Close

Strona 397 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2973473873953963973983994074474978971397 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 961 do 3 970 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazco Zobacz posta
    rozważam 5n.
    może ktoś z Was wrzucić gdzieś parę RAWów ?
    tak tylko żeby zobaczyć co można z nimi zrobić.
    Linki do wielu rawów są w tym wątku. Ponieważ zależy Tobie, wysil się i je znajdź.

Cytat Zamieszczone przez neck Zobacz posta
    Witam.
    Przymierzam się do zakupu Nex 5N, ale trochę w głowie mi miesza Nikon D5100 18-105VR. Jak to jest z obiektywami innych firmy do Sony Nex, działają jakieś z AF czy będę zdany tylko na MF? Jeżeli to drugie to czy z MF nie będę miał problemów przy fotografowaniu ruchliwego dziecka?
    Za przedmówcami - nie ma aparatu, którym fotografowanie czegoś ruchliwego przy małej głębi ostrości udawało się jakoś wyraźnie lepiej. Lustrzankami entry level jest może i trochę lepiej, profesjonalnymi lepiej. Dużo więcej zależy od techniki i rozumienia pewnych zjawisk technicznych, które wiążą się z robieniem zdjęć.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

A i ruch można różnie pokazać. Niby nie nexowe szkiełka ale szybkością nie słyną-

Zadaj sobie też pytanie czy lepiej zabrać mały aparat i może w końcu trafić w biegającego dzieciaka czy nie zabrać dużej lustrzanki z lenistwa i nie mieć okazji do zdjęć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Linki do wielu rawów są w tym wątku. Ponieważ zależy Tobie, wysil się i je znajdź.
    Dziękuję za świetną radę. Niestety przeszukiwanie tego wątku pod hasłami : RAW, ARW, DNG nie daje żadnych rezultatów.

Domyślnie

Dziękuję za świetną radę. Niestety przeszukiwanie tego wątku pod hasłami : RAW, ARW, DNG nie daje żadnych rezultatów.
    Pewnie - lepiej żeby zrobił to ktoś za Ciebie.
    http://forum.nikoniarze.pl/search.php?searchid=6974663

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

No cóż. Dziękuję za pomoc. Wyszukiwanie po haśle mediafire nie przyszło mi do głowy.
    Pytanie czemu silnik forum nie znajduje w wyszukiwarce hasła "raw". Mimo że w treści niektórych postów jest.

Domyślnie

No cóż. Dziękuję za pomoc. Wyszukiwanie po haśle mediafire nie przyszło mi do głowy.
    Pytanie czemu silnik forum nie znajduje w wyszukiwarce hasła "raw". Mimo że w treści niektórych postów jest.
    Niestety, nie ja pisałem silnik tego forum.

Ktoś wrzucał jeszcze rawy bodajże na dropboxa i/lub skydrive.

Domyślnie

Kurcze moja córka tak szybko nie biega jeszcze jak ten pies więc jest nadzieja
    Zakładając, że nie będę rozbudowywał systemu warto wg was dopłacić 450 zł do Nikona? Za tą kasę miałbym filtr polaryzacyjny, kartę, torbę i pewnie coś jeszcze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neck Zobacz posta
    Kurcze moja córka tak szybko nie biega jeszcze jak ten pies więc jest nadzieja
    Zakładając, że nie będę rozbudowywał systemu warto wg was dopłacić 450 zł do Nikona? Za tą kasę miałbym filtr polaryzacyjny, kartę, torbę i pewnie coś jeszcze.
    Nikt nie da Ci autorytatywnej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Nexy itp. sprzęty kupuje się dla ich gabarytu - obrazowanie matryc porównywanych aparatów jest identyczne, tania amatorska optyka jest porównywalna. To w czym jedne są lepsze od drugich dość powszechnie wiadomo, nie wiem czy warto jeszcze raz to wałkować.

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Dodam tylko coś od siebie, a propos szybkich dzieci...

Może szybkie to one są, tylko, że zazwyczaj uchwycenie biegnącego dziecka mało daje, a w swoim albumie rodzinnym chyba nigdzie nie mam takiego zdjęcia, żeby córcia gdzieś "latała".
    Moim zdaniem to taki stereotyp powtarzany bez sensu.

Zazwyczaj jednak robię jej zdjęcia jak się czymś zajmie, coś robi, bawi się na placu zabaw, buja na huśtawce (zobaczymy co będzie jak synek podrośnie) nie potrzebuję wtedy szkiełka z AF,
    bo często się zdaża, że aparat (nikon/sony) widzi coś bliżej, co go bardziej interesuje.

NEX ma tę zaletę, że ma jeszcze wyśmiewane wykrywanie twarzy, co czasem ratuje sytuację.

Wracając do tematu... w domu dziecko latać nie będzie, bo zdjęcie wyjdzie bez sensu (zazwyczaj) jak biega lub jest w ruchu, to i tak na zewnątrz, gdzie jest światła sporo.

Sam robiłem córce zdjęcia na huśtawce z zapiętym pentaconem 135/2.8... ciut wyższa przesłona, prefocusing (ręczny oczywiście) i czekamy jak będzie w zakresie ostrości.
    Przy dobrym podejściu celność na zadowalającym poziomie. W nikonie (D90) korzystałem z blokady AF (przycisk do połowy) i cyk kiedy chciałem.

Musisz się dobrze zastanowić, czego potrzebujesz i jak będziesz tego wykorzystywał. To temat rzeka, ale do ogarnięcia myślowo.
    Z tym jest jak z wątkami w forum D90, czy D5xxx zawsze polecaja ergonomię i body z silnikiem.
    To też nie jest reportaż w kościele, gdzie widzisz się z parą przez 90 minut, jest ciemnawo i nie ma powtórek....
    tutaj na pewno normalne body z normalnym AF'em

EDIT.
    Wiem, że trochę haotycznie napisane, ale właśnie jestem po nieprzespanej nocy... Młody dzisiaj strajkował ze spaniem.
    Jak coś, to pytaj, postaram się odpowiedzieć może bardziej sensownie.
    Ostatnio edytowane przez matys ; 25-03-2013 o 16:46
    .

Domyślnie

Skoro mogę pytać to jeszcze kilka pytań do posiadaczy Nex 5N
    1. Używacie ostrzenia poprzez dotyk ekranu czy to tylko marketingowy bajer?
    2. Czy do tych szkieł, które wcześniej były wymieniane (Sigma, Tamron itp) trzeba dokupić ten drogi adapter żeby działał AF?
    3. Czy filmy zrzucane na kompa trzeba jeszcze dodatkowo konwertować na inny format, żeby oglądać je na dvd?
    4. Ta lampka dołączana do zestawu przyda się do czegoś czy nie jest nic warta?

Strona 397 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2973473873953963973983994074474978971397 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów