Close

Strona 897 z 2397 PierwszyPierwszy ... 39779784788789589689789889990794799713971897 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 961 do 8 970 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

wiele szkiełek tych które dobrze sprawują się z AF manualnie to porażki. Np Nikon 50mm 1.8AF-D
    Przez pewien czas mi to nie przeszkadzało ale zaczęło i myślę nad zakupem 50tkę sony-e. Dlaczego? dlatego że ten ów nikkor ma tak mały zakres pierścienia ostrości że to głowa mała. Delikatne przesunięcie choćby o 1/3mm i już jest ostrość o parę cm poszła w czambuł... Dlatego swoją 50tkę daję tylko do Nikona gdzie sprawuje się idealnie, chwilowo jako 50tki używam na nexie Micro-Nikkora 55/3,5 który zakresem pierścienia ostrości 50tkę AF-D zjada w cuglach na przystawkę.

Biorąc wszelakie takie obiektywy AF przez pierścień do Nexa trzeba niestety to brać pod uwagę bo można się zachlastać...

Domyślnie

Grzesiek, porównujesz obiektywy AF z MF pod kątem pracy pierścienia ostrości, to nic dziwnego, że wygrywają MF. Jeżeli chodzi o AF Nikkory, z tych co miałem jedynie 105/2 DC oferował kulturę pracy porównywalną z MF, możliwe, że wszystkie szkła o podobnej konstrukcji tak mają. Obecnie tylko jeden obiektyw do lustrzanek mam z AF.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

wiem wiem... ale wdhiz pytał też o AFy więc napisałem co moja skromna osóbka przeżyła z takowymi podłączonymi do Nexa

Ale ogólnie przekonałem się do AFów z SonyE i dlatego pytałem też o tą Sigmę 60mm ale nie dostałem odpowiedzi...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    wiem wiem... ale wdhiz pytał też o AFy więc napisałem co moja skromna osóbka przeżyła z takowymi podłączonymi do Nexa

Ale ogólnie przekonałem się do AFów z SonyE i dlatego pytałem też o tą Sigmę 60mm ale nie dostałem odpowiedzi...
    Prosiliśmy o porównanie efektów obróbki RAW z NEXa na ACR vs C1 i też sie nie doczekaliśmy...
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Ostra.
    W miarę szybki AF, z N5N i A7 celnie.
    MFD przy tej jasności mogłaby być mniejsza (jest 50cm).
    Ostra.
    Pierścień ustawiania ostrości jest szeroki, więc nie przeszkadza, że gładki - za to bardzo łatwo się brudzi, widać ślady palców itd.. Dobra tego strona - łatwo się również czyści.
    Ostra.
    Lekka.
    Praca pod światło mogłaby być lepsza, czasem daje radę, a czasem mocno traci kontrast (jest osłona p/s w zestawie).
    Grzechocze niepodłączona/przy wyłączonym aparacie, jak wszystkie Sigmy E.
    Ostra.
    Za tę cenę wg mnie świetny obiektyw i fajna portretówka na APS-C.
    Wspominałem, że ostra?

http://www.bez-lustra.pl/sample/sigm...0sample-26.jpg
    Ostatnio edytowane przez Michel71 ; 24-01-2014 o 12:27

Domyślnie

a ja wole moją e50-sione!

Domyślnie

Tym bardziej że cenowo już nie ma takiej dysproporcji, nowa e50 pod 900zł, a s60/2.8 za ok 700zł. To już nie ta seria po 400zł

Ciekawi mnie jak się sprawuje nexowy kontrastowy AF przy makrówkach z AF. Ma ktoś e30/3.5? Ogólnie ceny tego obiektywu też wyglądają coraz przyjaźniej, wolałbym co prawda coś dłuższego ale jak na takiego malucha to chyba nie najgorzej... W zasadzie to 30mm na nexie to prawie odpowiednik standardowych makrówek 50mm na FF...

Domyślnie

wyrwiflak, skoro tak sprawiasz sprawę...

W takim razie dziękuję za wszelkie informacje udzielone w tym wątku. Więcej już nie będę zadawał swoich głupich pytań i ogólnie zaśmiecał wątku.

Dobranoc.

Domyślnie

Jak koncert życzeń, to ja też. Gdzie moje naleśniki? E27/2 i E13/4. Jak nie będzie to się obrażę na Sony.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Forum to społeczność, raz Ty pomagasz, raz ktoś, to nie działa w jedną stronę...
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Strona 897 z 2397 PierwszyPierwszy ... 39779784788789589689789889990794799713971897 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów