Close

Strona 58 z 78 PierwszyPierwszy ... 848565758596068 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 777

Domyślnie

Być może w momencie łączenia z oprogramowaniem w jakiejś pamięci zapisuje się informacja o dacie łączenia i to wystarczy do porównania z bazą danych serwisu.
    Na podobnej zasadzie można przy pomocy złącza OBD i odpowiedniego programu sprawdzić przy jakim przebiegu auta były kasowane błędy.
    Poniżej przykład z Suzuki kolegi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    (...) oraz zrzuciłem zawartość EEPROM-a i flash)(...)
    Nie znam się na tym więc może pytanie będzie głupie, ale może odkryli ten "zrzut" wykonany zapewne innym oprogramowaniem?

Domyślnie

No i co z tego, że sobie zrobiłem zrzut? Gdzie jest napisane, że nie mogę?

Przecież zapłaciłem za ten aparat, jest to moja własność i mogę sobie z nią zrobić co tylko zechcę - nawet pokroić w plasterki, przerzuć, na koniec wypluć i spuścić w toalecie Pani z serwisu najwyraźniej była innego zdania, ale postanowiłem nie kontynuować tego wątku, bo nie będę się wykłócać o pierdoły. Dla mnie to jest tylko sprzęt, narzędzie pracy. Jak przestanie mi odpowiadać sprzęt lub jego autoryzowany serwis, to sobie zmienię na inny.

Oczywiście, jeżeli zepsuję aparat w okresie trwania gwarancji, to dla mnie jest jasne, że będę musiał zapłacić za jego naprawę i rączki będę całował za załatwienie sprawy. Ale nie lubię jak ktoś mi wciska kit, że zrobiłem coś, czego nie zrobiłem. Serwis stwierdził, że niezbędna jest regulacja elektroniki mojego aparatu... przyznam szczerze, że zanim zaniosłem body do serwisu, to jeszcze miałem okazję go poużywać i nie zauważyłem żadnych problemów więc po co ta regulacja elektroniki?

Poza tym, co w zdaniu " Informujemy, że na podstawie ekspertyzy stwierdzilismy ingerencję w elektronikę aparatu przy użyciu nieautoryzowanego oprogramowania." oznacza konkretnie wyraz "ingerencja"?

W trakcie rozmowy przez telefon zgłosiłem prośbę o przygotowanie dla mnie oficjalnego pisma, w którym serwis przedstawi, co dokładnie stwierdzono w ekspertyzie i dlaczego naprawa (no właśnie, naprawa skoro prosiłem o kalibrację?) nie mogła odbyć się w ramach gwarancji producenta. Chciałem żeby takie pismo zostało odręcznie podpisane i opieczętowane, tak żeby miało jakąkolwiek wartość "prawną". Oczywiście, odmówiono mi. Nie, bo nie. Jedyne co udało mi się w tej kwestii zdziałać, to zapewnienie, że ekspertyza zostanie opieczętowana przez serwis.

Body oddałem w celu kalibracji układu AF do norm producenta, a w serwisie stwierdzono ingerencję w elektronikę. Nie wiem co serwis rozumie pod pojęciem "ingerencji", ale według mnie ten wyraz oznacza przynajmniej zmianę jakiegoś parametru, ustawienia, wartości itp., do których dostęp normalnie nie jest możliwy. Czy samo uruchomienie trybu serwisowego to już ingerencja w elektronikę? Nie wiem i nie mam żadnych możliwości żeby to sprawdzić (przynajmniej na razie), dlatego stoję na przegranej pozycji i po prostu zapłacę za tę regulację i pewnie na tym temat się skończy.

Poza tym, jeżeli dobrze się orientuję, to gwarancja producenta jest umową cywilno-prawną zawieraną pomiędzy kupującym, a gwarantem i jej zapisy obowiązują w tym samym zakresie obie strony. Jeżeli w takiej umowie coś nie zostało zawarte, to nie można sobie tak po prostu luźno interpretować kwestii nieunormowanych. A im więcej czytam o złotym serwisie, tym bardziej przekonuję się o tym, że mamy tutaj w Polsce do czynienia ze świętą krową monopolową Ale to temat na całą książkę...

Domyślnie

@Pepe2k: Może warto rzucić okiem na ten artykuł: http://www.dobreprogramy.pl/Prawnicy...osc,37139.html

Domyślnie

Pepe2k, czy możesz sprecyzować do czego teraz dążysz w swym działaniu?
    Wiemy już, ze serwis prawdopodobnie (szkoda, ze nie na pewno) moze stwierdzić ingerencję w soft, i to dobrze. Twoja zasługa, jesteśmy wdzięczni.
    Dyskusja sie nieco rozmywa i nabiera cech emocjonalnych, warto sprecyzować co konkretnie zamierzasz.
    oko

Domyślnie

Ingerencja jest bardzo prosta do obronienia akurat, wystarczy że aparat zapisuje datę podłączenia do oprogramowania - i już jest ingerencja...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Ingerencja jest bardzo prosta do obronienia akurat, wystarczy że aparat zapisuje datę podłączenia do oprogramowania - i już jest ingerencja...
    Ale to oprogramowanie serwisowe, to chyba jest autoryzowane I to w dodatku oryginalne - japońskie
    Jak oni stwierdzą, że to polak kliknął muszką, a nie japończyk (i to w dodatku wykształcony)?

Czyli polska gwarancja to tylko i wyłącznie Nikon Polska, czy to firma mieżdynarodnyja?
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

A może klucze zmieniają, a może po wycieku mają oznaczony ten klucz i każda zmiana zrobiona oprogramowaniem za jego pomocą od daty wycieku jest nieautoryzowana?

Domyślnie

Autoryzacje można cofnąć. Pozatym samo oprogramowanie sie nie łączy. Człowiek, to człowiek łączy, nie ważne jakiej narodowości. A jak łączy nieautoryzowanym softem, to ingerencja jest nieautoryzowana.
    Wyciek ten napewno jest Nikonowi znany i maja na to procedurke, skoro soft zostawia choć drobny ślad.
    oko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    A może klucze zmieniają, a może po wycieku mają oznaczony ten klucz i każda zmiana zrobiona oprogramowaniem za jego pomocą od daty wycieku jest nieautoryzowana?
    Może...
    A może Pan Chrystus im to powiedział, bo wcześniej przeczytał na jakimś forum.

Ale czy to może być podstawą prawną przy naliczaniu sobie "kary"? Gwarancja, to gwarancja. Nie ma uszkodzeń mechanicznych to mi to wisi co jest z oprogramowaniem i czy such święty przeszedł przez EPROM, czy może All*h dotknął scalaka swoim palcem zmieniając daty i inne gusła.

GWARANCJA ŚCIŚLE OKREŚLA CO JEJ PODLEGA, A CO NIE. Gdzie jest wzmianka o użyciu oprogramowania serwisowemu przez osobę nieuprawniną?
    Na mojej tego nie ma.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Strona 58 z 78 PierwszyPierwszy ... 848565758596068 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów