Close

Strona 180 z 338 PierwszyPierwszy ... 80130170178179180181182190230280 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 791 do 1 800 z 3379

Domyślnie

Kopia przyrostowa/różnicowa?
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez juggler Zobacz posta
    Bo już kilka razy skasowałem sobie nefy z jakiegoś zlecenia bo myślałem ze już temat załatwiony, a później okazywało się że się jednak się myliłem i w tedy z pomocą przychodziła mi kopia z drugiego dysku. Kopiowanie z karty to jedno, ale jest jeszcze gotowy materiał którego wolał bym nie stracić.
    Ale RAID nie załatwia sprawy. Bo masz od razu te same zmiany na drugim dysku, więc tak samo skasowane dane.
    Kto powiedział, że kopia zapasowa to jakiś jeden plik, a tym bardziej, że nie można wyciągnąć poszczególnych danych? Przeczytaj jeszcze raz co napisałem w poprzednim poście.
    Kopia w przypadku Time Machine wygląda tak, że masz normalną kopię oryginalnej struktury danych, każdy plik osobno. Dodatkowo każda zmiana pliku, to oddzielna kopia tylko tego pliku w katalogu z datą. Dodatkowo jest jeden katalog, który ma jakby tylko linki do ostatniej wersji każdego z plików. Jak plik usuwasz, to ginie link z tego dnia, ale dane i kopia pliku pozostają. Nigdy zatem nic nie jest usuwane z dysku archiwalnego (dopóki nie zabraknie miejsca). Odzyskiwanie odbywa się poprzez skopiowanie wybranego pliku, lub poprzez interfejs ułatwiający znalezienie dokładnego stanu z konkretnego dnia.
    Robota przy tym żadna, bo wszystko dzieje się za naszymi plecami w tle. Coś pięknego. Nie robisz dosłownie *nic*, a masz dostęp do dowolnych pojedynczych plików z dowolnego dnia. Rewelacyjny sposób zabezpieczenia danych. W dodatku nic nie jest kompresowane, czyli mamy wielką łatwość odzyskania danych w przypadkach ekstremalnych awarii.
    Jeżeli jest aplikacja na Windows, która to umożliwia, to bardzo polecam jej poszukanie. Może fraza typu "time machine on Windows" coś znajdzie.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 11-03-2013 o 01:56

Domyślnie

Ale RAID nie załatwia sprawy. Bo masz od razu te same zmiany na drugim dysku, więc tak samo skasowane dane.
    Przeciez napisalem to jeden z bledow w mysleniu dotyczacy RAID 1.

W dodatku nic nie jest kompresowane, czyli mamy wielką łatwość odzyskania danych w przypadkach ekstremalnych awarii.
    To akurat nie do konca pozytywne, biorac pod uwage, ze w backupach leza wszystkei skasowane z glownego systemu pliki, wiec backupy beda zajmowaly coraz wiecej miejsca :P

Ciagle, polecam wyprobowac narzedzie do kopii zapasowaych wbudowane w Windowsa. W wiekszosci przypadkow powinno starczyc, w innych mozna kupic oprogramowanie ktore da nam inne mozliwosci jakich nam potrzeba.. Nie znam konkretnie nazw, ale wiem, ze troche rozwiazan jest.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    To akurat nie do konca pozytywne, biorac pod uwage, ze w backupach leza wszystkei skasowane z glownego systemu pliki, wiec backupy beda zajmowaly coraz wiecej miejsca :P
    No jak ktoś bardzo chce to nic chyba nie stoi na przeszkodzie by robić archiwum na partycji kompresowanej w locie, choćby montowanej przy użyciu TrueCrypt - może być dodatkowo zaszyfrowana nawet. W sumie niby ma to być tylko awaryjne archiwum, więc awaryjność tego dysku raczej nie powinna być powiązana z oryginalnym nośnikiem roboczym. Dodatkowo, pracuje on o wiele rzadziej, więc nie jest tak narażony na różne problemy. Kompresja danych to jakby oddzielny problem. Ale rzeczywiście warto pamiętać o takiej opcji.

Ja tylko przestrzegałbym przed używaniem programów, które zapisują dane w tylko sobie znanym formacie i nie są dostępne na różne platformy, czy jako OpenSource. Nigdy nie wiadomo kiedy się skończy ich wsparcie, a w przypadku przejścia np. z Win XP na Win 8, możemy nagle zostać z nieużywalnymi danymi. Tak bywa z programami dołączanymi do dysków twardych. Unikałbym osobiście.

Domyślnie

W ofercie firmy adata są dyski ssd wraz z programem do klonowania dysku systemowego (nie trzeba od nowa instalować systemu)
    A także do sporządzania kopi zapasowej.
    Mam taki dysk i jak na razie jestem zadowolony.
    3 lata gwarancji.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Tak bywa z programami dołączanymi do dysków twardych. Unikałbym osobiście.
    Mowisz miedzy innymi o Norton Ghost? Bo ten jest dodawany do dysku Samsunga..

To co jest dobre do np. klonowania dysku (czy robienia kopii) ? Ja znam, uzywam CloneZilla, ale moze cos jest rowniez dobrego?
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 11-03-2013 o 02:37
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Co myślićie o tym dysku http://www.euro.com.pl/dyski-wewnetr...0kw.bhtml#opis niby ma 5 lat gwarancji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez juggler Zobacz posta
    Co myślićie o tym dysku http://www.euro.com.pl/dyski-wewnetr...0kw.bhtml#opis niby ma 5 lat gwarancji
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 11-03-2013 o 14:50
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    Mowisz miedzy innymi o Norton Ghost? Bo ten jest dodawany do dysku Samsunga..

To co jest dobre do np. klonowania dysku (czy robienia kopii) ? Ja znam, uzywam CloneZilla, ale moze cos jest rowniez dobrego?
    SyncToy. Program Microsoftu. 3 rodzaje kopii, pracuje u mnie ze 2 lata. Wadą jest to ze musisz go ręcznie odpalić i dać komendę "zrób kopie" pewnie można wsadzić go w harmonogram zadań Windows, ja się przyzwyczaiłem ze ręcznie uruchamiam. Mam na archiwum 2 x 2Tb i tym softem robie kopię. Kopia jest "otwarta" wersją - czyli tak jak było na dysku tak jest w kopii.

SGSII + Tapatalk
    D700,D700, 14,16,35,35,50,55,85,70-200 2xSB900 4xYN460II, YN568

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zserty Zobacz posta
    Przeciwnie Stig, zarówno Twoja wypowiedź jaki i Kurtza i Johan aoraz pozostałych wiele mi dała.
    Reszta się dobrze ubawiła. Dajmy temu spokój.
    Pytam bo temat mnie ciekawi a sprzeczne opinie trzeba weryfikować.

Drugie pytanie.
    Można gdzieś jeszcze kupić nowe 830 256Gb?
    Na Amazonie w UK można bez problemu:

http://www.amazon.co.uk/Samsung-256G...3131627&sr=8-1

Strona 180 z 338 PierwszyPierwszy ... 80130170178179180181182190230280 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów