Szukaj
Nikon http://greg77.com/
A ja już mam dość tego całego kręcenia z dyskami.
Przenoszenie tego i owego na inną partycję itp. doprowadza mnie do szału.
Nie zawsze się nawet da - dla przykładu Google Chrome nie ma w opcjach możliwości przeniesienia folderu plików tymczasowych gdzie indziej.
Mam 80 GB Intela i zaczyna się już robić mało miejsca (używam go tylko pod windowsa 7 i programy) i nie wiem, czy jak przyjdzie czas to czy decydować się jeszcze raz na SSD, czy nie kupić jakiegoś dobrego talerzowca (momentusa czy coś takiego).
Pytanie do was - czy ktoś już "zajechał" swój dysk SSD?
Czym się to objawia?
Wiem, że taki dysk ma ileś tam cykli zapisu, ale ile mniej więcej i jak to się rozkłada na normalne użytkowanie.
Eee tam opowiadasz. Chrome siedzi na D i nic nie trzyma na SSD. Grunt to dobra instalacja wstępna: http://forum.nikoniarze.pl/showpost....&postcount=600
@mini21
Objawy:
- gubia sie pliki
- wyskakuja BSOD podczas ladowania systemu
- BIOS nie rozpoznaje dysku
Generalnie, przy normalnym uzytkowaniu nie jest tak latwo uszkodzic dysk SSD o ile nie ma wady fabrycznej ( vide OCZ vertex 2 SF controller ). 80 GB to po prostu malo, moze czas kupic 120GB badz 250 GB, a tamta 80 GB przeznaczyc na przyspieszenie HDD? ^^
Zadne moementusy, czy raptory, nawet polaczone w kosmiczny RAID nie dadza takiej wygody jak dobry dysk SSD. Beda za to odpowiednio glosniejsze.
d70s + N18-70 + N55-200
A jak moja plyta nie obsluguje 6/Gbps tylko 3/Gbps, to chyba nie ma sensu kupowac "tira" by nim pojechac do sklepu?
a i tak bedzie lepiej system chodzil pod SSD?![]()
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Z moim nowym uszkodzonym dyskiem bylem u znajomego sprawdzic, czy problem wystempuje tylko na moim kompie, on ma identycznego Vertexa 2 jak ja, tyle, ze w laptopie, podpielismy go pod stacjonarnego i OCZ tools pokazal wszystko o tym dysku, wykryl ok 2,5k wlaczen i uzycie ok 4k godzin, po dwoch latach uzytkowania, producent gwarantuje 2000000 godzin uzytkowania![]()
Nikon http://greg77.com/
Nie chodzi o maksymalne transfery, tylko o to ile dysk potrzebuje na pobranie jednego sektora. W przypadku dyskow talezowych, mamy mechaniczna glowice, ktora musi sie przesunac nad odpowiedni track, zeby odczytac z niego jakis sector, musi poczekac az wygasna drgania samej glowicy, etc, etc. To sklada sie na to, ze przy odczytach wielu plikow naraz ( tak jak to wyglada w dzisiejszych systemach - rozne aplikacje potrzebuja dostepu do roznych plikow w tym samym momencie ) predkosc takiego dysku jest bardzo bardzo mizerna i tutaj najbardziej blyszcza dyski SSD. Bardzo duza ilosc IOPS pozwala na pobieranie wielu malych czesci plikow z losowych lokalizacji na dysku w bardzo krotkim czasie. Talezowce nie maja szans na taka prace.
Trzeba popatrzec na parametry losowego odczytu/zapisu dyskow talezowych vs SSD zeby zrozumiec jak diametralna jest to roznica. Zapis sekwnecyjny duzych ilosci danych jest oczywiscie tez wazny, ale przy innych zastosowaniach. Zapis/ Odczyt losowy, jest najwazniejszym parametrem, ktorego SATA 3Gbps nie limituje ( zazwyczaj :P ).
d70s + N18-70 + N55-200
Pytam, bo prawdopodobnie uległ uszkodzeniu mój dysk Intela.
Objawy są takie, że wszystko otwiera się baaaardzo powoli, nawet z kilkuminutowym opóźnieniem.
Samo otwarcie Mojego komputera zajmuje ok. 3 minuty.
Spróbuję uruchomić go jeszcze w trybie awaryjnym, bo może jakiś program powoduje takie problemy, ale wątpię, bo wczoraj wszystko było jeszcze ok.
To czyli tak, wzielabym pod uwage dyski 120 GB, najlepiej do 120 euro, wiec Intel odpada bo to 180 e.Zapis/ Odczyt losowy, jest najwazniejszym parametrem, ktorego SATA 3Gbps nie limituje ( zazwyczaj :P )
Jest:
1. Corsair Force Series 3 F120 SSD 120GB SATA3
Read Performance 550 MB/s
Write Performance 510 MB/s
Max Random Write 85,000 IOPS
2. Crucial M4 128GB SSD SATA3 (najbardziej popularny i kupowany)
Sustained Sequential Read Up to 500 MB/s (6Gb/s)
Sustained Sequential Write Up to 175 MB/s (6Gb/s)
Random 4k Read: 40,000 IOPS
Random 4k Write: 35,000 IOPS
(ten nie ma dodatkowych akcesorii, kable itp.).
3. SanDisk Extreme 120GB SSD SATA3 (malo kupowany)
odczyt (do) 550 MB/s
zapis secuencial (do) 510 MB/s
odczyt losowy (do) 23K IOPS
zapis losowy (do) 83K IOPS
4. Samsung 830 SSD Series 128GB SATA3 Notebook Kit
odczyt: 520MB/s
zapis: 320MB/s
odczyt losowy: 75K IOPS
zapis losowy: 30K IOPS
wiec ktory byscie polecili z tych? A moze jakis jeszcze inny, ktorego tutaj nie wymienilam?
Jest jeszcze Samsung 830 SSD Series 128GB SATA3, ale on jest po 160 euro, wiec odpada i nie wiem czym sie rozni od tego ostatniego, powyzej?
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Tego z lepszą gwarancją i serwisem.
Poza tym co Wy instalujecie, że 80Gb Wam za mało?
Ostatnio edytowane przez nowart ; 10-06-2012 o 18:53
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Skontaktuj się z nami