Kopia przyrostowa/różnicowa?
Szukaj
Kopia przyrostowa/różnicowa?
d70s + N18-70 + N55-200
Ale RAID nie załatwia sprawy. Bo masz od razu te same zmiany na drugim dysku, więc tak samo skasowane dane.
Kto powiedział, że kopia zapasowa to jakiś jeden plik, a tym bardziej, że nie można wyciągnąć poszczególnych danych? Przeczytaj jeszcze raz co napisałem w poprzednim poście.
Kopia w przypadku Time Machine wygląda tak, że masz normalną kopię oryginalnej struktury danych, każdy plik osobno. Dodatkowo każda zmiana pliku, to oddzielna kopia tylko tego pliku w katalogu z datą. Dodatkowo jest jeden katalog, który ma jakby tylko linki do ostatniej wersji każdego z plików. Jak plik usuwasz, to ginie link z tego dnia, ale dane i kopia pliku pozostają. Nigdy zatem nic nie jest usuwane z dysku archiwalnego (dopóki nie zabraknie miejsca). Odzyskiwanie odbywa się poprzez skopiowanie wybranego pliku, lub poprzez interfejs ułatwiający znalezienie dokładnego stanu z konkretnego dnia.
Robota przy tym żadna, bo wszystko dzieje się za naszymi plecami w tle. Coś pięknego. Nie robisz dosłownie *nic*, a masz dostęp do dowolnych pojedynczych plików z dowolnego dnia. Rewelacyjny sposób zabezpieczenia danych. W dodatku nic nie jest kompresowane, czyli mamy wielką łatwość odzyskania danych w przypadkach ekstremalnych awarii.
Jeżeli jest aplikacja na Windows, która to umożliwia, to bardzo polecam jej poszukanie. Może fraza typu "time machine on Windows" coś znajdzie.![]()
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 11-03-2013 o 01:56
Przeciez napisalemAle RAID nie załatwia sprawy. Bo masz od razu te same zmiany na drugim dysku, więc tak samo skasowane dane.to jeden z bledow w mysleniu dotyczacy RAID 1.
To akurat nie do konca pozytywne, biorac pod uwage, ze w backupach leza wszystkei skasowane z glownego systemu pliki, wiec backupy beda zajmowaly coraz wiecej miejsca :PW dodatku nic nie jest kompresowane, czyli mamy wielką łatwość odzyskania danych w przypadkach ekstremalnych awarii.
Ciagle, polecam wyprobowac narzedzie do kopii zapasowaych wbudowane w Windowsa. W wiekszosci przypadkow powinno starczyc, w innych mozna kupic oprogramowanie ktore da nam inne mozliwosci jakich nam potrzeba.. Nie znam konkretnie nazw, ale wiem, ze troche rozwiazan jest.
d70s + N18-70 + N55-200
No jak ktoś bardzo chce to nic chyba nie stoi na przeszkodzie by robić archiwum na partycji kompresowanej w locie, choćby montowanej przy użyciu TrueCrypt - może być dodatkowo zaszyfrowana nawet. W sumie niby ma to być tylko awaryjne archiwum, więc awaryjność tego dysku raczej nie powinna być powiązana z oryginalnym nośnikiem roboczym. Dodatkowo, pracuje on o wiele rzadziej, więc nie jest tak narażony na różne problemy. Kompresja danych to jakby oddzielny problem. Ale rzeczywiście warto pamiętać o takiej opcji.
Ja tylko przestrzegałbym przed używaniem programów, które zapisują dane w tylko sobie znanym formacie i nie są dostępne na różne platformy, czy jako OpenSource. Nigdy nie wiadomo kiedy się skończy ich wsparcie, a w przypadku przejścia np. z Win XP na Win 8, możemy nagle zostać z nieużywalnymi danymi. Tak bywa z programami dołączanymi do dysków twardych. Unikałbym osobiście.
W ofercie firmy adata są dyski ssd wraz z programem do klonowania dysku systemowego (nie trzeba od nowa instalować systemu)
A także do sporządzania kopi zapasowej.
Mam taki dysk i jak na razie jestem zadowolony.
3 lata gwarancji.
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
Ostatnio edytowane przez Mekano ; 11-03-2013 o 02:37
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Co myślićie o tym dysku http://www.euro.com.pl/dyski-wewnetr...0kw.bhtml#opis niby ma 5 lat gwarancji
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 11-03-2013 o 14:50
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
SyncToy. Program Microsoftu. 3 rodzaje kopii, pracuje u mnie ze 2 lata. Wadą jest to ze musisz go ręcznie odpalić i dać komendę "zrób kopie" pewnie można wsadzić go w harmonogram zadań Windows, ja się przyzwyczaiłem ze ręcznie uruchamiam. Mam na archiwum 2 x 2Tb i tym softem robie kopię. Kopia jest "otwarta" wersją - czyli tak jak było na dysku tak jest w kopii.
SGSII + Tapatalk
D700,D700, 14,16,35,35,50,55,85,70-200 2xSB900 4xYN460II, YN568
Na Amazonie w UK można bez problemu:
http://www.amazon.co.uk/Samsung-256G...3131627&sr=8-1
Skontaktuj się z nami