Close

Strona 88 z 239 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Panerai Zobacz posta
    Kiedyś człowiek zrobił zdjęcie ukochanej w jej ulubionym swetrze i było git ... teraz od razu można zobaczyć jakim ściegiem przyszyto metkę do swetra ... ze średnicą nici włącznie
    Możesz w zakładce Picture Control (patrz instr. obsługi)ustawić wyostrzanie na "0" oraz inne parametry tak żeby Ci pasowały.

Domyślnie

Zdjęcia robione ludziom z bliska (bo o to moje pretensje) są tak szczegółowe, że znakomita większość wymaga solidnej obróbki z którą nawiasem mówiąc nie bardzo sobie daję radę bo nigdy jej nie potrzebowałem (tego glamour czy jakoś tak).Jakość / ostrość z D 800 jest porażająca. Zaraz wezmę się za instrukcję obsługi i doczytam które RAWY są mniej detaliczne ... chyba żadne ... normalnie śmiech przez łzy.

Kiedyś człowiek zrobił zdjęcie ukochanej w jej ulubionym swetrze i było git ... teraz od razu można zobaczyć jakim ściegiem przyszyto metkę do swetra ... ze średnicą nici włącznie

PS. Jeśli mają zamiar wypowiadać się osoby, które nie fotografowały D 800 - niech sobie darują. Pewnych kwestii nie można zrozumieć "na sucho" nie mając nigdy tego sprzętu w łapkach.
    Z całym szacunkiem - ale czegoś tu nie rozumiem. To czego Pan się spodziewał po aparacie z 36M matrycą , kupując go ładnych kilka miesięcy po premierze , kiedy zdjęcia , testy i inne szczegóły są dobrze znane. Szczegółowości na poziomie D700 ? Ja czekałem na taki aparat żebym nie musiał kupować przystawki cyfrowej do swojego MF i LF.
    Rozumiem że każdy ma inne potrzeby ( dla mnie ten aparat mógłby nie mieć AF i tylko punktowy pomiar światła i spełniałby moje oczekiwania w 90% ) ale zdziwienie że aparat z taką matrycą jest bardzo , a nawet zbyt szczegółowy , jest dla mnie trochę dziwne.
    Fuji : X-T1 , X-PRO1 + różne szkła

Domyślnie

(...)

(...)
    Pytanie jakiej wielkości jest zdjęcie ukochanej? Wydruk wielkoformatowy (skali billboardu) oglądany z bliska? A jeśli tylko monitor to po co oglądać w powiększeniu 1:1?
    W normalnych wydrukach, czy normalnym oglądaniu zdjęć na monitorze tego nie widać.

Owszem, miałem frajdę mogąc policzyć rzęsy portretowanej osoby w 1:1 czy numer rejestracji samochodu majaczącego gdzieś nawet nie w drugim ale trzecim planie, no ale... bez przesady Narzekanie, że matryca z d800 daje zbyt dobry obrazek to coś nowego

fredek
    Gość

Domyślnie

PS. Jeśli mają zamiar wypowiadać się osoby, które nie fotografowały D 800 - niech sobie darują.
    Zacznę od tyłu. Nie fotografowałem d800, mimo to zabiorę głos.
    Mam gdzieś w szpargałach takie fajne szkiełko na obiektyw, zwane filtrem duto. Ma co prawda ponad pół wieku, ale do tej pory z Sonarem 135/3.5 daje przecudowne efekty przy portrecie. Do tego został stworzony dawno, dawno temu i dawno przez wielu zapomniany albo nie poznany.
    W skrócie - filtr gubi "ginekologiczną" ostrość, dając bardzo plastyczną miękką poświatę. To trzeba zobaczyć.
    Poczytaj odrobinę na ten temat, bo naprawdę warto.
    Obecnie jest do kupienia np. u Hama (Hama Special Effect Filter, diffusion filter,) lub na ebay. Wpisz w szukajkę "weichzeichner", "weichzeichner duto" lub "diffusion filter" a na pewno znajdziesz. Duto o Ø 77 mm jest dostępny.

Domyślnie

Mądry człowiek z Pana. O to chodzi, o to właśnie chodzi ... Zdjęcia robione ludziom z bliska (bo o to moje pretensje) są tak szczegółowe, że znakomita większość wymaga solidnej obróbki z którą nawiasem mówiąc nie bardzo sobie daję radę bo nigdy jej nie potrzebowałem (tego glamour czy jakoś tak). Wiadomo, że trzeba będzie wydać te kilkaset złotych na dobrego nauczyciela od LR czy PS ... ale najczęściej robię zdjęcia swojej rodzinie i tutaj bawić się z setką zdjęć ... masakra. Jakość / ostrość z D 800 jest porażająca. Zaraz wezmę się za instrukcję obsługi i doczytam które RAWY są mniej detaliczne ... chyba żadne ... normalnie śmiech przez łzy.

PS. Jeśli mają zamiar wypowiadać się osoby, które nie fotografowały D 800 - niech sobie darują. Pewnych kwestii nie można zrozumieć "na sucho" nie mając nigdy tego sprzętu w łapkach.
    Doskonale Pana rozumiem (chociaż na forum raczej jesteśmy per Ty ) ale...
    D800 to tylko narzędzie i aż narzędzie do robienia fotografii.
    Kiedyś świadomie wybrałem samochód kombi, bo mi był potrzebny do wożenia rodziny na wycieczki ale czasem musiałem coś przewieść większego i sedanem by się nie dało. Dziś jeżdżę motocyklem prawie cały rok bo łatwiej mi się korki omija
    Wracając do D800 to taki kombi z możliwością indywidualnego ustawienia. Ustawiłem sobie JPEGa pod przyciskiem funkcyjnym
    pod "A" format FX jakość Fine wielkość L i mam 36mln pix
    pod "B" DX jakość Basic wielkość S i mam 3,8mln pix
    oczywiście można inaczej
    teraz przy podglądzie przez wizjer wciskam 2razy info i wybieram co aktualnie potrzebuje A czy B
    Na prawdę z tego korzystam
    Można też dokupić drugie body - tylko kto to wszystko będzie za mnie nosił?
    Dziś fotografowałem ptaki i powiem szczerze, że dwa razy 36pix nie było by mi za dużo
    Wszystko w miarę potrzeb.
    Ostatnio edytowane przez Karrampuk ; 12-03-2013 o 00:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fredek Zobacz posta
    ....Mam gdzieś w szpargałach takie fajne szkiełko na obiektyw, zwane filtrem duto. Ma co prawda ponad pół wieku, ale do tej pory z Sonarem 135/3.5 daje przecudowne efekty przy portrecie. Do tego został stworzony dawno, dawno temu i dawno przez wielu zapomniany albo nie poznany.
    W skrócie - filtr gubi "ginekologiczną" ostrość, dając bardzo plastyczną miękką poświatę. To trzeba zobaczyć.
    Poczytaj odrobinę na ten temat, bo naprawdę warto.
    Obecnie jest do kupienia np. u Hama (Hama Special Effect Filter, diffusion filter,) lub na ebay. Wpisz w szukajkę "weichzeichner", "weichzeichner duto" lub "diffusion filter" a na pewno znajdziesz. Duto o Ø 77 mm jest dostępny.
    Naprawdę używałes tego na cyfrakach? Ja używałem (mam nadal duto o róznej mocy, mam fog, mam pastel, weichzeichner) na analogu, sporadycznie, ale używałem. Na cyfrze - masakra. Gigantyczny spadek kontrastu.
    Nie o tym piszecie.
    Panerai - po prosty wywołuj RAW nie do 36 Mpx a od razu do dajmy na to 12 Mpx - skoro tyle ci się podobało.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A ja proponuję, skoro mowa o szczegółowości portretów, prosty w obsłudze program Portrait Professional. Naprawdę bardzo łatwy, w porównaniu do najlżejszych choćby wersji PS.
    Poziom wygładzania szczegółów ustawia się suwaczkami, selektywnie, tylko bardzo ważne, żeby nie przesadzać, bo wyjdą lalki Barbie albo chińska porcelana.
    Nikon D600, D7100,
    Nikkory: 28-80, 50 F:1.8D, 18-55 F:3.5-5.6 G II ED (DX), 80-200 F:2.8, Sigma 170-500 F:5-6.3D, Sigma 14 F:2.8 fish eye, Sigma 70-200 F:2.8 APO DG HSM, Tamron SP 10-24 F:3.5-4.5 DX, kilka zacnych manualnych stałek.

Domyślnie

Dziękuję, za podjęcie tematu, zrozumienie oraz porady. Muszę sobie pokombinować w ustawieniach. Na pewno jakoś się dogadam z tym kilerem szczegółów. Nie mam wyboru.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MilekS Zobacz posta
    A ja proponuję, skoro mowa o szczegółowości portretów, prosty w obsłudze program Portrait Professional. Naprawdę bardzo łatwy, w porównaniu do najlżejszych choćby wersji PS.
    Do tego aktualnie w bardzo atrakcyjnej promocji cenowej

Panerai, nie wiem czy zmniejszenie z 36 na 12Mpix Cię usatysfakcjonuje, bo obraz w stosunku do natywnych 12Mpix (np. z D700) nadal będzie bardziej szczegółowy/detaliczny. Tak jak pisałem wcześniej -w razie czego w obróbce, zrób delikatnego blura i po kłopocie.

Pozdrawiam i dobranoc
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zarzut wcale nie jest taki dziwny i ja tego użytkownika rozumiem.
    Tej ilości detalu potrzebuje niewielu użytkowników, reszta ma po prostu za duże pliki.
    To po co kupił D800 skoro tego nie potrzebuje?

To tak jakby kupić dużego busa do jady po mieście i później marudzić, że trudno zaparkować.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Strona 88 z 239 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów