Close

Strona 80 z 338 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290130180 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 3379

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    GoodRam jest wszedzie. Nie widzisz go, ale ich kosci wkladaja do wszystkiego :P
    To chyba nie do konca tak......raczej good ram dostaje takie same kosci jak inne pamieci, tyle, ze w innych placi sie za marke i przetestowanie.

Domyślnie

A ja już mam dość tego całego kręcenia z dyskami.
    Przenoszenie tego i owego na inną partycję itp. doprowadza mnie do szału.
    Nie zawsze się nawet da - dla przykładu Google Chrome nie ma w opcjach możliwości przeniesienia folderu plików tymczasowych gdzie indziej.

Mam 80 GB Intela i zaczyna się już robić mało miejsca (używam go tylko pod windowsa 7 i programy) i nie wiem, czy jak przyjdzie czas to czy decydować się jeszcze raz na SSD, czy nie kupić jakiegoś dobrego talerzowca (momentusa czy coś takiego).

Pytanie do was - czy ktoś już "zajechał" swój dysk SSD?
    Czym się to objawia?
    Wiem, że taki dysk ma ileś tam cykli zapisu, ale ile mniej więcej i jak to się rozkłada na normalne użytkowanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    A ja już mam dość tego całego kręcenia z dyskami.
    Przenoszenie tego i owego na inną partycję itp. doprowadza mnie do szału.
    Nie zawsze się nawet da - dla przykładu Google Chrome nie ma w opcjach możliwości przeniesienia folderu plików tymczasowych gdzie indziej.

Mam 80 GB Intela i zaczyna się już robić mało miejsca (używam go tylko pod windowsa 7 i programy) i nie wiem, czy jak przyjdzie czas to czy decydować się jeszcze raz na SSD, czy nie kupić jakiegoś dobrego talerzowca (momentusa czy coś takiego).
    Eee tam opowiadasz. Chrome siedzi na D i nic nie trzyma na SSD. Grunt to dobra instalacja wstępna: http://forum.nikoniarze.pl/showpost....&postcount=600

Domyślnie

@mini21
    Objawy:
    - gubia sie pliki
    - wyskakuja BSOD podczas ladowania systemu
    - BIOS nie rozpoznaje dysku

Generalnie, przy normalnym uzytkowaniu nie jest tak latwo uszkodzic dysk SSD o ile nie ma wady fabrycznej ( vide OCZ vertex 2 SF controller ). 80 GB to po prostu malo, moze czas kupic 120GB badz 250 GB, a tamta 80 GB przeznaczyc na przyspieszenie HDD? ^^
    Zadne moementusy, czy raptory, nawet polaczone w kosmiczny RAID nie dadza takiej wygody jak dobry dysk SSD. Beda za to odpowiednio glosniejsze.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

A jak moja plyta nie obsluguje 6/Gbps tylko 3/Gbps, to chyba nie ma sensu kupowac "tira" by nim pojechac do sklepu?
    a i tak bedzie lepiej system chodzil pod SSD?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Pytanie do was - czy ktoś już "zajechał" swój dysk SSD?
    .
    Z moim nowym uszkodzonym dyskiem bylem u znajomego sprawdzic, czy problem wystempuje tylko na moim kompie, on ma identycznego Vertexa 2 jak ja, tyle, ze w laptopie, podpielismy go pod stacjonarnego i OCZ tools pokazal wszystko o tym dysku, wykryl ok 2,5k wlaczen i uzycie ok 4k godzin, po dwoch latach uzytkowania, producent gwarantuje 2000000 godzin uzytkowania

Domyślnie

Nie chodzi o maksymalne transfery, tylko o to ile dysk potrzebuje na pobranie jednego sektora. W przypadku dyskow talezowych, mamy mechaniczna glowice, ktora musi sie przesunac nad odpowiedni track, zeby odczytac z niego jakis sector, musi poczekac az wygasna drgania samej glowicy, etc, etc. To sklada sie na to, ze przy odczytach wielu plikow naraz ( tak jak to wyglada w dzisiejszych systemach - rozne aplikacje potrzebuja dostepu do roznych plikow w tym samym momencie ) predkosc takiego dysku jest bardzo bardzo mizerna i tutaj najbardziej blyszcza dyski SSD. Bardzo duza ilosc IOPS pozwala na pobieranie wielu malych czesci plikow z losowych lokalizacji na dysku w bardzo krotkim czasie. Talezowce nie maja szans na taka prace.
    Trzeba popatrzec na parametry losowego odczytu/zapisu dyskow talezowych vs SSD zeby zrozumiec jak diametralna jest to roznica. Zapis sekwnecyjny duzych ilosci danych jest oczywiscie tez wazny, ale przy innych zastosowaniach. Zapis/ Odczyt losowy, jest najwazniejszym parametrem, ktorego SATA 3Gbps nie limituje ( zazwyczaj :P ).
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Pytam, bo prawdopodobnie uległ uszkodzeniu mój dysk Intela.
    Objawy są takie, że wszystko otwiera się baaaardzo powoli, nawet z kilkuminutowym opóźnieniem.
    Samo otwarcie Mojego komputera zajmuje ok. 3 minuty.
    Spróbuję uruchomić go jeszcze w trybie awaryjnym, bo może jakiś program powoduje takie problemy, ale wątpię, bo wczoraj wszystko było jeszcze ok.

Domyślnie

Zapis/ Odczyt losowy, jest najwazniejszym parametrem, ktorego SATA 3Gbps nie limituje ( zazwyczaj :P )
    To czyli tak, wzielabym pod uwage dyski 120 GB, najlepiej do 120 euro, wiec Intel odpada bo to 180 e.

Jest:

1. Corsair Force Series 3 F120 SSD 120GB SATA3
    Read Performance 550 MB/s
    Write Performance 510 MB/s
    Max Random Write 85,000 IOPS

2. Crucial M4 128GB SSD SATA3 (najbardziej popularny i kupowany)
    Sustained Sequential Read Up to 500 MB/s (6Gb/s)
    Sustained Sequential Write Up to 175 MB/s (6Gb/s)
    Random 4k Read: 40,000 IOPS
    Random 4k Write: 35,000 IOPS

(ten nie ma dodatkowych akcesorii, kable itp.).

3. SanDisk Extreme 120GB SSD SATA3 (malo kupowany)
    odczyt (do) 550 MB/s
    zapis secuencial (do) 510 MB/s
    odczyt losowy (do) 23K IOPS
    zapis losowy (do) 83K IOPS

4. Samsung 830 SSD Series 128GB SATA3 Notebook Kit
    odczyt: 520MB/s
    zapis: 320MB/s
    odczyt losowy: 75K IOPS
    zapis losowy: 30K IOPS

wiec ktory byscie polecili z tych? A moze jakis jeszcze inny, ktorego tutaj nie wymienilam?
    Jest jeszcze Samsung 830 SSD Series 128GB SATA3, ale on jest po 160 euro, wiec odpada i nie wiem czym sie rozni od tego ostatniego, powyzej?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Tego z lepszą gwarancją i serwisem.

Poza tym co Wy instalujecie, że 80Gb Wam za mało?
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 10-06-2012 o 18:53
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Strona 80 z 338 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290130180 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów