Coś jak Biotar?![]()
Szukaj
Ba! Żeby tylko...
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Ciekawą kwestię poruszyliście.
Wołnę i industara 61 mam, będą testowane w tym sezonie
Ciężko pracowałem i z odłożonej kasy mogłem sobie kupić dowolne szkiełko do nexa (5N mi starcza więc wymiana aparatu byłaby bez sensu). Patrząc na obiektywy które już mam przemyślałem wszystkie opcje obiektywowe w tym voigtlandera 58/1.4, e10-18, e35/1.8, zeissy contaxa... I zdecydowałem się na tego zeissa z paru powodów:
- uniwersalność (dość szeroko a szerzej można robić panoramy, jasny, macro z którego dość często korzystam, AF)
- jakość
- brak alternatyw (24ki które są, są manualne/wielkie/przez adapter i mają najczęściej przeciętną jakość, inne obiektywy łatwiej zastąpić- 16+ecu za 10-18, 58/1.4 porsta czy minolty albo e50/1.8 za voigtlandera 58/1.4 itp.)
- nadarzyła się okazja cenowa, która ostatecznie przeważyła szalę
Chciałem mieć wreszcie coś porządnego do fotografowaniaCzy w pełni wykorzystam jego możliwości? Nie wiem, na pewno zmotywuje mnie taki sprzęt do szukania lepszych zdjęć.
Czy będzie z tego lans? Myślę czy nie zakleić czarną taśmą znaczka zeissa na boku żeby ludzi nie kusiło... Zresztą co to za lans uganiać się po mieście z czymś wyglądającym jak kompakt...![]()
Czy mnie cieszy jego użytkowanie? Niezmiernie!
a jaka jest przewaga 5R, nad 5N? tylko to kolko na gorze? i instalacja jakis marnych malo przydatnych aplikacji czy cos jeszcze? i czy to kolko na gorze, naprawde jest przydatne?![]()
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Do czego to doszło, żeby tłumaczyć się na forach z zakupu szkieł... Co wy, kurcze, za żonę robicie? :P
Mekano - AF (kontrast vs faza), górne kółko, przycisk FN, wifi.
to be a rock and not to roll
Kółko jest niezbędne, bardzo wygodnie robiąc na priorytecie przysłony, zmienia się nim wartość F. Albo w trybie S, jak używam z manualami zmieniam nim czas. Kółko jest tam, gdzie być powinno i jest solidne.
Wady? Nie można bezpośrednio przypisać mu np. korekty ekspozycji...
Jeszcze co do R-ki:
-Obśmiewany ekranik do autoportretów, no ja akurat korzystamw końcu zrobiłem sobie zdjęcia z Babcią
-Włącznik aparatu jest tam, gdzie być powinien, tak jak mam w Nikonie. Często wyciągam aparat z kieszeni od razu włączając.
-WiFi, jest i działa, tylko dość wolno.
-5R nie jest teraz przesadnie drogi, wydaje mi się, że 5N na starcie był sporo droższy.
edycja: przepraszam, nie zauważyłem, że to było pytanie żartobliwe i ironiczne![]()
Ostatnio edytowane przez montini ; 06-03-2013 o 23:20
wybieram inne systemy
to ja wspomnę fujiana ... bo coś ucichło na jego temat
nex siódmy
Nie nie, pytalam calkiem serio.
5R, - mozna miec za 500 € a F-3 za 330 €, F-3 to naprawde piekna cena, tylko z tym "badziewnym" (sorry za wyrazenie) obiektywem 18-55, a 5R, ma 16-50, no ale trzeba troche doplacic..
a zaczynam sie interesowac F-3 i 5R, a powod, jest troche banalny, no ale nie bede o nim pisac.![]()
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Mekano, naprawili już Ci SEL18-55OSS? Wiem, że masz uraz do tego szkła, ale ja robiąc kiedyś analizę, doszedłem do wniosku, że to chyba najlepszy obiektyw sprzedawany w zestawie.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Wg optyczne kit nadaje się tylko do utylizacjipodobnie jak 2.8/16
Skontaktuj się z nami