieszczone przez Andi74 Zobacz posta
    1. ISO on preferuje ustawienie iso na maxa czy HI (6400) bo twierdzi ze jest ok na zdjeciach
    Na pewnej wycieczce włączyłem sobie Auto-ISO, fakt, działa dobrze. Ale jednak tej opcji używam w wyjatkowych sytuacjach.

Andi74 - poucz się, poczytaj forum. To o co pytasz to nie sa tematy związane z tym konkretnym body, ale z pewnymi zasadami fotografowania.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Witam,
    od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem d300s.
    Niestety nigdzie nie znalazłem informacji jak włączyć elektroniczny horyzont w wizjerze aparatu. W ustawieniach osobistych jest tylko wzmianka ale w opcji tylko "--".
    Prośba o pomoc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz.tur Zobacz posta
    Witam,
    od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem d300s.
    Niestety nigdzie nie znalazłem informacji jak włączyć elektroniczny horyzont w wizjerze aparatu. W ustawieniach osobistych jest tylko wzmianka ale w opcji tylko "--".
    Prośba o pomoc.
    D300s nie ma elektronicznego horyzontu w wizjerze. Da się włączyć tylko w trybie LV.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sezrG Zobacz posta
    D300s nie ma elektronicznego horyzontu w wizjerze. Da się włączyć tylko w trybie LV.
    Dokładnie, może chodzi o siatkę pomocniczą?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

MstrG wiem co piszę. Chodzi mi dokładnie o horyzont. Mam taki folderek Nikona, w którym jest napisane dość wyraźnie o 2 opcjach ale może to błąd tłumaczenia na język polski to również w instrukcji nic o tym nie znalazłem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz.tur Zobacz posta
    MstrG wiem co piszę. Chodzi mi dokładnie o horyzont. Mam taki folderek Nikona, w którym jest napisane dość wyraźnie o 2 opcjach ale może to błąd tłumaczenia na język polski to również w instrukcji nic o tym nie znalazłem.
    Chodzi Ci o wirtualny horyzont, który jest zamiast linijki korekcji ekspozycji?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Nie wiem czy zamiast. W sumie nie jest mi on aż tak potrzebny ale chciałem wiedzieć i pobawić się.

Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów