Close

Strona 378 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2783283683763773783793803884284788781378 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 771 do 3 780 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

O to chodzi - ostrość przy f1.8 w miarę szeroko i sprawny af. Czytałem że szkło sprawniej ustawia ostrość w trudniejszych warunkach, niż pozostałe "sele" Nie spodziewam się że sony dogoni w tym temacie olympusa omd, ale kto wie

Domyślnie

Zmienię nieco temat... Czy ma ktoś redukcję filtrów z 49 na np 52 (czy na jakąkolwiek większą)? Interesuje mnie czy kit z założoną do tyłu osłoną przeciwsłoneczną może mieć nakręconą taką redukcję (czy nie zahacza ona o końcówkę osłony przeciwsłonecznej, bo trochę ona wystaje w przód).

Domyślnie

49 mmm czyli mówimy o starym kicie 18-55? (bo ten nowy ma chyba jakis dziwną średnice filtra, a poza tym nie mam też osłony - chociaż nie mam pewności, bo miałem go tylko przez chwilę w ręku)
    Chyba mam w domu taką redukcję filtrów, spróbuje pamiętać, żeby wieczorem to sprawdzić. Jak bym się nie odzywał to przypomnij mi sie na PW (tu albo na kkmie).

Domyślnie

Tak, stary kit, z góry dzięki A nowy ma w ogóle osłonę? Jeśli tak to da się ją zakładać odwrotnie?

Domyślnie

Właśnie chyba nie ma, bo w sumie jak by ja zakładac skoro cały tubus się chowa w stanie spoczynku. Chyba że na gwint, ale takiej fabrycznej osłony ps jeszcze nie widziałem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Zmienię nieco temat... Czy ma ktoś redukcję filtrów z 49 na np 52 (czy na jakąkolwiek większą)? Interesuje mnie czy kit z założoną do tyłu osłoną przeciwsłoneczną może mieć nakręconą taką redukcję (czy nie zahacza ona o końcówkę osłony przeciwsłonecznej, bo trochę ona wystaje w przód).
    Mam przejściówkę 49->55 i nie da jej się nakręcić na obiektyw gdy założona jest osłona ps (niezależnie w którą stronę).
    Oglądając dokładnie kita myślę, że 49->52 też nie da sie założyć.

Gdy na obiektyw nakręcony masz inny filtr 49 mm (np uv) to taka redukcja wchodzi.

Domyślnie

Dzięki Tak się na wszelki wypadek upewnię - bez osłony nie ma problemu z redukcjami na kicie?
    A nad redukcją się zastanawiam bo filtry 49mm (przynajmniej polar którym się często kręci) wydają mi się dość niewygodne na nexowych szkłach bo same obiektywy są szersze, jakby filtr (z redukcją) był średnicy obudowy obiektywu to by chyba był wygodniejszy w kręceniu...

Domyślnie

49mm też jest spoko do kręcenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    ... bez osłony nie ma problemu z redukcjami na kicie? ...
    Bez osłony nie ma problemu i chyba rzeczywiście będzie trochę wygodniej niż na 49mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robert4you Zobacz posta
    49mm też jest spoko do kręcenia.
    Wiadomo, to czepialstwo z mojej strony Ale filtrem 49mm (i to nie slimem) z założoną osłoną p-słoneczną bardzo ciężko się kręci (nie wspominając o jego założeniu/zdjęciu:P), bez osłony też średnio, a właśnie taka redukcja na np 55mm może fajnie polepszyć ergonomię Jak i tak się do założenia i używania filtra zdejmuje hooda i się go nie da używać w pozycji zasłaniającej słońce...

Strona 378 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2783283683763773783793803884284788781378 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów