Szukaj
Z całym szacunkiem - ale czegoś tu nie rozumiem. To czego Pan się spodziewał po aparacie z 36M matrycą , kupując go ładnych kilka miesięcy po premierze , kiedy zdjęcia , testy i inne szczegóły są dobrze znane. Szczegółowości na poziomie D700 ? Ja czekałem na taki aparat żebym nie musiał kupować przystawki cyfrowej do swojego MF i LF.
Rozumiem że każdy ma inne potrzeby ( dla mnie ten aparat mógłby nie mieć AF i tylko punktowy pomiar światła i spełniałby moje oczekiwania w 90% ) ale zdziwienie że aparat z taką matrycą jest bardzo , a nawet zbyt szczegółowy , jest dla mnie trochę dziwne.
Fuji : X-T1 , X-PRO1 + różne szkła
Pytanie jakiej wielkości jest zdjęcie ukochanej? Wydruk wielkoformatowy (skali billboardu) oglądany z bliska?A jeśli tylko monitor to po co oglądać w powiększeniu 1:1?
W normalnych wydrukach, czy normalnym oglądaniu zdjęć na monitorze tego nie widać.
Owszem, miałem frajdę mogąc policzyć rzęsy portretowanej osoby w 1:1 czy numer rejestracji samochodu majaczącego gdzieś nawet nie w drugim ale trzecim planie, no ale... bez przesadyNarzekanie, że matryca z d800 daje zbyt dobry obrazek to coś nowego
![]()
Zacznę od tyłu. Nie fotografowałem d800, mimo to zabiorę głos.
Mam gdzieś w szpargałach takie fajne szkiełko na obiektyw, zwane filtrem duto. Ma co prawda ponad pół wieku, ale do tej pory z Sonarem 135/3.5 daje przecudowne efekty przy portrecie. Do tego został stworzony dawno, dawno temu i dawno przez wielu zapomniany albo nie poznany.
W skrócie - filtr gubi "ginekologiczną" ostrość, dając bardzo plastyczną miękką poświatę. To trzeba zobaczyć.
Poczytaj odrobinę na ten temat, bo naprawdę warto.
Obecnie jest do kupienia np. u Hama (Hama Special Effect Filter, diffusion filter,) lub na ebay. Wpisz w szukajkę "weichzeichner", "weichzeichner duto" lub "diffusion filter" a na pewno znajdziesz. Duto o Ø 77 mm jest dostępny.
Doskonale Pana rozumiem (chociaż na forum raczej jesteśmy per Ty) ale...
D800 to tylko narzędzie i aż narzędzie do robienia fotografii.
Kiedyś świadomie wybrałem samochód kombi, bo mi był potrzebny do wożenia rodziny na wycieczki ale czasem musiałem coś przewieść większego i sedanem by się nie dało. Dziś jeżdżę motocyklem prawie cały rok bo łatwiej mi się korki omija
Wracając do D800 to taki kombi z możliwością indywidualnego ustawienia. Ustawiłem sobie JPEGa pod przyciskiem funkcyjnym
pod "A" format FX jakość Fine wielkość L i mam 36mln pix
pod "B" DX jakość Basic wielkość S i mam 3,8mln pix
oczywiście można inaczej
teraz przy podglądzie przez wizjer wciskam 2razy info i wybieram co aktualnie potrzebuje A czy B
Na prawdę z tego korzystam
Można też dokupić drugie body - tylko kto to wszystko będzie za mnie nosił?
Dziś fotografowałem ptaki i powiem szczerze, że dwa razy 36pix nie było by mi za dużo![]()
Wszystko w miarę potrzeb.
Ostatnio edytowane przez Karrampuk ; 12-03-2013 o 00:21
Naprawdę używałes tego na cyfrakach? Ja używałem (mam nadal duto o róznej mocy, mam fog, mam pastel, weichzeichner) na analogu, sporadycznie, ale używałem. Na cyfrze - masakra. Gigantyczny spadek kontrastu.
Nie o tym piszecie.
Panerai - po prosty wywołuj RAW nie do 36 Mpx a od razu do dajmy na to 12 Mpx - skoro tyle ci się podobało.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A ja proponuję, skoro mowa o szczegółowości portretów, prosty w obsłudze program Portrait Professional. Naprawdę bardzo łatwy, w porównaniu do najlżejszych choćby wersji PS.
Poziom wygładzania szczegółów ustawia się suwaczkami, selektywnie, tylko bardzo ważne, żeby nie przesadzać, bo wyjdą lalki Barbie albo chińska porcelana.
Nikon D600, D7100,
Nikkory: 28-80, 50 F:1.8D, 18-55 F:3.5-5.6 G II ED (DX), 80-200 F:2.8, Sigma 170-500 F:5-6.3D, Sigma 14 F:2.8 fish eye, Sigma 70-200 F:2.8 APO DG HSM, Tamron SP 10-24 F:3.5-4.5 DX, kilka zacnych manualnych stałek.
Dziękuję, za podjęcie tematu, zrozumienie oraz porady. Muszę sobie pokombinować w ustawieniach. Na pewno jakoś się dogadam z tym kilerem szczegółów. Nie mam wyboru.
Panerai vel Eliot Capone
Do tego aktualnie w bardzo atrakcyjnej promocji cenowej
Panerai, nie wiem czy zmniejszenie z 36 na 12Mpix Cię usatysfakcjonuje, bo obraz w stosunku do natywnych 12Mpix (np. z D700) nadal będzie bardziej szczegółowy/detaliczny. Tak jak pisałem wcześniej -w razie czego w obróbce, zrób delikatnego blura i po kłopocie.
Pozdrawiam i dobranoc![]()
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Skontaktuj się z nami