Close

Strona 55 z 78 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 777

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgaik Zobacz posta
    Tak, ale ja sobie tłumaczę tak, modyfikacja została zapisana z datą jej wykonania i serwis odczytując datę stwierdził, że oni nic nie robili z puszką w tym terminie, że fizycznie jej nie mieli, a jeśli nie oni to napisali, ze nieautoryzowane oprogramowanie.
    A to Nikon Polska jest jedynym serwisem na świecie? <szok>
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Kolega zmienił/zmodyfikował oprogramowanie kilka dni temu... (Domyślam się, że w przeddzień odwiedzin serwisu ). Jak prześlesz w te kilka dni puszkę z Japoni, USA czy Kamerunu to <szok>
    Ostatnio edytowane przez pgaik ; 11-03-2013 o 20:32
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Sorry, ale to bardzo dobra wiadomość. Może to ostudzi zapędy niektórych " domorosłych serwisantów"
    Oczywiście, żałuję razem z Tobą tych 142 zł, ale każda wygrana wymaga poświęceń
    Ale ja też uważam, że to dobra wiadomość, szczególnie dla kogoś, kto planuje zakup używanego sprzętu. Do tego serwis też zyskuje, bo będzie miał nową usługę w katalogu (dobra kasa, mało roboty) - ekspertyza dot. ingerencji w wewnętrzne oprogramowanie aparatu Nie wiemy tylko jednego - czy stwierdzili wyłącznie podłączenie aparatu w tryb serwisowy, czy też dokładnie wiedzą co tam nasmrodziłem? Ja to sobie zachowam jako słodką tajemnicę i na pewno porównam co zmienili za te 142,50 PLN, bo mam zrzuty EEPROM-a i flash przed samym oddaniem do serwisu. Oj biada im jeżeli nic się nie zmieni, biada!

Ściemniać nie będę, bo trochę mi szkoda tych 142,50 i ewentualnego "skrócenia" czasu gwarancji - jutro się dowiem czy dla nich ta ekspertyza oznacza, że już żadna kolejna naprawa, nawet w okresie gwarancji, nie zostanie wykonana nieodpłatnie. Poza tym, mam tylko nadzieję, że jak już robią za kasę, to AF wyregulują na picuś glancuś. Bo jak nie... to będę tam stałym bywalcem, aż do usranej śmierci - mojej, puszki lub serwisantów.

Na pewno trafiłem też na wewnętrzną czarną listę i teraz do każdej pogwarancyjnej usługi będą mi chcieli wymieniać ogumienie, klapkę kart SD i matówkę Chyba trzeba będzie zmienić numer seryjny puszki, a inny sprzęt oddawać do naprawy na nazwisko babci!

Cytat Zamieszczone przez devilcape Zobacz posta
    To dobrze, jeśli faktycznie potrafią stwierdzić taką ingerencję.
    Jednak nie mamy pewności, czy serwis to stwierdził na podstawie testu aparatu czy jednak niniejszej dyskusji
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Chyba, że ktoś czyta tego bloga i czekał na tą puszke...
    Teorie spiskowe są nadal w modzie?
    Teoretycznie mogliby się dowiedzieć (jak tak teraz pomyślę, to w moim "sprytnym" planie była jedna dziura), że ta konkretna puszka MOŻE być moja. Ale musieliby się trochę naszukać. Tak czy inaczej, jestem raczej pewien, że są w stanie stwierdzić ingerencję, a konkretniej - uruchomienie trybu serwisowego. Szczerze wątpię w to, że są w stanie stwierdzić co i jak zostało zmienione, ale już raz się pomyliłem...

Zresztą, łatwo można to sprawdzić - kto następny w kolejce do serwisu?

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Ale coś tu nie gra. Przecież to oprogramowanie dostępne w sieci jest autoryzowane, bo oni pracują na tym samym (w sensie, nie jest "scrackowanee", tylko pracuje na oryginalnym kluczu).
    Czy to znaczy, że jeżeli np. autoryzowany serwis Nikona w Japonii, USA, czy Kamerunie podepnie moją puszkę pod ten soft, to polski Nikon uważa to za "nieautoryzowane użycie"?
    No, chyba, że potrafią sprawdzić nr licencji tego sofru i przyporządkowane mu IP komputera (ale coś czuję że nie mają takiej "szmocy").
    Najzwyklej w świecie zagrali vabank i... wygrali
    Nie wiem czy zauważyłeś, że w tym oprogramowaniu jest numer seryjny użytkownika i POPRZEDNIEGO użytkownika, może każdy serwis/ant ma swój unikatowy?
    Z lenistwa nie chciało mi się szukać w ramkach USB czy on też jest przesyłany... człowiek mądry zawsze po!

Nic to, przynajmniej moje poświęcenie nie poszło na marne - teraz raczej nikt z puszką na gwarancji nie będzie się tym oprogramowaniem bawił (ja będę, bo taka już moja natura - pozdrawiam serwisantów). Szkoda mi trochę tych, którzy uruchomili to oprogramowanie tylko po to żeby zobaczyć co i jak, a już kilka rozżalonych PM w tej sprawie dostałem... ostrzegałem, każdy mógł sobie skalkulować ryzyko we własnym zakresie, a jak rączki świerzbią, to potem...... 142,50 PLN

Domyślnie

Kolega zmienił/zmodyfikował oprogramowanie kilka dni temu... Jak prześlesz w te kilka dni puszkę z Japoni, USA czy Kamerunu to <szok>
    A czy muszę go wysyłać? Może jeszcze Pocztą Polską? )))))))))))))) Nie mogę wsadzić jej w siatkę-reklamówkę, wsiaść w samolot, polecieć do Japonii, pójść do serwisu, poczekać 30 minut popijając sake, wrócić na lotnisko, wsiąść do samolotu i wrócić do... Modlina (no dobra, to nie jest możliwe).

Inne rozwiązanie: do Wielkiej Brytaniii leci się niecałe 2h (tyle co podróż do Łodzi służbowym pikaczento). Z powrotem prawdopodobnie czas podróży jest podobny (a może nawet krótszy).

Jak chcesz, to możemy się założyć o cysternę spirytusu, że w ciągu 48h będziesz miał na biurku fakturę z angielskiego serwisu (gdziekolwiek mieszkasz). Jakbvyś mieszkał w Wawie, to mógłbym to załatwić w 24h.

Ale fakt, do Kamerunu z Modlina polecę dopiero w maju

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Nie wiem czy zauważyłeś, że w tym oprogramowaniu jest numer seryjny użytkownika i POPRZEDNIEGO użytkownika, może każdy serwis/ant ma swój unikatowy?
    I...? Może właśnie te ów serwisant "naprawiał" tą puszkę
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

A czy muszę go wysyłać? Może jeszcze Pocztą Polską? )))))))))))))) Nie mogę wsadzić jej w siatkę-reklamówkę, wsiaść w samolot, polecieć do Japonii, pójść do serwisu, poczekać 30 minut popijając sake, wrócić na lotnisko, wsiąść do samolotu i wrócić do... Modlina (no dobra, to nie jest możliwe).

Inne rozwiązanie: do Wielkiej Brytaniii leci się niecałe 2h (tyle co podróż do Łodzi służbowym pikaczento). Z powrotem prawdopodobnie czas podróży jest podobny (a może nawet krótszy).

Jak chcesz, to możemy się założyć o cysternę spirytusu, że w ciągu 48h będziesz miał na biurku fakturę z angielskiego serwisu (gdziekolwiek mieszkasz). Jakbvyś mieszkał w Wawie, to mógłbym to załatwić w 24h.

Ale fakt, do Kamerunu z Modlina polecę dopiero w maju ((
    Ble ble ble, gdybu, gdybu... Wystarczy, że:

1. Serwis ma globalną bazę napraw (tak jak ponoć i numerów seryjnych).
    2. Serwis Nikon Polska zażąda kopii papierku z opisem naprawy z poprzedniego serwisu.

Ad 2. Nie mam takiego papieru

Domyślnie

1. Serwis ma globalną bazę napraw (tak jak ponoć i numerów seryjnych).
    Sensowne.

2. Serwis Nikon Polska zażąda kopii papierku z opisem naprawy z poprzedniego serwisu.
    Nie mam obowiązku trzymania wszystkich paragonów i całej makulatury. Jeżeli chce reklamować daną usługę (tzn. chce mieć możliwość) to wtedy trzymam świstki.
    Kilka razy dostałem takie papierki od Nikona i nigdzie nie ma wzmianki, że mam je trzymać przez 5 lat, czy ileś tam, bo może do mnie nikonowski CBŚ wparować o 6-tej rano i zarządać dokumentów odnośnie wyklejania gum w D40

Domyślnie

Kilka razy dostałem takie papierki od Nikona i nigdzie nie ma wzmianki, że mam je trzymać przez 5 lat, czy ileś tam, bo może do mnie nikonowski CBŚ wparować o 6-tej rano i zarządać dokumentów odnośnie wyklejania gum w D40
    Ale oni za to trzymają te papierki na pewno.

Wiesz, taka zabawa byłaby na zasadzie słowo przeciwko słowu. Ja nie wiem co oni wiedzą, a oni pewnie mają swoje narzędzia i możliwości żeby zweryfikować moje stanowisko i... albo bym wyszedł na swoje, albo do końca musiałbym się wszystkiego wypierać i przygotować jakąś super zorganizowaną ściemę. Daję rękę, że skończyłoby się na tym, że najadałbym się tylko wstydu, a za fakturę i tak trzeba by było zapłacić.

Domyślnie

Ale oni za to trzymają te papierki na pewno.

Wiesz, taka zabawa byłaby na zasadzie słowo przeciwko słowu. Ja nie wiem co oni wiedzą, a oni pewnie mają swoje narzędzia i możliwości żeby zweryfikować moje stanowisko i... albo bym wyszedł na swoje, albo do końca musiałbym się wszystkiego wypierać i przygotować jakąś super zorganizowaną ściemę. Daję rękę, że skończyłoby się na tym, że najadałbym się tylko wstydu, a za fakturę i tak trzeba by było zapłacić.
    Prawdopodobnie tak Kłamstwo ma krótkie nogi i tylko nieliczne "przechodzą" niewykryte

Domyślnie

Prawdopodobnie tak Kłamstwo ma krótkie nogi i tylko nieliczne "przechodzą" niewykryte
    Ej! Ja nigdzie nie kłamałem. Ekspertyzę zaakceptowałem, żądaną kwotę przeleję. Nikt mnie w serwisie nie pytał czy grzebałem więc nie miałem nawet okazji kłamać

Domyślnie

Ej! Ja nigdzie nie kłamałem. Ekspertyzę zaakceptowałem, żądaną kwotę przeleję. Nikt mnie w serwisie nie pytał czy grzebałem więc nie miałem nawet okazji kłamać
    No, no, tak, tak. Tego nie podważam.
    Mówię tylko, że jakby ktoś szedł w zaparte, to tak jak mówisz, musiałby zorganizować akcję pokroju "Miszyn Impasybul", bo prawdopodobnie nie udowodniłby, że nie tykał sprzętu

Strona 55 z 78 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów