Close

Strona 57 z 78 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 777
    Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    1. Serwis ma globalną bazę napraw (tak jak ponoć i numerów seryjnych).
    Serwis ma bazę napraw, ale nie wiem na ile jest ona globalna, tzn. czy np. w PL mają informacje o naprawach puszki w innych serwisach, podejrzewam jednak, że baza jest całościowa dla wszystkich serwisów.

Jeżeli puszka wchodzi do serwisu to rejestrowany jest numer zlecenia, do którego przypisane są dane klienta i nr seryjny aparatu.
    Jeśli więc baza jest globalna, to bez problemu można sprawdzić kiedy dana puszka była ostatnio w serwisie. Porównując daty można wywnioskować, czy dana naprawa była "autoryzowana" czy nie.

Twoja puszka była/jest na gwarancji, nie dziwię się więc, że odmówili Ci naprawy gwarancyjnej. Pytanie jest jednak jak serwis będzie się zachowywał w przypadku napraw pogwarancyjnych.
    Ostatnio edytowane przez enthropia ; 12-03-2013 o 00:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Przecież dałem emotke na końcu...

A poza tym - czy musieliby się naszukać?
    http://www.tech-blog.pl/o-autorze/
    I nie trzeba teorii spiskowych. Pepek2K sam się im podał na tacy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enthropia Zobacz posta
    Pytanie jest jednak jak serwis będzie się zachowywał w przypadku napraw pogwarancyjnych.
    jak to jak? Naprawi odpłatnie i już
    Najwyżej doliczą pozycję "przywrócenie do stanu fabrycznego" 500.-

Domyślnie

tak sobie śledzę od początki i sobie postanowiłem pozwolić na dwa słowa

a może nie doceniacie serwisu?

ja wiem, że pomysły typ drugi tajny licznik i inne takie wyglądają jak teorie spiskowe, ale pamiętajcie że to naprawdę żaden problem.

daaaawno temu w czasach gdy zdjęcia robiło się na kliszy a telewizory miały kineskopy pracowałem w autoryzowanym serwisie jednego z czołowych producentów sprzętu rtv.
    nie uwierzycie jaką już wtedy przewagę nad klientem i innymi naprawiaczami mieliśmy już na starcie.
    i to tylko i wyłącznie dzięki technologii czyli w praktyce różnym funkcjom serwisowym i paru magicznym pudełkom podłączanym do niepozornych gniazdek na płytach głównych. sprawdzić co klient wyrabiał ze sprzętem naprawdę było bardzo łatwo

do tego nie zapominajmy, że nikon i jego serwisanci to wbrew obiegowej opinii nie są idioci i być może teraz świetnie się bawią czytając ten wątek.

a to co wyciekło być może miało wyciec i zostało na tą okoliczność starannie przygotowane.
    po co? nie wiem... ale bardziej karkołomne pomysły już tu się przewijały to i ja sobie pogdybam
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

Reasumując - serwis nie dał się wydymać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gusi Zobacz posta
    Reasumując - serwis nie dał się wydymać
    Zrobiliście duży błąd. Chcieliście wydymać Freda, to teraz Fred wydyma was.

Jeśli serwis faktycznie jest w stanie ze 100% pewnością stwierdzić, że aparat został podłączony do nielegalnego oprogramowania i zostały zmienione dane, to najgorsze teraz w tym wszystkim jest to, że kupując półroczny używany aparat może się okazać, że nie mamy gwarancji na nic...
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Reasumując mają soft sprawdzający ingerencję użytkownika ,
    dobrze że D7k nie testowałem tym programem

Domyślnie

Podejrzewam jednak, że jest to efekt czytania tego wątku.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Podejrzewam jednak, że jest to efekt czytania tego wątku.
    Szczerze w to wątpię
    program ma ID Serwisu a ten po wypłynięciu już nieważny/nie aktualny więc podłączenie body na Gwarancji z marszu daje podstawę do jej unieważnienia .

Domyślnie

Fragment rozmowy telefonicznej z miłą Panią z serwisu (chyba się nawet nie przedstawiła), który chyba jest w tej sprawie aktualnie najistotniejszy:

[...]
    - [pepe2k] W ekspertyzie napisali Państwo, że na podstawie tej wewnętrznej ekspertyzy stwierdzili Państwo ingerencję w elektronikę przy użyciu nieautoryzowanego oprogramowania. Aparat jest jeszcze w okresie gwarancyjnym i teraz moje pytanie brzmi - co dalej z gwarancją w takim wypadku?

[dokładnie 5 sekund ciszy]

- Jeżeli to się nie powtórzy to oczywiście gwarancja na sprzęt jest normalnie

- [pepe2k] Czyli mam rozumieć, że po tej niezbędnej regulacji elektroniki, w tym układu AF, który tutaj został skosztorysowany, to, jako robocizna, to...

- Tak, nie uszkodzona jest żadna część, ma Pan normalnie gwarancję, tak jak był okres od zakupu po prostu
    [...]

Rozmowa oczywiście była znacznie dłuższa (~10 minut), przedstawiłem swoje stanowisko, w którym stwierdziłem, że się z ekspertyzą do końca nie zgadzam (uwaga, bomba - NIC TYM OPROGRAMOWANIEM, W TEJ KONKRETNEJ PUSZCE NIE ZMIENIAŁEM przed oddaniem do regulacji AF, jedynie sprawdzałem licznik i błędy oraz zrzuciłem zawartość EEPROM-a i flash), ale za robociznę zapłacę, choć w warunkach gwarancji Nikon Polska oraz Nikon Europa nie ma żadnej wzmianki dotyczącej ingerencji przy pomocy oprogramowania. Chciałem zmienić dane do faktury, uzyskałem również zapewnienie, że serwis podstempluje mi ekspertyzę (normalnie tego nie robią i co ciekawsze - po zaakceptowaniu ekspertyzy... nie ma już do niej dostępu jeżeli ktoś sobie tego wcześniej nie ściągnął, ja to zrobiłem).

Dysponuję nagraną całą rozmową w formie cyfrowej. Serwis Nikon Polska informuje na początku rozmowy o nagrywaniu więc Pani była świadoma tego, że rozmowa jest nagrywana... Generalnie, od jakiegoś czasu w takich kontaktach mam jedną zasadę - REC ON! Nóż, widelec, potem się przyda jako materiał dowodowy.

Po odbiorze sprzętu (może zostanie wyregulowany do końca tygodnia) będę sprawę konsultował czy coś w tej sprawie dalej robić. Nie ukrywam, że stwierdzenie "jeżeli to się nie powtórzy" bardzo mi się nie spodobało.
    Ostatnio edytowane przez pepe2k ; 12-03-2013 o 11:57

Strona 57 z 78 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów