Mekano! A nie rozsadniej jest dokupic sobie obiektyw do 5n i cieszyc sie dalej pstrykaniem? Masz dwa do wyboru tj. 18-55 i 16-50.
Szukaj
Mekano! A nie rozsadniej jest dokupic sobie obiektyw do 5n i cieszyc sie dalej pstrykaniem? Masz dwa do wyboru tj. 18-55 i 16-50.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Mekano, po cholerę Ci nowe body? Na sprzedaży 5n zbyt dużo stracisz, więc trzeba go zarżnąć na alerty i wtedy kupować nowe body. Teraz kup sobie pz i baw się. Strasznie się znów miewasz z tymi decyzjami i masz za dużo kasy do wydania bez sensu chyba...
.
owszem na pewno bylo by rozsadniej kupic sam obiektyw, ale kupujac sam obiektyw to sie po prostu nie oplaca
i patrzac wstecz, dzieki Bogu, ze zdecydowalam sie kupic zestaw z dwoma obiektywami bo roznica w cenie byla bardzo mala, wiec wyszlo mi na to, ze praktycznie jeden obiektyw dostalam prawie gratis.
i teraz tak dzisiejsze ceny obiektywow dla Nex-a: 16-50 - 330 € / a "Ogorek" - 280 €.
I teraz tak 3N + 16-50 chodzi w cenie 480 € a 5R z 16-50 no to tutaj trzeba troche dodac bo cena jest 600 €.
tutaj mi sie oplaca kupic zestaw 3N bo za 140 € mialabym drugiego Nex-a, tyle ze mi ten model troche nie odpowiada bo go okroili z video, takze sam obiektyw raczej odpada, a plus jest tego taki, ze nie zmienialabym obiektywow i na jednym mialabym 16mm + ew. ECU, no a na drugim zoom.
Narazie mam czym fotografowac, bo mam tez Nikona z obiektywami, (no ale duzy i ciezki, nie chce mi sie nosic)
no a Nex, bez zooma to wiadomo troche ogranicza, bo stalka nie mam duzego pola do popisu wiec tak czy inaczej, jestem zmuszona myslec o innym malym aparacie, no i jesli juz nie te Nexy (wolalabym jednak 5R) to moze Samsung nx1000 mozna miec go naprawde za fajna cene 280 €. jakos.
tu sa zdjecia z nx200 (bo nie moge znalezc tam z nx1000) ale jak kiedys gdzies ogladalam sa bardzo podobne:
http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples
http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples
i dla mnie one sa lepsze niz RX100, czy sie myle? (kompakt Sony, wiadomo)
eh, nie wiem..
nie chce sprzedawac Nex-anawet nie chce myslec o innym aparacie.. no ale, wybaczcie Nikona z 18-105 i z 70-300 VR, nie bede nosic... a potrzebny mi zoom.. a oddzielnie jak widac sie go nie oplaca.
E? :P
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Mecano,
Jeśli lubisz NEXy i masz już NEXa i jakiś obiektyw, a oprócz tego masz Nikona, to chyba nie ma wielkiego sensu pakować się w trzeci system, Samsunga NX. Samsungi NX nie są takie złe, ale to byłby kolejny system z kolejnymi obiektywami, a dostępność wszelakich akcesoriów do NXów jest gorsza. Poza tym, obiektyw 20-50, z którym NX1000 jest sprzedawany w zestawach, jest optycznie całkiem niezły i przyjemnie mały, ale mechanicznie jest taki sobie, i ma bardzo głośny mechanizm AF, który wyraźnie słychać na filmach - chyba, że w nowej wersji coś poprawili, w co raczej wątpię. Poza tym nie ma on stabilizacji OIS. Nie znam NEXów, poza opisami, ale tak na oko wydaje mi się, że nowy 16-50 jest całkiem atrakcyjną propozycją. Nie wiem, czy Power Zoom jest jego wielką wadą - w końcu wszystkie kompakty mają Power Zoom i ludzie z tym żyją. A może to być bardzo przydatne przy filmowaniu. Filmując Samsungami NX próbowałem płynnie zmieniać ogniskową pierścieniem - i osiągnąłem wszystko (skoki wielkości obrazu, drgania aparatu), tylko nie płynną zmianę ogniskowej.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
ze tak powiem podoba mi sie obrazek z nx1000/200 a filmowanie w Samsungu odpada, za slabe jest.
To o czym piszesz tu:- o tym samym napisalam pare postow wyzej w stosunku do 18-55 w Nexie, dlatego mam nadzieje, ze ta wade w 16-50 zdecydowanie poprawili dzieki wlasnie temu power zoom-owi, przez co obraz przy filmowaniu bylby plynniejszy, a to wazne.Filmując Samsungami NX próbowałem płynnie zmieniać ogniskową pierścieniem - i osiągnąłem wszystko (skoki wielkości obrazu, drgania aparatu), tylko nie płynną zmianę ogniskowej.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
No właśnie ja miałem poważne problemy z płynnym zoomowaniem podczas rejestracji filmu, za pomocą 16-50. W przypadku 18-55 robiłem to zdecydowanie lepiej/płynniej.
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Ten dziwny przycisk do zoomu w 16-50 w ogóle nie nadaje się do płynnego zoomu.
No ale przeciez jego stworzyli po to, pod filmowanie? Tak jak najnowszy 18-200 tez ma identyczny przycisk/wajche (specjalnie przystosowany do filmowania)
Czyli uwazacie, ze stary "ogorek" 18-55 filmuje plynniej?
Moje pytanie czy mozna w tym 16-50 zmienic recznie tez zoom, czy tylko za pomoca tego przycisku, bo juz nie pamietam.. jak to bylo?
i to:
to ja juz nic z tego nie rozumiem, myslalam ze 16-50 bedzie lepsze pod tym wzgledem przy filmowaniu.
Skontaktuj się z nami